Anmeldelse: ‘Mank’ er langt fra Finchers bedste værk

Foto: Mank/Gary Oldman som Herman Mankiewicz/NETFLIX

Den sort-hvide ‘Mank’ er ikke instruktørens bedste film, men den er alligevel værd at se.

I den legendariske filminstruktør David Finchers nye film Mank, følger vi Herman J. Mankiewicz, den berygtede og oprindelige manuskriptforfatter bag en af de mest anerkendte film nogensinde, Citizen Kane.

Filmen består primært af adskillige monologer, branderter og en forelskelse, der alle leder til skabelsen af det legendariske manuskript til Citizen Kane. Filmen kan streames på Netflix; filmens producent.

Ingen forudsigelighed

Når man som seer skal til at se en selvbiografisk film, kan man oftest forvente en kronologisk fortælling, men som man efterhånden kan bide sig sikker på med Fincher, er intet nogensinde forudsigeligt.

Dette projekt har længe været i Finchers tanker. Hans afdøde far (Jack Fincher) er nemlig hjernen bag filmens manuskript. Manuskriptet er baseret på Pauline Kaels krydret og kontroversielle bog Raising Kane, som hævdede at Herman J. Mankiewicz (Mank) fortjente al ros for Citizen Kanes manuskript. Dette er især en holdning, som filmen tager til sig.

LÆS OGSÅ: De bedste: 5 favoritfilm of ALL TIME

”Man kan ikke vise hele en mands liv på to timer, man kan kun håbe på at skabe et indtryk af det”, udtaler Mank (Gary Oldman) – i det han forklarer hans omstændelige og komplekse tilgang til skriveriet af Kane, men samtidig også Finchers tilgang til hans portræt af den geniale, men også alkoholiserede og problematiske Mank.

Flot og dyb med uforståelige fakta

Filmen vrimler med hyldester til Kane. Som skrevet tidligere, foregår historien ikke lineært: I 1940, hvor Mank lejer en ranch, som medfølger en stuepige, samt spandevis af alkohol, der ikke må røres, før Citizen Kane er færdigskrevet.

Herefter gør filmen brug af adskillige titelkort og flashbacks, hvor vi ser Mank i dannende situationer samt vejen gennem Hollywoods til tider grufulde system. Disse stunder er smukt gengivet i sort/hvid-fotografi af Erik Messerschmidt, mens Fincher implementerer dyb fokus, en teknik som især er forbundet med Kane.

Som en film om en film – og en, der er blevet hævdet som værende den bedste nogensinde, kunne filmen begå den fejl at blive for prætentiøs og overfladisk, og her begår filmen faktisk disse nævnte fejl, til tider, da den i de første 45 minutter inkluderer fakta om film, kun fanatikere såsom Scorsese og Tarantino vil kunne forstå.

LÆS OGSÅ: Se dem sammen: 10 film og serier I bør se i foråret 2021

Men Fincher, hvis kreative øje har tendens til at blive tiltrukket af dystre og makabre ideer, formår at undgå at sætte Hollywood på for høj en piedestal. Dette kan især ses i scener, hvor Mank bliver mere end uretfærdigt behandlet af nogle af de mest magtfulde mænd i Hollywood.

Mange af dem tror ikke længere på ham, mens nogen aldrig har gjort det. Her bliver der især lagt vægt på Manks forhold til lederen af M-G-M (et amerikansk filmstudie), Louis B. Mayer (Arliss Howard) og Irving Thalberg (Ferdinand Kingsley), hvor vi i flashbacks ser Mank i selskab med disse giganter til fester og store sammenkomster i Hollywoods gyldne-ære samt sprudlende diskussioner omkring projekter, hvor Mank oftest er yderst beruset.

Plottet

Filmens plot vedrører udover Mank primært Mayer og Thalbergs åbne støtte til den siddende californiske guvernør Frank Merriams genvalgskampagne mod journalisten Upton Sinclair sammen med mediemogulen William Randolp Hearst (Charles Dance).

Efter filmens ende er det ikke svært at forestille sig, hvordan Mank baserede Charles Foster Kane på Sinclair og deres større middagsselskaber, samt at enden på deres venskab er med til at skabe gnisten, som Mank kreativt havde brug for, så han kunne skrive.

Som Mank er Oldman en vittig alkoholiker, der generelt er betragtet som værende en fabelagtig manuskriptforfatter, dog kendt for at være vanskelig og mærket af hans had for en filmproduktions proces, dels fordi han troede, at skriveriet ville være mere et samarbejde fremfor Welles, der nogle gange tjekker op på et manus, Mank skriver, som Welles ultimativt ønsker at få al ros for.

Det bedste og det værste

Filmens bedste scener er i selskab med Mank og Marion Davies spillet af Amandra Seyfried, som spiller sit bedste skuespil hidtil. Seyfriend er fremragende her, hvor hun spiller Hearsts mangeårige elskerinde. Mank er den eneste person, der tilsyneladende tager hende alvorligt.

Foto: MANK (2020)
Amanda Seyfried som Marion Davies og Gary Oldman som Herman Mankiewicz/Netflix
Cr: NETFLIX

Selv om der er meget at beundre om denne film, finder jeg det lettere at sætte pris på den fremfor at elske den. Mange af scenerne på ranchen støder på det problem, der ofte opstår, når man forsøger at portrættere skriveprocessen – hvordan man får kreative tanker og håndtere skriveblokering på en visuel og underholdende måde.

Desværre føles disse scener ikke relaterbare, medmindre ens beskæftigelse eller drøm er at blive en anerkendt manuskriptforfatter. Derudover gør filmen for meget brug af flashbacks på et niveau, så det til tider bliver trættende og giver én som seer en opfattelse af, at filmen ikke får nogen ende.

Mank er langt fra Finchers bedste værk, men som hans tidligere værker betyder det ikke, at denne film er dårlig. Den er filmet i fantastisk sort-hvid, og skuespillertalentet er verdensklasse, baseret på et fint manuskript, skrevet af hans afdøde far. Mank er overordnet set ikke en fantastisk film, men så imponerende i dens genskabning af Hollywoods gyldne-ære og dens skuespil, at den klart er værd at se.

Fakta om ’Mank’

Instruktør: David Fincher

Manuskriptforfatter: Jack Fincher (David Finchers far)

Medvirkende: Gary Oldman, Amanda Seyfried, Lily Collins, Charles Dance m.fl.

Land: USA

Produktionsår: 2020

Dansk streamingstjeneste: Netflix

LÆS OGSÅ: 5 hit-dokumentarer du kan streame i dag

LÆS OGSÅ: De bedste true crime: 5 dokumentarer, der får det til at løbe koldt ned ad ryggen

LÆS OGSÅ: Anmeldelse: ‘Seduced: Inside the NXIVM Cult’ giver seeren et uhyggeligt indblik i en af USA’s mest berygtede sexkulter

Total
0
Shares

Skriv et svar

Din e-mailadresse vil ikke blive publiceret.

You May Also Like