Anmeldelse: ’Malcolm and Marie’ er et indholdsfattigt parforholdsdrama

Foto: Malcolm & Marie/Zendaya som Marie, John David Washington som Malcolm/NETFLIX © 2021

Malcolm and Marie har interessante skuespillere og en flot billedside, men indholdsmæssigt fremstår den meget hul.

Malcolm and Marie er et drama, som omhandler parret Malcolm (John David Washington) og Marie (Zendaya Coleman). Han er filminstruktør, hun er skuespiller. Han er på vej mod succes, mens hendes karriere endnu ikke er kommet i gang.

Langsomt begynder glansbilledet at smuldre, da det viser sig, at Malcolms gennembrudsfilm er baseret på Maries personlige oplevelser.

Der er stort optræk til intenst drama, og skænderiet mellem Malcolm og Marie er ganske vist dragende. Alligevel er det som om, at filmen aldrig rigtig bliver så hårdtslående, som instruktør Sam Levinson selv gerne vil have, at den skal være.

En skøn facade

På overfladen er filmen ganske nydelig at overvære. Malcolm og Maries hjem er overdådigt og fint at se på. Både John David Washington og Zendaya viser lige dele charme og ego til både at være indbydende og frastødende på samme tid. Marcell Revs fotografering er derudover simpel, men effektiv, da små bevægelser med kameraet fremhæver filmens intense atmosfære.

Filmen lægger umiddelbart op til et stærkt drama. Det jazzede soundtrack sætter en god atmosfære, og det er fantastisk at se Malcolm blæse sit eget ego op. Især fordi John David Washington lader til at nyde at spille en ellers selvfed karakter.

LÆS OGSÅ: 5 gode film du skal se i marts

Samtidig står Marie på kølig og afslappet vis og lytter til Malcolms glædesrus, mens hun ryger en cigaret og laver mac’n’cheese. Man kan heller ikke lade være med at falde lidt for Maries sarkastiske bemærkninger og uimponerede attitude. Zendaya Coleman er som skabt til at spille denne rolle.

Filmen begynder altså på ganske fin vis. Det ligner endnu en sejrsgang for Sam Levinson og Zendaya Coleman, ligesom deres tidligere samarbejde på HBO-serien Euphoria.

Et informativt skænderi

Hvad der umiddelbart virker som er personligt anliggende mellem Malcolm og Marie, udvikler sig siden hen til at være produktet af Hollywoods rådne system.

Skænderiet mellem parret begynder, fordi Malcolm knap nok anerkender Maries bidrag til hans succes. Han har jo, trods alt, baseret sin nyeste film på Maries oplevelser. Noget, som Malcolm gør alt for at benægte.

I løbet af filmen kommer Malcolm og Maries skænderi ind på en lang række temaer. Alt fra filmteknik, filmhistorie, filmkritik og selve filmindustrien bliver endevendt i løbet af Malcolm og Maries skænderi.

LÆS OGSÅ: 5 succesfulde film og serier, der er inspireret af bøger

Undervejs kommer der også nogle fine pointer. For eksempel beklager Malcolm sig over, at sorte instruktørers film altid vil blive set som en form for social kommentar af kritikerne, også selvom det ikke er instruktørernes intention. Oveni dette forklarer Marie også, hvor hårdt det er for en kvindelig skuespiller med hendes hudfarve og personlige problemer at få sin historie hørt.

Malcolm and Marie er altså en film, som vil sige en masse interessante ting og få seeren til at tænke sig godt om, når det kommer til filmindustrien som helhed. En nobel mission, som dog desværre alt for ofte falder igennem.

Talentet matcher ikke ambitionerne

Malcolm and Marie er en film, som har et stort potentiale. Der er interessante navne involveret i filmen, og temaerne i filmen er yderst relevante i dag. Med det sagt, er det oftest som om, at filmen flyver for tæt på solen.

Så snart filmen for alvor kommer i gang, begynder dens facade at krakelere. Det jazzede soundtrack begynder at føles forceret, fordi kritikere ofte elsker klassiske film med et jazzet lydspor. Dialogen mellem Malcolm og Marie bliver mere og mere ensformig, som filmen udspiller sig. Det betyder, at filmen bliver mere frustrerende at se på, fordi det går op for en, at den kører i ring.

Derudover hjælper det heller ikke, at både Malcolm og Marie ikke kommer til at fremstå som egentlige karakterer. I stedet for at vise sig som to egocentrerede mennesker med egentlige problemer, ender de med at fremstå som talerør for instruktør Sam Levinson.

LÆS OGSÅ: Kærestetid: 5 film og serier I kan se sammen i foråret

Meget af filmens drama føles letkøbt. Det er for eksempel utroligt tyndt, at filmen direkte går til angreb på kritikeren Katie Walsh, som tidligere skrev en negativ anmeldelse af Sam Levinsons tidligere film, Assassination Nation.

Det hjælper heller ikke, at filmen ikke er i stand til at gå dybere med dens problematikker. I stedet prikker den kun til en masse problematiske områder uden for alvor at komme ind på, hvordan karaktererne personligt bliver påvirket af dem. Det ville bestemt klæde filmen at gå hårdere til de problemer med filmindustrien, som den selv bringer op.

Et flot, men fladt drama

Malcolm and Marie er, som førnævnt, en film med masser af potentiale. Men desværre for Sam Levinson og hans to stjerner arbejder de med et manuskript, som vil det hele, men knap nok mestrer noget som helst.

Derfor fremstår filmen som en rodet affære, som i høj grad burde have været mere fokuseret på bestemte problematikker, som er mere vedkommende for andre end Sam Levinson alene. Ved filmens slutning har jeg en følelse af at have set en film, som burde have været langt bedre, end tilfældet var.

 

Fakta om ‘Malcolm and Marie’

Instruktør: Sam Levinson
Manuskriptforfatter: Sam Levinson
Medvirkende: Zendaya Coleman og John David Washington
Land: USA
Dansk premiere: 5. februar 2021
Dansk streamingtjeneste: Netflix

LÆS OGSÅ: Fik du set dem? 5 gode biofilm du kan streame nu

LÆS OGSÅ: De bedste: 5 favoritfilm of ALL TIME

LÆS OGSÅ: Se dem sammen: 10 film og serier I bør se i foråret 2021

Total
0
Shares

Skriv et svar

Din e-mailadresse vil ikke blive publiceret. Krævede felter er markeret med *

You May Also Like