Natsangeren er endnu en svensk krimi i topklasse, der kan få enhver læser til at sidde ude på stolen i spænding.
Jeg indrømmer blankt, at jeg ikke er den store krimilæser. For det meste undgår jeg bevidst genren, men de gange, jeg har formastet mig til at læse (eller høre) en krimi, så har jeg faktisk været ganske godt underholdt.
Da jeg fandt Natsangeren på Chapter, valgte jeg at give den en chance – primært fordi den var en ny udgivelse inden for svenske krimier; en genre, som jeg fik øjnene op for med Stieg Larssons Mænd, Der Hader Kvinder.’
LÆS OGSÅ: De fem bedste krimiforfattere du ikke kommer udenom
Sidstnævnte overraskede mig med sit velgennemtænkte og fængende plot, og allerede dengang genovervejede jeg min holdning til krimigenren. Jeg indrømmede, at trods jeg ofte har stemplet krimier som alt for letkøbt historieskrivning, kunne en velskrevet krimi sagtens give mig en tilfredsstillende oplevelse.
Og Natsangeren er ingen undtagelse.
En efterforsker med dunkel fortid
Politiefterforsker Hanna Duncker vender efter seksten år tilbage til sin hjemstavn, Öland, for at arbejde ved Kalmar politi. Der hviler en tung stemning over hele hendes tilbagevenden, både i hende selv, men ligeledes fra flere ölændere, som skal acceptere hendes hjemkomst.
LÆS OGSÅ: Tæt på forfatteren: Chris Carter
For Hanna bærer på en grum bagage. Hendes far blev seksten år forinden anklaget og dømt for mord, og døde sidenhen i fængslet. Hele Hannas baggrund gør hende enten til paria eller til elefanten i rummet, som ingen tør nævne. Kort sagt kæmper hun både med sig selv og sin omverden i et forsøg på at tilpasse sig sit nye liv og sin nye stilling.
Alle har en hemmelighed
Men allerede første dag på jobbet involveres hun i en voldsom sag, da en ung lokal teenager, Joel, findes død ved naturområdet Möckelmossen. Snart finder hun ud af, at drengen er død ved knivstik, og det påbegynder hendes efterforskning sammen med den nye makker, Erik Lindgren.
Men vejen til at knække sagen er fuld af bump. Flere lokale gemmer på deres egne hemmeligheder, deriblandt Hannas barndomsveninde Rebekka – som ligeledes er mor til afdøde Joel.
LÆS OGSÅ: 3 bøger, du bør give et lyt
Ikke alle fortæller alt, hvad de ved, og sideløbende modtager Hanna også anonyme opkald, der byder hende at forsvinde fra Öland. Men er disse opkald forbundet med hendes efterforskning af Joels død eller Hannas fortid og hendes far?
Jordnær realisme på godt og ondt
Johanna Mo har opbygget en yderst troværdig historie, og dette aspekt er både bogens styrke og svaghed. Det kommer bogen til gode ved, at sagen får et realistisk og jordnært præg, således man køber historien og samtlige præmisser uden problemer.
Modsat mange kriminal- og mysterieromaner føler man sig ikke trukket rundt i en konstrueret manege, der kun er til for at underholde læseren. Sagen er ganske enkel som var den fra gårsdagens avis.
LÆS OGSÅ: De fem bedste krimipodcasts lige nu
Det svage punkt kommer dog ved, at realismen til tider giver historien en ganske langsommelig udvikling. Man føler ofte, at banaliteter trækkes unødigt ud. Det er selvfølgeligt ganske realistisk i forhold til virkelighedens politiarbejde, men det testede desværre også min tålmodighed som lytter.
Objektiv skildring
Til gengæld vinder bogen stort ved dens gennemgående tema om selvværd og accept – accept af hvem vi selv er og baggrunden, som vi måtte komme fra. Måden som Johanna Mo inkluderer sit budskab i fortællingens krinkelkroge, og uden at proppe en morale ned i halsen på os, fungerer glimrende.
LÆS OGSÅ: 5 lydbøger, der får tiden til at forsvinde
Efterhånden som vi lærer persongalleriet at kende, baner Mo objektivt vejen for, at vi selv opdager unødvendige tragedier og ødelagte liv. Især igennem den unge Joel og bogens mange flashback-kapitler. Faktisk bæres hele bogen og sagen om Joels død af persongalleriet og deres menneskelige fejl, mangler, håb og drømme. En til tider ganske hjerteskærende rejse.
Desuden skal det også nævnes, at lydbogens indlæser Karen Abrahamsen er en suveræn historiefortæller, der med sit toneleje alene giver enhver scene eget liv. Der er ingen tvivl om, at jeg vil være opmærksom på hendes navn næste gang jeg søger en lydbog.
Så generelt set fungerer bogen fint. For undertegnede var det ligeledes forfriskende at følge en knap så omspændende kriminalsag. Da sagen netop foregår i det meget lokale Öland-samfund, føles den som en storm i en fiskedam – men det virker. For som læser ender man uvilkårligt med at investere sine følelser i Ölands lille samfund, og sagen bliver lige så gribende for os, som var man en af områdets borgere.
Og jeg kan sagtens forestille mig, at jeg vender tilbage til Öland i Johanna Mos kommende univers. For Mo er nemlig endnu ikke færdig med vores menneskesky hovedperson, Hanna Duncker, og hendes tilbagevenden til sine mørke rødder.
Info om Natsangeren
- Originaltitel: Nattsångaren
- Forfatter: Johanna Mo
- Udgivet af: Lindhart & Ringhof, 2021
- Indlæst af: Karen Abrahamsen
- Længde: 10t 08m
- Kan findes på: Chapter, Saxo og Mofibo
LÆS OGSÅ: Top 5: De bedste Disney-film