En ny dokumentarserie på Netflix går bag om facaden på den kendte MMA-kæmper Conor McGregor. Men serien viser ikke den fulde sandhed.
Conor McGregor er en ulidelig, højtråbende nar.
Og så er han en fandens dygtig MMA-kæmper. Kombineret med en personlighed, der er større end vores solsystem, blev han hurtigt til et af de største navne i moderne kampsport.
Det er ikke så ringe endda for en lille irsk gut, der i ugen op til sin første UFC-kamp – den største MMA-organisation i den vestlige verden – stadig var på understøttelse. Men med en spektakulær knockout og charmerende post-fight-interview, så cheferne hurtigt potentialet i den højtråbende McGregor.
I Netflix-dokumentarserien McGregor Forever følger vi ham i fire afsnit fordelt over en cirka tre-årig periode. Vi starter faktisk (næsten) med slutningen: Kæmperen ligger i sengen på et hospital med en brækket fod. Hvordan han er havnet der, ved alle kyndige fans af sporten. For publikum, bliver det en interessant vejr dertil.
Det er en historie om en helt almindelig gut fra et af de hårdeste kvarterer i Dublin, som endte med at blive den rigeste MMA-kæmper i sportens historie til dato. Kort sagt, et helgenportræt.
Men McGregor er ikke så fantastisk, som dokumentaren hævder.
En lige højre
Vi får hurtigt at vide, at Conor McGregor er den største MMA-kæmper, verden nogensinde har set – mester i to forskellige vægtklasser. Det er dog en sandhed med modifikationer. For ja, Conor vandt både bælterne i fjervægt og letvægt. Men han forsvarede aldrig nogen af dem. Tværtimod blev de taget fra ham på grund af inaktivitet.
I stedet for havde han bl.a. en kamp mod bokselegenden Floyd Mayweather Jr. Begge fik sig en fyrstelig hyre ud af affæren – 280 millioner dollars til bokseren og 130 millioner til MMA-kæmperen – hvor de fleste næppe husker resultatet af den småkedelige kamp.
Mayweather vandt på teknisk knockout i 10. omgang.
Når man ved alle de her ting, får man hurtigt en skepsis for, hvad dokumentarserien præsenterer. Vi får ellers ret god adgang til McGregor. Hurtigt står det klart, at han helt klart har en persona, der bliver taget på i PR-sammenhænge. Kontroverser sælger kampe og skaber opmærksomhed som intet andet.
Men når han står med sin lille søn og griner begejstret af stolthed, da den lille purk formår at hænge i armene fra ringene og laver små kombinationer på en sandsæk, er det svært ikke at blive smittet af hans glæde.
For han er charmerende slambert. Både i træningslokalerne og i optakten til diverse kampe, vi er med (på tålt ophold?) over det hele. Når han vinder, og når han taber. Det er faktisk der, at McGregor fremstår mest ærlig, og man tror på hans postulat om at være konkurrencemenneske først og fremmest.
Den halve sandhed
Vi kommer dog ikke rundt om de mange skandaler og problemer, McGregor har skabt for sig uden for træningslokalerne og oktagonen. Forkærligheden for at feste bliver kun perifert nævnt, og ingen af de mange overfaldssager, superstjernen har været involveret i, bliver rigtig berørt.
Instruktørerne Gotham Chopra og Darragh McCarthy vælger bevidst kun at give noget af billedet, eller også har McGregor og hans team sat foden ned og sagt, hvad de vil gå med til. Det sidste virker mest sandsynligt.
Men det viser også faren ved dokumentarfilm lavet på bestilling fra streamingtjenester som Netflix og diverse superstjerner. For man får sjældent det fulde billede.
Nutidens superstjerner som Beyonce, McGregor, Ronaldo, for bare at nævne et par stykker, har for meget at tabe, hvis ikke de har fuld kontrol over det image, som bliver præsenteret for omverdenen.
Med det in mente er McGregor Forever stadig en ganske underholdende dokumentar. De fire afsnit på lige omkring 50 minutter hver har den perfekte længde og indhold til, at man får lyst til at se videre.
Med cirka en kamp pr. afsnit som omdrejningspunkt, er der hele tiden en optakt og et efterspil, hvor man er nysgerrig på, hvordan det mon har påvirket den iltre irer.
Til gengæld er det fuldkommen latterligt, at man på visse interview-bidder har lagt et VHS-lignende filter og beskåret skærmstørrelsen. Det er ingen af de interviews, der er blevet optaget på den måde, og det er en plat tilbagevendende distraktion.
Udover den store anke er det som sagt en hel fin dokumentar og glædeligt, at MMA får en tur i rampelyset på den konto. Næste gang bliver det måske endda endnu bedre.
’McGregor Forever’:
Streamingtjeneste: Netflix
Premieredato: 17. maj 2023
Genre: Dokumentar, biografi, sport
Instruktør: Gotham Chopra, Darragh McCart
Land: USA
Antal afsnit: 4
LÆS OGSÅ: Anmeldelse: ‘Air’ leverer ikke en ren slam dunk, men hiver point hjem for god underholdning
LÆS OGSÅ: Anmeldelse: Det mest underholdende ved Netflix dokudrama om Kleopatra, er dramaet bag serien
LÆS OGSÅ: Anmeldelse: ’John Wick: Chapter 4’ er årets actionfilm