Anmeldelse: ‘Opløst’ er en virkelig god krimi, som alle af genren bør læse

Foto: Politikens Forlag

Danmarks krimidronning har sammen med forfatteren til Pigen uden hud skruet et iskoldt krimidrama sammen til os her i sommervarmen.

Fyn er fin, men Tommerup bliver aldrig det samme for denne anmelder efter Opløst. Læs hele Vi Elsker Streamings anmeldelse af bogen Opløst her!

Historien kort

Fortællingen begynder i den fredsommelige og mindre by Tommerup på Fyn midt om sommeren. Alt ånder fred og idyl, indtil den yngre kvinde Charlotte bliver meldt savnet. Hun er forsvundet på vej fra træning til sit arbejde på den lokale skole.

LÆS OGSÅ: 5 gode lydbøger til din sommerferie

Der er hverken tegn på en forbrydelse eller at hun havde planlagt at stikke af. Det lokale politi beroliger den bekymrede ægtemand, men da hun stadig ikke er dukket op næste morgen går jagten ind på at finde Charlotte, inden det er for sent.

Hurtigt bliver opklaringen forstyrret af endnu flere forsvindinger og mystiske korancitater. For hvad er det, der foregår, og hvem er det, der har set sig rasende på lokale mennesker, som på overfladen virker helt almindelige?

LÆS OGSÅ: Fem podcastdokumentarer du ikke må gå glip af

Opløst er klassisk, dansk krimi, når det er bedst. Der er drabelige mord, vanvittige gerningsmænd og en gruppe efterforskere, som alle har noget at skjule og alle fungerer som virkelige mennesker.

Bogens forfattere

I flere år har det været kendt, at Sara Blædel ofte har takket nej til et partnerskab. Men i år har vi som læsere fået glæden af, at hun sagde ja til Mads Peder Nordbo. Deres samarbejde har skabt et dystert plot, som kun kan virke afkølende på de ferieramte danskere rundt om i sommerlandet.

Mads Peder Nordbo er bosat i Tommerup, og det er også meget tydeligt, at kendskabet til lokalområdet er grundigt. Jeg er ikke videre kendt i området, men følte mig aldrig i tvivl om, hvor jeg befandt mig, fordi Nordbo og Blædel formår at få læseren helt med ned på markerne, når jagten på gemmesteder går ind.

Nordbo er den mindre kendte forfatter af de to, men det betyder ikke, at han ikke allerede er anerkendt. Hans artic noir trilogi Pigen uden hud, Kold angst og Kvinden med dødsmasken er udkommet på 40 sprog.

LÆS OGSÅ: 10 filmklassikere du kan se på streamingtjenesterne denne sommer

Sara Blædel er nok Danmarks ukronede krimidronning, og ikke uden grund. Hun har skrevet en række bøger, som alle er taget godt imod hos de danske krimilæsere. Blædel debuterede som krimiforfatter med Grønt Støv i 2011, og har ikke set sig tilbage lige siden.

Opløst som lydbog

Som så mange andre er jeg vild med lydbøger og heldigvis er Opløst også at finde på de fleste streamingtjenester. Ingen ringere end Dan Schlosser, der virkelig er en aktiv indlæser, har indtalt bogen, og som sædvanligt gør han det ganske udmærket.

For denne skribent er Dan Schlossers stemme en tryg base, hvor jeg kan føle mig sikker på, at ord ikke bliver glemt, at navne ikke pludselig får en anden betoning og hvor jeg som lytter kan læne mig tilbage og bare nyde en god fortælling.

LÆS OGSÅ: Vi Elsker Streaming anbefaler: Skrevet i Blod

Det handler om smag og behag, hverken mere eller mindre. Det er er ligesom med forfattere: nogle gange finder vi forfattere, hvis sprog taler til os, mens vi andre gange slet ikke kan komme gennem en tekst.

Det gælder også oplæsere af lydbøger. Som glad lytter af bøger er oplæseren enormt vigtig. Faktisk kan en fin bog blive umulig at gennemføre, hvis oplæseren ikke matcher lytterens ører.

Anbefaling

Selvom jeg har tendens til at blive mæt af danske krimier er Opløst helt sikkert et frisk pust. Det er som om, samarbejdet får begge forfattere til at gå skridtet videre og få plottet op i en højere enhed.

På trods af at historien foregår langt ude i provinsen, og selvom den lokale politistation er underlagt en del mangler, formår Blædel og Nordbo at holde et tempo i en sådan grad, at de otte timer, som lydbogen varer, flyver afsted.

LÆS OGSÅ: De bedste podcasts: hvad du skal høre lige nu

I bund og grund er Opløst en virkelig god krimi, som alle af genren bør læse. Som læser håber jeg, at dette blot er begyndelsen på et godt makkerskab.

Om bogen er første bind i en serie ved jeg ikke, men jeg vil gerne indrømme, jeg sagtens kunne se mig selv i selskab med flokken fra Tommerup igen.

Info om Opløst

  • Forfatter: Sara Blædel og Mads Peder Nordbo
  • Forlag: Politikens Forlag
  • Udgivelsesdato: 21. juni 2021
  • Tjenester: Chapter, Nextory, Saxo, Mofibo m.fl.

LÆS OGSÅ: De Gyldne Laurbær: Få inspiration til din næste lydbog

LÆS OGSÅ: Anmeldelse: ‘The Devil Within’ er både en grusom og gennemarbejdet podcast

Total
0
Shares

Skriv et svar

Din e-mailadresse vil ikke blive publiceret. Krævede felter er markeret med *

You May Also Like