Anmeldelse: ‘Kate’ er en blanding af ‘Hitman’ og ‘John Wick’

Foto: Kate/Jasin Boland/Netflix

Det er ikke kun mænd der får lov at blive smadret på film længere – Kate både giver og tager tæsk i lind strøm. Hun er badass!

Det er pudsigt, at filmen Kate får mig til at tænke på Nik og Jays hit fra 2004. Men ”Én dag tilbage” er mere, end hvad Kate har tilbage at leve i, da hun finder ud af, hun er blevet forgiftet og får af vide, hun skal dø.

Hun nyder dog ikke sine sidste timer med rødvin og blå Kings. Kate går i stedet all in på at finde ud af hvem, der har forgiftet hende. Hun vil slå vedkommende ihjel, og alle der står i hendes vej.

God ramme

Kate spilles af Mary Elizabeth Winstead (Fargo), som gør en meget troværdig figur i actionrollen som rutineret lejemorder. Sammen med Woody Harrelson (True Detective, The Hunger Games) som Varrick, hendes mentor og læremester, befinder de sig i det japanske by-landskab med base i Tokyo.

Efter Kate mistede sine forældre, blev hun rekrutteret til et liv som lejemorder af Varrick. Hun har nærmest ikke kendt til et andet liv.

LÆS OGSÅ: Gode film og serier: 5 spændende og uhyggelige anbefalinger til efteråret

Rammen for fortællingen i Japan fungerer godt og Kate taler heldigvis også japansk. Kate omgives af nogle dygtige japanske skuespillere og både det nye og det gamle Japan er repræsenteret.

Det nye Japan og manga-kulturen repræsenteres af karakteren Ani, spillet af Miku Patricia Martineau, og det gamle ser vi karakteren Kijima, spillet af Jun Kunimura.

Kate er en kvinde – og hurra for det!

Mary Elizabeth Winstead er ikke uerfaren i actiongenren, men det er første gang hun har titelrollen i en actionfilm. Der findes efterhånden en del actionfilm med kvindelige hovedroller, men mange af dem er forholdsvis nye.

Der er heldigvis sket en udvikling i, hvem der får lov til at være voldsom i en actionfilm; det er ikke længere kun castet til The Expendables, der får muligheden, og hurra for det.

LÆS OGSÅ: Den nye ‘Paranormal Activity’ film er klar til at streame lige op til Halloween

Nu må du ikke misforstå mig; jeg knuselsker Blade, Predator, Die Hard, Under Siege og Rambo m.fl., og har set dem mange gange, men ikke fordi det er en mand, der har hovedrollen. Hvis skuespilleren kan bevæge sig troværdigt og resten af filmens instruktion, manus, klipning osv. er godt, er der nærmest ingen grænser for, hvem der kan spille en gedigen actionhelt.

Det er kun fordomme og diskrimination, der tidligere har holdt den cirkel af actionhelte så lille. Det er heldigvis en cirkel, som langsomt vokser.

LÆS OGSÅ: Første fulde trailer til ‘The Batman’ er landet

Filmens producere trækker spor tilbage til Atomic Blonde og John Wick. Filmen er instrueret af Cedric Nicolas-Troyan, som også har instrueret The Huntsman: Winter’s War.  Nicolas-Troyan har tidligere primært arbejdet med visuelle effekter, og man kan godt se, at det visuelle har en særlig plads i Kate.

Nogle stærke billeder er f.eks. den farverige storbyatmosfære i Tokyo, de grønne lasersigter eller da Kate i slutningen af filmen går ind i en bygning med hvide solbriller på, en tank top med et anime-smil og en smøg hængende ud af mundvigen. Måske mit yndlingsøjeblik i hele filmen.

Tæsk, tæsk og flere tæsk

Gud, hvor er det befriende at se en kvindelig skuespiller få nogle tæsk, og så rent faktisk se ud som om, hun har fået tæsk. I alt for mange actionfilm får hovedrollen, ikke kun kvinderne, en masse tæsk, og bagefter sidder makeuppen og håret stadig godt.

Udover at Kate får tæsk og giver tæsk af flere omgange, er giften i kroppen også ved at tage livet af hende. Giften sætter sine spor på hendes krop med et udslæt, der får Tony Starks fra Iron Man 2 til at blegne.

