Anmeldelse: ‘Kvinden i vinduet’ ved ikke, hvilket ben den skal stå på

Foto: Netflix/ The Woman in the Window

Amy Adams løfter filmen, der ellers er har en handling, der virker lidt for bekendt.

Lad mig starte med at sige at Amy Adams gør det fremragende. Jeg har altid lært, at man skal sige mindst én god ting (bare rolig, der skal nok komme lidt flere), før man siger de dårlige.

Og desværre må jeg sige en del dårligt nu.

I Kvinden i vinduet på Netflix kommer du til at få hurtig spænding og langsom underholdning. Og det er ikke på den gode måde.

See one, seen them all

En kvinde sidder i sin lejlighed og lurer på naboerne. Hun ser en forbrydelse og forsøger at komme til undsætning og ringe efter hjælp. Det eneste problem er bare, at hun konstant er fuld, tager en hulens masse medicin og derudover opfattes som skør.

Lyder plottet bekendt? Selv kunne jeg ikke undgå at studse over, om Kvinden i toget nu havde sat sig bedre til rette og var blevet til Kvinden i vinduet. Begge film bygger på bøger, dog af forskellige forfattere, men derfor kan man vel godt låne?

LÆS OGSÅ: Filmguide: 10 af de bedste film på Netflix lige nu

Under alle omstændigheder, så sad jeg med en følelse af at have set filmen før – og efter det gik op for mig, at jeg ikke var midt i et déjà vu, kunne jeg så konstatere, at selvom filmene ikke er 1-1-ens og slutningen ikke er den samme (bare rolig, ingen indirekte spoilers), så smager det sgu lidt af kylling det hele.

Lige ved og næsten

Kvinden i vinduet er spændende, det medgiver jeg. Hovedrollen bor i et kæmpe hus, hun har en mystisk lejer i kælderetagen, og der er en teenager på den anden side af gaden, som måske har brug for hendes hjælp.

Problemet er, at hun har agorafobi, så hun er bange for at gå udenfor. Ironisk nok er hun psykolog, hvilket er en detalje, jeg tror, man har medtaget kun for at fremstille hende som ikke helt bims. Hvilket man jo sagtens kan være – med eller uden en høj uddannelse. Til trods for, at hendes profession nævnes flere gange, har den ikke rigtig nogen nødvendighed for fortællingen, og sådan er der flere detaljer i filmen, hvor man sidder tilbage og undres.

LÆS OGSÅ: Anmeldelse: ‘Nomadland’ er en hård, men opløftende film om USA’s arbejderklasse

Det er, som om filmen ikke helt ved, hvilket ben den skal stå på. Skal vi se noget om en psykolog, som selv har brug for psykologhjælp? Er det hendes kamp mod agorafobien? Skal vi se noget om, hvordan man mister troværdighed, hvis man har det mentalt dårligt? Eller er det, hvordan vi som vidner altid tolker situationer og derfor aldrig er helt sikre på, hvad vi ser? Og jeg elsker faktisk denne her genretype med hvis-skør-dame-ser-noget-kan-vi-regne-med-det. De giver ofte stof til eftertanke på, hvor lidt vi tror på de mennesker, som falder uden for stregerne. Og så har de mulighed for at vende hele plottet på hovedet, fordi man alligevel ikke kan regne med noget.

Dream team

Filmen har et solidt cast med Amy Adams i front og Julianne Moore, Gary Oldman og Fred Hechinger som familien Russell. Det er ikke første gang, Amy Adams spiller en kvinde, der får lige en tår over tørsten, mens hendes liv smuldrer omkring hende (Sharp Objects), og jeg må bare sige, hun gør det fuldstændig fabelagtigt. Der var ikke et eneste øjeblik, hvor jeg ikke troede på hendes karakter. Hun ligger virkelig helt i top, når det kommer til de dygtigste skuespillere.

Derudover tror og håber jeg, at vi kommer til at se en del mere til Fred Hechinger, som i filmen spiller den usikre, knugede teenagedreng. Er du gal, hvor han spiller godt! Og, når du ser den, kommer du også til at tænke ”Silke (denne artikels skribent) havde ret, han spiller virkelig helt vanvittig godt”.

LÆS OGSÅ: 5 film, der vandt en Oscar, de ikke havde fortjent

Desværre kan præstationerne ikke bære filmen alene, og jeg må bare sige, at plottet er forventeligt, handlingen forsøger at favne for bredt, så filmen bliver bare ikke helt det, den kunne have været – også selvom Gary Oldman har afbleget sit hår.

Når enden er Amy er altid okay

Dog vil jeg ikke afskrive Kvinden i vinduet fuldstændigt og for altid fraråde dig at finde den på Netflix. Som skrevet tidligere, så gør Amy Adams det igen virkelig godt, og skulle man se filmen, så kan man roligt gøre det blot for at se hendes præstation.

Måske også for at være first mover, når det kommer til at blive fan af en upcoming stjerne; Fred Hechinger. Så kan du sige i fremtiden ”Ja, jeg vidste allerede, da jeg så Kvinden i vinduet, at han blev til noget stort”.

LÆS OGSÅ: Hvis du kunne lide ‘True Detective’ og ‘Sharp Objects’, vil du elske ‘Mare of Easttown’

Slutteligt, kan du også se den for den vanvittige bolig i New York, som hovedpersonen bor i, hvor jeg på ingen måde fatter, at nogen tør bo alene – med eller uden kat. Jeg giver filmen 3 stjerner; 2 for Adams og 1 for Hencinger.

Fakta om ‘Kvinden i vinduet’

Streamningtjeneste: Netflix
Director: Joe Wright
Skuespillere: Amy Adams, Anna Fox, Fred Hechinger, Gary Oldman, Julianne Moore, Jennifer Jason Leigh, Wyatt Russell
Premiere: 14. maj 2021
Producers: 20th Century Studios, Fox 2000 Pictures, Scott Rudin Productions, TSG Entertainment

LÆS OGSÅ: Hvad skal du se? De 5 bedste film på HBO Nordic lige nu

LÆS OGSÅ: Av av av: De 3 mest skuffende serier i 2021

Total
1
Shares

Skriv et svar

Din e-mailadresse vil ikke blive publiceret. Krævede felter er markeret med *

You May Also Like