Anmeldelse: ’Meltdown’ er ikke den atomkatastrofe-doku den gerne vil være

Foto: Meltdown: Three Mile Island/Courtesy of Netflix © 2022

Der er ret stor forskel på den ulykke, der skete på Three Mile Island i 1978 og Tjernobyl otte år senere, og man kan ikke helt slippe fornemmelsen af, at det ærgrer folkene bag dokumentaren ’Meltdown: Three Mile Island’.

Da en ventil satte sig fast under en nedlukning af driften i anden reaktor på atomkraftværket Three Mile Island, var det starten på et hektisk forløb, der kunne have endt meget værre, end det gjorde. Her, knap 45 år senere, kører reaktor 1 stadig, og så vidt vides har ulykken ikke forårsaget nogen skader eller kostet menneskeliv.

Denne nær ved og næsten er det største problem for Netflix’ nye dokumentar Meltdown: Three Mile Island. For gennem seriens fire afsnit bliver man pumpet fuld af grædende medlemmer af lokalsamfundet, billeder af reaktorerne, som de troner over byen og en lydside, der er unødvendigt dramatisk, og samtidig minder meget om den, der bruges i HBO-serien Chernobyl.

Det er faktisk ærgerligt, for der er mange lighedspunkter mellem de to forløb, men den vigtigste historie bliver en smule underprioriteret til fordel for slå videre på den tromme, der forkynder, at atomkraft bliver menneskets undergang.

Menneskelige og tekniske fejl

Meltdown: Three Mile Island strækker sig over fire afsnit af knap en times varighed, og selve ulykken fylder reelt set kun en tredjedel af det første afsnit. Den viser fint, at der er tale om fejl i systemer, træning og håndtering af ulykken, men beskrivelsen afbrydes og forstyrres til tider af vidneudsagn om, hvordan det var at leve med frygten for atomkraft, håndteringen af evakuering og andre detaljer, der gør det svært at få et overblik over de mulige konsekvenser, der var ved ulykken.

Ulykken skete få dage efter, filmen The China Syndrome om en nedsmeltning af et atomkraftværk fik premiere. Et sammentræf, der i høj grad var med til at farve mediernes dækning og den efterfølgende frygt for konsekvenserne, og denne sammenligning bruges ofte i dokumentaren.

Men der er en anden virkelig god pointe, der fortjener langt mere sammenligning med ulykken på det ukrainske kraftværk knap ti år senere: Den menneskelige fejl.

Her er det spændende

For Meltdown: Three Mile Islands egentlige – og langt mere relevante – historie ligger i efterspillet. I historien om den kritik, håndteringen af ulykken og oprydningen blev håndteret. De konsekvenser ulykken fik for atomkraft-industrien, og den måde den delvise nedsmeltning har været med til at forme konstruktionen af fremtidens atomkraftværker.

Seriens tredje afsnit har fokus på Rick Parks, en af de ansatte, der var med til oprydningen. Efter at have set, hvordan oprydningen blev håndteret, valgte han at blive whistleblower. Men der var mange interessenter, der forsøgte at få ham til at holde mund. Selvom historien et langt stykke hen ad vejen har afsæt i mandens egne udsagn, er det ikke svært at se, at der er interesser i at holde ham tavs.

En solid dokumentar

Ser man rent objektivt på formen, er det en fin dokumentar, der har gode og relevante historier, der vises på en spændende og medrivende måde. De tre sidste afsnit er meget skarpere vinklet og står derfor mere effektivt tilbage, når man har set dem. De forskellige interviews er gode og oplysende, og de formår at skabe et personligt tilhørsforhold til de mennesker, der blev direkte berørt.

Skaberne bag er gode til at gøre atomtruslen relevant for den almene borger, men det er umuligt ikke at få fornemmelsen af, at nogen på et tidspunkt under tilrettelæggelsen har sukket højlydt og sagt: ”Hvis nu bare lortet var smeltet helt ned.”

Det er virkelig ærgerligt, for det ødelægger virkelig rytmen i og relevansen af det meste af første afsnit. Og i stedet sidder man bare og er lidt forvirret om, hvor slem ulykken i virkeligheden var. Den var slem. Det KUNNE have gået virkelig galt.

Det er andet end bare …

Det er også en historie om, at selvom der er tale om byggesjusk, fejlagtig håndtering af nødprocedurer, økonomiske, finansielle og poliske interesser, så er atomkraft ikke et ukontrollerbart monster, der uden undtagelse vil ende i katastrofe og tragedie.

Og som whistlebloweren Rick Parks slår fast, har atomkraft et enormt potentiale i kampen mod CO2-udledning, og hvis det håndteres korrekt, kan det være en løsning på klimakrisen.

Men det er en pointe, som den ikke rigtigt gider beskæftige sig med.

Derfor bliver serien vand på hjulet for dem, der er mod atomkraft, og selvom du ikke er, at den stadig værd at se, for alle de andre ting, som serien gør rigtigt.

Fakta om Meltdown: Three Mile Island:
Instruktør: Keif Davidson
Medvirkende: Rick Parks, Nicole Remsburg, Lake Barrett m.fl.
Land: USA
Produktionsår: 2021
Afsnit: 4
Dansk Streamingtjeneste: Netflix

LÆS OGSÅ: Første kig på den kommende Marilyn Monroe film fra Netflix

LÆS OGSÅ: Anmeldelse af ‘Jimmy Savile: A British Horror Story’: Hvor lang line giver man lige en seriemisbruger i fåreklæder?

LÆS OGSÅ: Nye film på Netflix i juni 2022

Total
30
Shares

Skriv et svar

Din e-mailadresse vil ikke blive publiceret.

You May Also Like