Ved første øjekast ligner Love and Monsters et mere gakket sats fra Netflix’ side.
Traileren flasher den ene monstrøsitet efter den anden, der jager en stakkels knægt med lidt middelmådige one-liners til følge. Effekterne ligner en CGI-galla, og de fleste vil givetvis springe let hen over traileren og se hvad der ellers er på programmet.
Men dette er et skoleeksempel på en trailer, der slet formår at understrege, hvad filmen i virkeligheden rummer. Mit råd: Skub den fluks til side og tryk i stedet bare start!
Insekt-apokalypsen
Joel (Dylan O’Brien, Maze Runner, Teen Wolf) har overlevet insekternes og krybdyrenes overtagelse af jordkloden. I bedste 50’er-sci-fi stil har atommissiler skabt nedfald, der påvirkede jordens mindste dyreliv og muterede dem til kolossale bæster. Helt naturligt er menneskeheden nu placeret lavest i fødekæden og har i syv år skjult sig i underjordiske bunkere.
LÆS OGSÅ: Anmeldelse: ‘Nomadland’ er en hård, men opløftende film om USA’s arbejderklasse
Chancen for overlevelse i disse isolerede samfund er stor, men til gengæld er chancen for at finde kærligheden forsvindende lille. Efter alle i Joels koloni gradvist fandt sammen i par, bliver Joel efterladt i ensomhed. Med koen Gertie som eneste kvindelige selskab, hjemsøges han af minderne om ungdomskæresten Aimee fra livet inden katastrofen ændrede alt.
En dag sker dog noget forunderligt: Joel skaber radiokontakt til en koloni, der ligger 150 kilometer fra hans egen – og skæbnen ville, at Aimee befinder sig netop der.
Alt for kærligheden
Men i en nyskabt, darwinistisk verden er han langt fra en af de stærke. Oddsene for at overleve en tur længere end to meter fra bunkeren er ikke i hans favør. Desuden har Joel for vane at blive handlingslammet i dødelige situationer, og hans skydefærdigheder er mildest talt elendige.
Alligevel træffer han beslutningen om – i kærlighedens navn – at vandre ud i den insektmonster-befolkede vildmark. Ingen tror på, at Joel vil overleve, men han er ubøjelig: At rejse 150 kilometer til fods igennem dødelig fare er intet, når man er en forelsket ung mand, der skal genforenes med sin eneste ene. Så efter en tårevædet afsked med kolonien drager han ud i en alt andet end menneskevenlig verden, og hvor selv snegle kan betyde den visse død.
Moderne dannelsesberetning
Love and Monsters er Netflix’ nye dannelsesberetning, og er på mange måder en moderne version af Tolkiens Hobbitten.
Den modvillige helt uden særlige evner skal ud og finde sit værd, samt lære verden at kende, som den reelt er udenfor hans lille lukkede samfund. Heltens verdensbillede bliver udvidet på godt og ondt, og som publikum ved man, at det skal gøre ondt på alle de forkerte steder, før det atter bliver godt.
LÆS OGSÅ: 5 hit-serier, du (måske) ikke vidste startede som film
Begrebet om den ungdommelige hovedkulds forelskelse får også en tur igennem vildmarkens kødhakker. De fleste vil nikke genkendende til den periode i livet, hvor alle følelser sidder udenpå tøjet, og man er overbevist om, at kærligheden er det vigtigste på spil. Joel skal gå så grueligt meget igennem, især følelsesmæssigt, før hans egen verden reelt kan falde på plads.
Stærke biroller
Undervejs får han følgeskab af den obligatoriske mentor, her solidt spillet af Michael Rooker (Guardians of the Galaxy), der som altid emmer en badass, men sympatisk attitude – noget han selv formåede i de senere sæsoner af The Walking Dead.
Jessica Henwick (Iron Fist) er overbevisende som Aimee med både ungdommelig, feminin charme senere fulgt af en modenhed, der subtilt ses i hendes blik og mimik. Man forstår Joels higen efter hende og den mindeværdige kærlighed fra tiden før apokalypsen.
Dylan O’Brien er fantastisk
Men vigtigst af alt er hovedrollen som Joel spillet helt fantastisk af Dylan O’Brien. Han mestrer en fabelagtig, underspillet humor, der minder om en ung Chevy Chase i hans storhedstid. O’Brien leverer afbrudte sætninger og let skjulte blikke, der får os til at grine og føle sympati på én og samme tid.
LÆS OGSÅ: Podcast: film og serier vi altid bliver i godt humør af
Men O’Brien skinner virkeligt igennem i de følelsesladede øjeblikke, hvor flashbacks til de afdøde forældre, samt minderne om Aimee, bliver vanvittigt gribende. Han lever og ånder sin karaktér så meget, at man føler hans afsavn og smerte til det inderste.
Jeg kommer bestemt til at holde øje med dette unge talent i fremtiden, for hans præstation i Love and Monsters er dybt imponerende.
Apokalypse-komedie i topklassen
Generelt er Love and Monsters en apokalypse-komedie i topklassen.
Kunne du lide film som Zombieland eller Shaun of the Dead, vil du elske dette nye bidrag til genren. Er man normalt ikke til denne genre, vil jeg påstå, at man kan fratage karakteren et enkelt hjerte og stadig gå ud fra, at den har noget at fortælle nye seere af undergangs-genren.
LÆS OGSÅ: Så du dem? 5 film og serier der gav os de største øjeblikke
Desuden er det forfriskende, at man i denne fortælling vender tilbage til old school kæmpeinsekter, og derved giver zombierne lidt pusterum. Stemningen af et kollapset samfund er der stadig, og monstrene er tilpas fantasifulde og klamme til, at man gyser henrykt ved deres entre.
Kort sagt efterlader filmen en trang til at se mere til Brian Duffields post-apokalyptiske univers – og især til Dylan O’Briens Joel – og gerne i følgeskab med samme brogede flok fra denne guldklump af en apokalypsefilm.
Info om Love and Monsters
- Instruktør: Michael Matthews
- Manuskriptforfatter: Brian Duffield og Matthew Robinson
- Medvirkende: Dylan O’ Brien, Jessica Henwick, Michael Rooker, m.fl.
- Land: USA
- Produktionsår: 2020
- Dansk premieredato: 14. april 2021
- Dansk streamingtjeneste: Netflix
LÆS OGSÅ: Film og serier du vil elske, hvis du er til romantik