Anmeldelse: Lyddramaet lever i bedste velgående i Jussi Adler-Olsens ‘Små diskrete drab’

Små diskrete drab anmeldelse
Foto: Små diskrete drab/Podimo

Jussi Adler-Olsen og Podimo genopliver en gammel novelle med et nyt lydkoncept og et stjernespækket cast, der skaber en spændende lytteoplevelse.   

Bestsellerforfatter Jussi Adler-Olsen har udforsket det audiologiske univers med et friskt koncept, de fleste af os lægger øre til for første gang. I samarbejde med Podimo har forfatteren kastet sig ud i et såkaldt lyddrama, der genfortæller hans novelle Små diskrete drab fra 2011.  

Den ældre novelle får en ny puls med et optimeret manuskript og et fantastisk cast bestående af bl.a. Lars Brygmann (Rejseholdet) og Mads Reuther (Noget om Emma). Med velkendte skuespillere og et nyt lydformat, leverer Små diskrete drab en levende fortælling, du ikke må gå glip af. 

Klassisk plot

Historien tager udgangspunkt i karakteren Lars Hvilling Hansen (Lars Brygmann). Han sidder i sin bil, mens han venter på at flytte ind i en lejlighed. Men det er ikke med højt humør, da det nye hjem er blevet en realitet, efter at konen er skredet. Han befinder sig i et deprimeret hjørne, mens ekskonens bemærkning om, at han er kedelig, nager ham. Men på sin påtvungne rejse mod et nyt liv, møder Lars frisøren François (Mads Reuther). Han tilbyder Lars en makeover, der skal redde Lars fra at drukne i sin egen selvmedlidenhed.

Efter nogen overtalelse tager Lars imod tilbuddet, der ender med at blive livsomvæltende. Med nye lokker og en voksende interesse for en ny kvinde bliver Lars’ drivkraft genfødt. Der går ikke længe, før hans kedelige liv er fortid. Han begynder langsomt at lege med ideen om at blive lejemorder. Dette bliver en seriøs tanke, efter at François kontakter Lars om en kvinde, der har et problem, han kan løse.  

Et roligt tempo

I løbet af seks episoder sidder lytteren på første række til Lars’ indre konfliktfyldte tanker og livsudvikling, mens han forsøger at navigere i sit nye erhverv i en almindelig verden. Men som du nok kan fornemme ud fra handlingsbeskrivelsen, starter lyddramaet ikke i højeste gear. Små diskrete drab begynder helt fra start, hvor lytteren kan opleve en meget klassisk fortælling om et menneske, der søger nye livsveje for at opnå at blive tilfreds i tilværelsen. Det er en historie, man både har hørt og set mange gange før.

Lars mangler nærmest bare at være en suspenderet politibetjent fremfor en maskinarbejder. Men på trods af de klassiske træk, sidder man alligevel suget fast til høretelefonerne. Det skyldes, at Adler-Olsens fremragende forfattertræk skinner igennem lyddramaet med sin levende sprogbrug og sin evne til at opbygge en karakter. Som lytter venter man spændt på Lars’ næste træk, da hans nye livsstil konstant bliver udfordret af hans samvittighed. Med Adler-Olsens fantastiske fortælleevne og sans for karakterudvikling bliver Små diskrete drab til en neglebidende historie.

Et levende lydunivers

En af årsagerne til, at Små diskrete drab er en bevægende lydoplevelse er musikken, som Johan Wohlert fra bandet Mew i samarbejde med Søren Møller har produceret. I samspil med lydeffekterne skabes en udtryksfuld og stemningsskabende fortælling, der driver handlingen frem. Musikken støtter op om lyddramaets store vendepunkter og Lars’ dystre tanker, mens han praktiserer sit kontroversielle job. Som lytter bliver man suget ind i dramaet, når musikken eksploderer i høretelefonerne.  

Ligeledes er lyddramaets audio enormt billedskabende og fungerer som støtteben til, når Små diskrete drab vil etablere karakterernes placeringer. Med lydeffekter som bildøre, der åbner og knirkende gulve får det levende lydunivers også et funktionelt formål, der er med til at gøre lyddramakonceptet til en succes. Man savner ikke visuelle elementer, fordi produktionen bagom har formået at lave et fornuftigt produkt. Det er uden tvivl en begivenhed, enhver lydbogselsker eller podcastfan skal opleve.  

Et stjernespækket cast

Yderligere bidrager det stjernespækkede cast til det veludførte lyddrama. Især fungerer Lars Brygmann fantastisk i rollen som Lars, da han lever sig ind i rollens deprimerede tankesæt med en slidt rygerstemme og livsopgivende indstilling. Skuespilleren er god til at dyrke de sure aspekter af karakterens liv, hvilket bidrager perfekt til lyddramaets fortælling.

Derimod er Mads Reuthers fortolkning af François ikke nær så overbevisende. Med replikker som “var det bare mig, eller lød det ikke ligesom om, at hun overvejer at få ham nakket,” halter karakteren. Og det er desværre ikke et engangstilfælde. Hver gang François kommer på banen, knækker stemningen lidt, hvilket gør det svært at nyde karakteren. Det er en kedelig tendens, da François er en stor del af Små diskrete drab. 

Flere lyddramaer, tak

I tak med at lyddramaet udvikler sig, er der fuld fart på Lars’ karakterudvikling. Hans samvittighed daler, i takt med at han henretter flere. Karakteren er spækket med selvtillid, samtidig med at hans nybegynderfejl udfordrer ham i at udføre et glat stykke arbejde. Små diskrete drab tager lytteren med storm på trods af nogle fejltrin hist og her.  

Man kan håbe, at det friske lyddramakoncept bliver en fastimplementeret del af Podimo. Som lytter får man lov til at opleve ældre noveller i et nyt lys, der bringer liv tilbage i fortællingerne. Det er uden tvivl et fantastisk lydformat, når det produceres korrekt, hvilket Små diskrete drab er et levende bevis på. Forhåbentlig springer Jussi Adler-Olsen ud i lyddramaer igen, da samspillet mellem musikken, skuespillet og det neglebidende plot skaber en uforglemmelig lytteroplevelse.

Fakta om ‘Små diskrete drab’:
Skuespillere: Lars Brygmann, Mads Reuther, Maria Reuther, Helle Fagralid og Cecilie Stenspil. 
Manuskript: Christian Gamst Miller-Harris
Instruktion: Roni Ezra
Musik: Johan Wohlert og Søren Møller. 
Antal episoder: 6
Varighed: ca. 20 minutter.
Dansk streamingplatform: Podimo
Land: Danmark
Produktionsår: 2022

LÆS OGSÅ: Anmeldelse: ‘Hilma’ er en (lidt for) pæn og sober filmatisering af en vild kvindehistorie 

LÆS OGSÅ: TV 2 lancerer 3 nyhedspodcasts

LÆS OGSÅ: Anmeldelse: Florence Pugh er en urkraft i Netflix-filmen ‘The Wonder’

Total
0
Shares

Skriv et svar

Din e-mailadresse vil ikke blive publiceret. Krævede felter er markeret med *

You May Also Like