Anmeldelse: ’Pamela, A Love Story’ giver et unikt indblik i Pamela Andersons liv

Pamela A Love Story Pamela Anderson Anmeldelse
Pamela Anderson i ‘Pamela, A Love Story’ Foto: Netflix © 2023

Netflix-dokumentarfilmen om den ikoniske Pamela Anderson er en perfekt følgesvend til hendes biografi og en stor fuckfinger til sladderhungrende, misogyne medier.  

En af Pamela Andersons sønner siger det måske meget rammende.

”Måske er hendes yndlingsting at blive forelsket. Men hun elsker også tanken om ikke at være forelsket mere.”

Med seks ægteskaber og flere tabloid-dokumenteret, højt profilerede forhold bag sig, skulle man tro, at den tidligere Baywatch-stjerne, Playboy-model og popkulturikon Pamela Anderson, var træt af jagten på kærlighed.

Men det er hun skam lang fra, som man kan se ved selvsyn i Netflix-dokumentaren Pamela, A Love Story.

Instruktør Ryan White får gennem interviews, hjemmevideoer, arkivmateriale og Andersons dagbøger tegnet et portræt af en person, der er i besiddelse af et uforligneligt gåpåmod og frygtløshed. Men også et menneske, som har været udsat for en række grufulde overgreb. Både af enkeltpersoner, men også en mediehetz af sjældent set voldsomhed.

Og alligevel formår Pamela Anderson at møde livet med en ukuelig optimisme og en smittende latter, så man ikke kan andet end at være på hendes side.

Hvilket også er meningen med dokumentaren. Det er hendes side af historien, sådan som hun oplevede den. Og ikke den bizarre bastard-version, vi fik servede sidste år i Pam & Tommy – en serie, hvis eksistens, hun hader indgående.

Fra en lille ø i Canada, til en rød badedragt i L.A.

Pamela, A Love Story er på sin vis en meget intim dokumentar.

De fleste af interviewscenerne med Anderson foregår i hendes hjem i Canada på barndomsøen Vancouver Island. Iklædt løstsiddende hvid kjole og med det karakteristiske blonde hår, er det svært ikke at få associationer til afdøde Marilyn Monroe.

Begge var – og i Pamela Andersons tilfælde, er stadig – ”larger than life”-ikoner. Men hvor Monroe brændte hårdt ud, havde Anderson hele tiden et mål: at opfostre sine to sønner, så de fik et godt liv.

Men vejen har godt nok været bumpet. Allerede som barn blev hun udsat for overgreb af en kvindelig babysitter, som 12-årig voldtaget af en gymnasieelev, og siden gik hun fra det ene voldelige forhold til det andet.

Vejen til noget bedre åbenbarer sig til en football-kamp. En ølreklame senere, og Anderson er på et fly på vej til L.A., hvor hun skal fotograferes til Playboy.

Og her fornemmer man for første gang, at dokumentaren ikke behandler alt i minutiøse detaljer. For skal man tro Pamela, A Love Story, er livredderserien med de berømte røde badedragter hendes første rolle efter Playboy.

Har man fulgt lidt med i nyhedsstrømmen de seneste par dage, genkender man Anderson fra hendes tid i komedieserien Ti tommelfingre. Selvom rollen som værktøjsassistenten Lisa ikke var fast, blev det ikke desto mindre til 23 afsnit over knap to år.

Så dette er ikke den definitive dokumentar. Snarere skal Pamela, A Love Story ses som et fortræffeligt akkompagnement til Andersons fremragende nye biografi Love, Pamela.

Det er en interessant tendens, Netflix har søsat med at levere dokumentarer, der udkommer (næsten) samtidig med en selvbiografi. Vi så det fornyligt med Harry & Meghan, men i modsætning til det partsindlæg, er der langt mere indlevelse og charme i Pamela, A Love Story.

Det forbandede bånd

Anderson er ikke bleg for at påpege sine egne fejl. Frygtløsheden til at kaste sig fuldt ud ind i en romance udmønter sig ofte i hæsblæsende og stormfulde forhold.

”Deres første tiltrækning til mig er nok, at jeg er fra Playboy, noget seksuelt. Men jeg er ikke en jomfru i nød. Jeg er meget kompetent, og nogle mænd hader dig for at være andet,” forklarer hun som grund til, hvorfor nogle mænd kommer ind i et forhold med en skæv opfattelse af hende.

Pamela Anderson er været fast inventar i medierne siden starten af 1990’erne. Ikke altid af egen fri vilje. Ofte som en joke. Når man ser de gamle klip af hende i diverse talkshows, går det op for én, hvor nederdrægtig en tilgang, der var til hende dengang.

Hun var sexsymbol, en dum blondine og en, der kunne ta’ en joke, var tilsyneladende konsensus.

Og da det famøse sex-tape fandt vej ud i offentligheden, var der ingen nåde. Ingen tvivl om, at det indirekte var medvirkende til den ufrivillige abort, der ramte hende dengang.

Så man forstår udmærket, hvorfor hun ikke havde lyst til at bidrage eller på nogen måde være en del af Pam & Tommy-serien sidste år. Det er da også tåkrummende ved gensyn at se Lily James levere en karikatur af Anderson i den serie efter at have set Pamela, A Love Story.

For her ser vi mennesket Pamela. Sammen beskuer vi ikonet Pamela Anderson og dekonstruere, hvad der skete i livet dengang, og hvordan det har formet hende siden hen.

Netflix-dokumentaren er ikke det endegyldige og definitive værk om ikonet. Men det er unikt med et så utilsløret og ærligt indblik i, hvad der rør sig i Pamela Andersons sind og tanker. Noget medierne i mange år ikke har givet en eneste fuck for.

Se traileren til Pamela, A Love Story

Fakta om ’Pamela, A Love Story’:
Instruktør: Ryan White
Medvirkende: Pamela Anderson mfl.
Land: USA, England
Produktionsår: 2022
Dansk premieredato: 31. januar 2023
Dansk streamingtjeneste: Netflix

LÆS OGSÅ: Anmeldelse: Der er historisk skønsang i ’If These Walls Could Sing’

LÆS OGSÅ: Anmeldelse: ‘The Menu’ er en lækker satire, der er let at sluge

LÆS OGSÅ: Anmeldelse: ‘Glass Onion: A Knives Out Mystery’ er en veloplagt krimi, der oser af overskud

Total
0
Shares

Skriv et svar

Din e-mailadresse vil ikke blive publiceret. Krævede felter er markeret med *

You May Also Like