Christoffer Dreyer har gennem fem år fulgt en flok beboere i Den Sønderjyske By på Frederiksberg og deres kamp mod at falde i kløerne på den amerikanske kapitalfond Blackstone. Det er der kommet en tankevækkende dokumentar ud af.
Hollywood kunne ikke have skrevet det bedre.
Dokumentarfilmen Til kamp mod spekulanterne på DR fortæller den lille mands kamp mod et semi-korrupt bystyre og hensynsløse amerikanske konglomerater. Eller sådan virker det i hvert fald til udadtil.
Sagen drejer sig om beboerne i den frederiksbergske bebyggelse Den Sønderjyske By. I 2018 får de at vide, at ejendommen bliver solgt til den amerikanske kapitalfond Blackstone, der har opkøbt flere ejendomme i København.
Fidusen er enkel for amerikanerne: Køb bygningerne, renover dem, og hæv lejen. Målet er profit, og de nuværende lejere er bare et bump på vejen mod flere penge.
Beboerne har dog ikke tænkt sig at give op uden kamp, og det er den kamp, som instruktør Christoffer Dreyer har fulgt fra sidelinjen, og nu kan ses på DRTV.
Vi er med helt fra starten, tilbage i 2018, hvor de første meldinger om salg indløber.
Den Sønderjyske By er en helt gennemsnitlig ejendom, hvor hverdagen er fyldt med tilforladelige dilemmaer. F.eks. hvad man skal gøre ved det voksende antal ladcykler, der fylder ad helvedes til i cykelstativerne.
Beboerformanden Søren er ham, vi primært følger. Han ved alt, hvad der sker i Den Sønderjyske By og frygter med rette, hvad der vil ske, hvis Blackstone skulle få held med at købe ejendommen. Men skurken er ikke det ansigtsløse amerikanske firma.
Næh, det er de danske ejere af ejendommen, Frederiksberg Boligfond, med lokalpolitikeren Flemming Brank i spidsen.
En rig mands verden
Det er Davids kamp mod Goliat og Goliats skødehund.
For der er noget råddent i den Frederiksberg’ske kommune. Hurtigt viser det sig, at der ikke bare er tale om en helt almindelig handel. Med en salgspris på lidt over 500 millioner kroner, står det klart, at der er meget at tabe.
Ikke mindst, da der pludselig dukker et skøde op fra 1932. Der står der, at hvis Frederiksbergs Kommune ikke vil købe ejendommen, så skal beboerne tilbydes den. Og det er vel og mærke til 1932-prisen, som er væsentligt lavere end den halve milliard.
Det sætter naturligvis visse tanker i gang hos beboerne.
Muligheden for at eje sin egen bolig til en overkommelig pris, er helt klart et ekstra incitament, og hvem kan bebrejde dem det? Har man først én gang begivet sig ud i den ottende cirkel af det Helvede, der er det københavnske boligmarked, ved man, at det ikke ligefrem bugner med beboelse i en anstændig størrelse til en overkommelig sum.
Selvom det ikke er noget, der fylder meget i det samlede hele af Til kamp mod spekulanterne, er det alligevel en vigtig del. For er det et udtryk for grådighed endelig at kunne have fuldkommen ro i sindet?
Nok en kombination af hver. En beboer bemærker i hvert fald den dejlige mulighed for endelig at have friværdi, og hvordan mon det kommer til at være.
En boligparasit
Konflikten kunne jo egentlig være fuldstændig undgået, hvis Frederiksberg Boligfond opførte sig på den altruistiske manér, som nogle i hvert fald mener, at den burde.
For så skulle ejendommen jo bare tilbydes beboerne. Men fonden er blevet så ringe styret økonomisk, at den har optaget lån for flere hundrede millioner kroner, og det er derfor, at Blackstones halve milliard lokker.
Da flere af fondens medlemmer enten er en del af eller har forbindelse til kommunalbestyrelsen på Frederiksberg, stinker det lidt af fuskeri.
Hvorvidt der rent faktisk er tale om magtmisbrug, kommer filmen ikke i dybden med, da omdrejningspunktet, beboerne, ikke er den slags undersøgende journalister, der ville kunne finde ud af det.
Men alene det, at spørgsmålet kan rejses, er en beskæmmende omstændighed. Der er visse institutioner i landet, som man bør kunne have fuldstændig tiltro til. I øjeblikket kører der en anden sag ved Københavns Byret, hvor en anden af de ejendomme, som hører under Frederiksberg Boligfond – Svalegården – sagsøger fonden.
De vil også købe deres ejendom til en fordelagtig pris. Uden at afsløre, hvordan det gik Den Sønderjyske By ved Retten på Frederiksberg, er det overordentligt interessant at se, om udfaldet bliver et andet.
Til kamp mod spekulanterne slutter, som den starter. Med en ladcykel. Alt er det samme, men alligevel er alt forandret for nogle af beboerne igennem de fire år, hvor Christoffer Dreyer følger dem.
Fakta om ’Til kamp mod spekulanterne’:
Streamingtjeneste: DRTV
Premieredato: 27. februar 2023
Genre: Dokumentar
Instruktør: Christoffer Dreyer
Land: Danmark
LÆS OGSÅ: Anmeldelse: Cate Blanchett er fremragende i filmen ’Tár’
LÆS OGSÅ: Anmeldelse: Det er et spørgsmål om kærlighed og ære i Bille Augusts ’Kysset’
LÆS OGSÅ: Anmeldelse: ‘Meter i sekundet’ er en humoristisk hyggespreder fra Hella Joof