Foto: Kate/Netflix

Der er mange kampscener, og de er samtidig også meget varierede, hvad enten det er slagsmålet i et lejlighedskøkken, knivscenen i det traditionelle japanske hus i bjergene, snigskyttescenerne, skudscenerne eller generelt nærkamp.

Knivscenen i det japanske hus giver mig flashback til tog-scenen fra Hitman-filmen, hvor han også kæmper med katanas (japanske sværd). Filmen er fyldt med kreative detaljer i disse actionscener, som fungerer rigtig godt, f.eks. da Kate sidder på lur i en spændt position højt oppe mellem to husmure.

LÆS OGSÅ: Vi Elsker Streaming anbefaler: 5 gode film du skal se i oktober

En anden ting, jeg er ret vild med i Kate, er, at filmen i høj grad respekterer, at scenen er sat i Japan. I alt for mange film, og serier for den sags skyld, taler alle karakterer engelsk med hinanden og ignorerer den sproglige del af den kulturelle kontekst.

Kate taler engelsk med Varrick og flere af de andre karakterer, men når det er mest oplagt, taler hun og de andre karakterer japansk, som de bør med respekt for den kulturelle kontekst.

Er det sådan man laver en lyddæmper Kate…

Når jeg påstår, at Kate er en blanding af Hitman og John Wick, er det i John Wick-filmenes tilfælde i høj grad pga. de mange tæsk, der gives, og hvordan hovedpersonen også tager skade undervejs, selvom hun/han vinder.

LÆS OGSÅ: ‘Citizen Kane’ hyldes af filmnørder over hele verden, men er den filmhistoriens klareste stjerne?

Med al respekt for Kate er den dog ikke helt på niveau med John Wick– filmene, som brillerer med gun-fu, non-stop velkoreograferet kreativ action og helt korrekt våbenhåndtering, som min bror, chefsergenten, har pointeret.

Et af de steder, hvor niveauet falder, er da Kate f.eks. laver en improviseret lyddæmper ud af en lommelygte og noget skumpolstring købt i en tilfældig kiosk, hvor gevindet pudsigt nok passer helt perfekt på hendes pistol.

LÆS OGSÅ: Anmeldelse: Lynch kom tæt på, men ramte alligevel langt fra målskiven med ‘Dune’ fra 1984

Eller helt i starten da hun som snigskytte vælger den knælende position uden stativ frem for liggende med stativ. Og så er der bilen. Bilen med det lyserøde undervognslys bliver lidt for The Fast & the Furious for mig. Ikke fordi der er noget galt med bilen som sådan, men det er typisk ikke en opsigtsvækkende bil, man opsøger, når man er på flugt…

Kanon action med få mangler

Selvom Kate ikke er helt på niveau med John Wick-filmene, er det en virkelig velinstrueret og visuelt tilfredsstillende actionfilm med en sej protagonist. Lad os være fair – John Wick er måske en urimelig sammenligning, da vi trods alt taler om en actionfilm, der revolutionerede genren.

LÆS OGSÅ: Anmeldelse: Black Widows sidste sejrsrunde bliver blot en overlevering til efterkommeren Florence Pugh

Jeg sammenligner med John Wick-filmene fordi Kate minder mig om dem, på en virkelig god måde. Kate er god action. Den vinder nok ikke en Oscar, men jeg var super underholdt fra start til slut.

Jeg håber at se Mary Elizabeth Winstead i flere actionfilm, og noget siger mig, at dét kommer jeg til.

Fakta om Kate

  • Instruktør: Cedric Nicolas-Troyan
  • Manuskriptforfatter: Umair Aleem
  • Medvirkende: Mary Elizabeth Winstead, Woody Harrelson, Miku Patricia Martineau m.fl.
  • Land: USA/Japan
  • Produktionsår: 2021
  • Dansk premieredato: 10. september
  • Dansk streamingtjeneste: Netflix

LÆS OGSÅ: Moderne klassikere: 5 kærlighedsklassikere, der rammer direkte i hjertekulen

LÆS OGSÅ: Anmeldelse: ‘Cruella’ er så meget for meget og alligevel lige tilpas

Total
1
Shares

Skriv et svar

Din e-mailadresse vil ikke blive publiceret. Krævede felter er markeret med *

You May Also Like