Anmeldelse: ‘Seven Kings Must Die’ sætter punktum i stort middelalderepos

Seven Kings Must Die anmeldelse
Alexander Dreymon som Uhtred, Arnas Fedaravicius som Sihtric og Mark Rowley som Finan i ‘Seven Kings Must Die’ / Foto: Netflix

Afslutningen på serien ‘The Last Kingdom’ er kommet i form af filmen ‘Seven Kings Must Die’ på Netflix, der vil begejstre fans og efterlade nytilkommere lettere forvirrede.

Serien The Last Kingdom er en af de serier, der fik en noget sløv start på den britiske kanal BBC, men blev reddet af Netflix, efter at den blev aflyst. Her fik den nyt liv og tre sæsoner mere at køre på. Det sidste punktum i historien om Uhtred (Alexander Dreymon) bliver sat i Seven Kings Must Die.

Der er én ting, der skal fastslås med det samme. Hvis man ikke har set serien, vil man nok føle sig lidt rundt på gulvet i forhold til alle de forskellige karakterrelationer og begivenheder, som karaktererne refererer til. Når det er sagt, kan filmen stadig nydes for sig selv, men det er ikke helt uden problemer.

Kongen er død, længe leve kongen

Kong Edvard ligger for døden, og kongerigets fjender ved, at nu er det rigtige tidspunkt at slå til. Irlands styrker, ledet af den modbydelige Anlaf (Pekka Strang) begynder sin langsomme og forsigtige invasion i starten af filmen, der allerede her viser, at den ikke er bange for at skildre et godt, gammeldags blodbad.

Da kongen endelig dør, står den unge bastardsøn af Kong Edvard, Aethelstan (Harry Gilby), som den kommende konge. Hvis han altså kan få kongens anden søn, Aelfweard (Ewan Horrocks), til at underkaste sig. Aethelstan er dog ikke, som man ville forvente. Han har fundet Gud, og en af hans allierede, Ingilmundr (Laurie Davidson), svæver omkring som slangen i Edens Have og manipulerer ham gennem Guds ord.

Uhtred lever et forholdsvist stille liv ved Bebbanburg, men bliver dog foruroliget, når han hører om et komplot mod Aethelstan. Han drager endnu en gang ud med sine faste følgesvende i håbet om at undgå unødig blodudgydelse. Når det er et spørgsmål om magt i så stor en skala, og flere gerne vil have del i den, kan det næsten ikke undgås.

Fart over feltet

Noget, man ikke kan klandre Seven Kings Must Die for, er, at den er for langsom, nok snarere det modsatte. Vi suser fra det ene plotpunkt til det andet med en fart, der overgår selv den hurtigste hest i filmen. Det føles nogle gange som en sprint fra start til slut, hvor det kunne være dejligt, og grænsende til nødvendigt, lige at stoppe op og tage en puster.

Det gør det til tider lidt svært at følge med, da progressionen i plottet ikke kun er meget hurtigt, men også fordi vi kommer så mange forskellige steder hen. Nogle gange er det lige med at have tungen i munden i forhold til, hvor vi er, hvem er det, der bor der, og hvilken side er de loyale overfor.

Hvis man ser filmen nogenlunde fokuseret (altså ikke har mobilen fremme hvert femte minut), så falder brikkerne dog på plads, som filmen skrider frem. Når vi skal så mange karakterer igennem og have styr på alle de forskellige steder og magtspil, er det endnu mere nødvendigt at give noget tid til, at det kan sætte sig i bevidstheden, inden vi går videre i historien.

Den mørke middelalder

Betegnelsen ‘Den mørke middelalder’ bruges som regel som en beskrivelse af en tidsperiode. Her bliver det dog til en kommentar til brugen af lys i filmen. Seven Kings Must Die skal om noget ses i så mørke omgivelser som muligt, ellers vil du ikke kun se noget som helst i natscenerne.

Heldigvis er stort set alle actionscenerne i fuldt dagslys, og godt for det, fordi de holder hele vejen. Kameraet bliver slynget rundt lige nøjagtig nok til at give en fornemmelse af det kaos, der omgiver det, men samtidig ikke så meget at man mister overblikket.

Slaget ved Brunanburh er en intens affære og et højdepunkt i filmen. Historiekendere vil også være bevidste om slagets betydning. Der er bygget god spænding op omkring det, og det er en fremragende actionsekvens hele vejen igennem.

Hvis du er fan af serien, vil det være en passende afslutning på denne. Hvis du vil have to timers middelalderaction med kongelige magtkampe, er der også noget at hente.

4 hjerter

Seven Kings Must Die
Streamingtjeneste: Netflix
Premieredato: 14. april 2023
Genre: Action, drama, historie
Instruktør: Edward Bazalgette
Manuskriptforfatter: Bernard Cornwell og Martha Hillier
Medvirkende: Alexander Dreymon, Elaine Cassidy, Laurie Davidson, Pekka Strang, Mark Rowley, Arnas Fedaravicius, Ingrid García Jonsson, Harry Gilby, Rod Hallett, Ross Anderson m.fl.
Land: Storbritannien
Spilletid: 1 time og 53 min.

LÆS OGSÅ: Anmeldelse: ‘Underverden 2’ er en rendyrket actionfilm med høj intensitet

LÆS OGSÅ: Nye film på Netflix i april 2023

LÆS OGSÅ: 5 af de bedste film om film

Total
0
Shares

Skriv et svar

Din e-mailadresse vil ikke blive publiceret. Krævede felter er markeret med *

You May Also Like