Anmeldelse: ‘Matilda The Musical’ tager ingen fanger og giver fantastisk underholdning

Matilda The Musical anmeldelse
Roald Dahl’s Matilda the Musical / Foto: Dan Smith/Netflix © 2022

Filmatiseringen af det populære Broadway-stykke ‘Matilda The Musical’ tager ingen fanger og leverer en herlig og fængende oplevelse.

Musicalfilmen baseret på Broadway-stykket har oprindelse i Roald Dahls børnebog fra 1986, men det er tydeligt, at filmen er mere eller mindre en direkte oversættelse af musicalen og ikke bogen. Det er langt fra et problem, for det er adaption, der hiver fat i dig med det samme og ikke giver slip, før forestillingen er forbi.

I en verden, hvor alle mener, at deres børn er små mirakler, som skal sætte snuden højt i forhold til, hvad de kan blive til, er Matilda (Alisha Weir) det sorte får. Hendes mor vil ikke have et barn, og faren ville have en dreng, hvis det endelig skulle være. Der er ikke det ord, de ikke kalder hende igennem filmen.

Forskellen på Matilda og alle andre børn er, at hun faktisk er speciel i den mest ekstreme grad. Enhver skole i verden ville være glad for at få en elev som Matilda. Altså bortset fra Crunchem Hall, hvis motto er “Børn er maddiker”. Her bliver hun konfronteret med forstanderinden Miss. Trunchbull (Emma Thomson), der styrer skolen med en jernnæve. Det finder Matilda sig dog ikke i.

Alt er overdrevet

Skolen er indrettet som et Big Brother-styret London, og forstanderinden, Miss. Trunchbull, ville give lektor Blomme fra Det Forsømte Forår kamp til stregen. Hun kaster med børnene og låser dem inde i torturkamre, når hun har brug for afbræk i at nedbryde dem psykisk.

Matildas forældre minder tilnærmelsesvis om Harry Potters onde værgefamilie. Hvorfor bruge tid på at uddanne sig og læse bøger, når TV’et eksisterer. Hvis Matilda sagde “Undskyld, fordi jeg eksisterer”, så ville hendes forældre ikke kunne spore nogen sarkasme i det udsagn, for det er sandelig noget at undskylde for. Filmen formår dog at opbygge en atmosfære, hvor man griner af disse ting i chok i stedet for at blive forarget.

Stort set alt i Matilda The Musical er overgjort, og det virker virkeligt godt. Karaktererne er karikeret til en sådan grad, at de næsten kun har ét karaktertræk hver at gøre med. Det gør også, at der tæt på ingen kompleksitet er at finde. Hvis du søger en film med et moralsk budskab eller dybe karakterer, er du gået forkert. Hvis du vil have ren underholdning, så træd nærmere.

Fremragende musikalske opsætninger

Matilda The Musicals største lyspunkt er også det, der betyder mest for filmen. Sangene fra musicalen er fantastisk gengivet og drager fuld nytte af filmmediet. Kameravinklerne og i særdeleshed klipningen bringer endnu mere energi til sangene, og når først et nummer begynder, ønsker man næsten ikke, at det stopper igen.

En stor ros skal lyde til alle skuespillerne. I særdeleshed skal Alisha Weir, der spiller den titulære Matilda, fremhæves. Hun bringer både sårbarhed og krigerisk retfærdighedsfølelse til karakteren. Bikarakterene og de dansende statister gør alle et godt stykke arbejde som undertrykte elever. Sat op imod dem er en lige så fremragende Emma Thomson som den onde forstanderinde.

Jeg kan allerede se denne film få liv på TikTok, hvor koreografierne vil blive gengivet flere gange, end man tør tælle. Godt for den, for koreografierne, og hvordan de er filmet og klippet er klart det bedste i filmen.

Matilda The Musical har ikke den dybeste historie eller et budskab, der sætter sig fast i sindet, men den er til gengæld underholdning, så det batter og vil ikke være en oplevelse, der skuffer.

Fakta om ‘Matilda: The Musical’:
Instruktør: Matthew Warchus
Manuskriptforfatter: Dennis Kelly, Tim Minchin (Forfatter af musicalen) og Roald Dahl (Forfatter til den oprindelige bog)
Medvirkende: Alisha Weir, Emma Thompson, Lashana Lynch, Stephen Graham, Andrea Riseborough, Sindhu Vee, Carl Spencer, Lauren Alexandra m. fl.
Land: England
Produktionsår: 2022
Dansk premieredato: 25. december 2022
Dansk streamingtjeneste: Netflix

LÆS OGSÅ: 5 James Cameron-film, der er bedre end ‘Avatar’

LÆS OGSÅ: Brad Pitts 6 bedste film og 2, der ramte helt ved siden af

LÆS OGSÅ: Anmeldelse: ‘Glass Onion: A Knives Out Mystery’ er en veloplagt krimi, der oser af overskud

Total
12
Shares

Skriv et svar

Din e-mailadresse vil ikke blive publiceret. Krævede felter er markeret med *

You May Also Like