Anmeldelse: ‘Oxygen’ giver os et nyt spin på den klaustrofobiske thriller

Foto: Oxygen/Netflix

Oxygen er en science fiction-thriller, som har en rigtig interessant præmis. Den er desværre ret forudsigelig.

Elizabeth Hansen (Mélanie Laurent, Inglorious Basterds) vågner pludseligt op i et kryogen-kammer. Hun kan ikke huske noget som helst om, hvorfor hun er i kammeret, og hun kan heller ikke huske, hvem hun er.

Da Elizabeth vågner op, finder hun ud af, at kammerets iltniveau er kraftigt dalende. Hun er nu under enormt tidspres, og kammerets kunstige intelligens MILO (Mathieu Amalric, Sound of Metal) nægter at åbne kammeret op.

Kan Elizabeth finde ud af, hvem hun er? Finder hun nogensinde ud af, hvorfor hun er i et kryogen-kammer? Derudover kan man også fristes til at spørge, hvor befinder Elizabeth sig helt præcist?

Et frisk pust i thriller-genren

Oxygen er en film, hvor vi får tilføjet science fiction til en klaustrofobisk thriller, hvor hovedpersonen er blevet begravet levende. Det føles umiddelbart fantastisk, at der er nogen, der prøver noget anderledes med genren her i 2021.

Instruktør Alexandre Aja (kendt for Crawl og Piranha 3D) formår at få ret meget ud af et simpelt plot og en enkelt location. Aja formår, ved hjælp af Maxime Alexandres fotografering, at skabe en nervepirrende atmosfære inde i det trængte kryogen-kammer. Man kan simpelthen ikke undgå at blive grebet af den umulige situation, som Elizabeth befinder sig i.

LÆS OGSÅ: Jeg så ‘Army of the Dead’, så du ikke behøver. Helt seriøst

Filmens musik er også med til at skabe en ubehagelig atmosfære. Musikken, komponeret af den franske musiker ROB, er med til at få publikum til at føle Elizabeths enorme tidspres. Musikken formår endda også at fremhæve de mere opløftende momenter, hvor Elizabeth langsomt og sikkert finder ud af, hvem hun egentlig er.

Medrivende skuespil

Mélanie Laurent leverer en fremragende præstation i filmens hovedrolle. Hun udviser sin karakters angst, frustrationer og viljestyrke på ganske imponerende vis. Det er svært ikke at holde med hende og håbe på, at hun husker, hvem hun er, og at hun finder en vej ud af kryogen-kammeret.

Som filmens primære drivkraft formår Laurent at sørge for, at Oxygen på intet tidspunkt føles kedelig. Man jubler nærmest sammen med Elizabeth, når hun lærer detaljer fra sit liv at kende. Ligeledes bliver man også frustreret, når hun modarbejdes af kryogen-kammerets kunstige intelligens MILO.

LÆS OGSÅ: ‘Kvinden i vinduet’ ved ikke, hvilket ben den skal stå på

Selvom filmen gør alt for, at man skal holde med Elizabeth, kan jeg ikke lade være med at tænke, at hun ikke som sådan er en særlig interessant karakter. Jovist er Elizabeth en stærk karakter, men det er for meste situationen, hun befinder sig i, og ikke hendes personlighed, der gør hende interessant at følge.

Et tamt og forudsigeligt plot

Alexandre Aja gør, hvad han kan for at skabe en uhyggelig og klaustrofobisk atmosfære i filmen. Mélanie Laurent leverer en hæsblæsende præstation i rollen som Elizabeth. Alligevel sidder jeg med følelsen af, at filmen burde have været bedre.

Til trods for dens relativt korte spilletid, føles filmen alt for langtrukken. Der bruges for lang tid på at etablere den situation, som Elizabeth befinder sig i. Det hjælper heller ikke, at dialogen mellem Elizabeth og MILO mildest talt er ganske uinteressant, da den for det meste består af gentagelser på gentagelser.

LÆS OGSÅ: 5 kultklassikere, som alle bør se mindst én gang

Filmen forsøger undervejs også at smide nogle større plottwists ind, men det er meget sjældent, de rammer plet. Det er interessant at se Elizabeth genopdage, hvem hun er. Men, det ændrer ikke på, at man aldrig rigtig føler, at Elizabeth for alvor er i livsfare. Det hjælper heller ikke, at filmen gentager plotelementer fra andre thrillere og science fiction-film. Det gør, at filmen aldrig viser sig at være så spændingsfyldt, som den burde have været.

Spildt potentiale

Oxygen vil gerne være en klaustrofobisk thriller med lige dele spænding og eftertænksomhed. Selvom filmen ser fremragende ud, har en god underlægningsmusik og en fantastisk skuespiller i Mélanie Laurent, burde filmen have efterladt et større indtryk.

Det lidt undervældende plot og filmens mangel på egentlig dramatisk spænding gør, at Oxygen lige mangler det sidste for at være en rigtig god film. Det høje ambitionsniveau er værdsat, men den kunne godt have forsøgt at være mere grufuld, end tilfældet er.

Fakta om ‘Oxygen’:

Instruktør: Alexandre Aja
Manuskriptforfatter: Christie LeBlanc
Medvirkende: Mélanie Laurent og Mathieu Amalric
Land: USA og Frankrig
Produktionsår: 2021
Dansk streamingtjeneste: Netflix

LÆS OGSÅ: 5 film og serier, der redder din sommer uanset vejret

LÆS OGSÅ: Top 10: De mest grusomme fælder i ‘Saw’-filmene

LÆS OGSÅ: De 5 bedste film og serier i 2021 indtil videre

Total
0
Shares

Skriv et svar

Din e-mailadresse vil ikke blive publiceret. Krævede felter er markeret med *

You May Also Like