Anmeldelse: “Som fan af genren kunne man ønske sig mere opfindsomhed og originalitet i ‘Ferry'”

Foto: Ferry/Netflix

Den hensynsløse Ferry Bouman bliver sendt til sin hjemegn i Brabant af sin chef for at hævne et angreb på deres bande. Da han møder den smukke Danielle og gamle familiefejder genopstår, begynder Brabant at nedbryde ham.

Læs alt om, hvorfor du bør sætte tid af til at se filmen Ferry, som kan streames på Netflix, i denne anmeldelse.

Verheydens første spillefilm

Som nævnt følger vi i denne moderne hollandske gangsterfilm den kolde og hårde Ferry Bouman (Frank Lammers), idet han får til opgave at hævne et angreb på hans bande. Filmen er instrueret af Cecilia Verheyden, som her instruerer sin første spillefilm.

Dette er dog ikke Verheydens første gang bag kameraet. Hun har tidligere instrueret adskillige kortfilm og tv-serier.

LÆS OGSÅ: Filmguide: 10 af de bedste film på Netflix lige nu

Filmen er en statsløs fortælling mellem Amsterdam og Belgien. Her forekommer en forvirrende rejse, der har til formål at fortælle om en personlighed på jagt efter en genfødsel.

Hævn som udgangspunktet

Med en turbulent opvækst bag sig, præget af vold og misopdragelse pålagt af faren, vokser Ferry op i den hollandske underverden, og bliver den berygtede narkohandler Brinks højre hånd. Gennem beskidt arbejde og utallige tjenester supplerer de to hinanden godt; Brink synes at være den far, Ferry aldrig har haft, mens Brink ser Ferry som den søn, han altid har ønsket sig. Alt virker til at gå som smurt indtil et røveri bliver begået mod banden.

LÆS OGSÅ: De fem bedste krimipodcasts lige nu

En gruppe kriminelle bryder ind i Brinks hovedkvarter for at røve ham fra hans rigdom, men under kampen er det bossens biologiske søn, der mister livet. Brink tørster nu efter hævn, og beder straks Ferry om at gå i gang med personlige efterforskninger for at finde de skyldige.

Opgaven er simpel: Når de tre forbrydere er fundet, skal de lide. Denne opgave leder Ferry på en vej, der skridt for skridt fører ham til at opspore de tre tyve.

LÆS OGSÅ: Fra fly-playboy til taxichauffører: De fem bedste Scorsese-film

I en klart mandsdomineret verden, hvor flokkens lov hersker, må Ferry således medregnes. En hævnhistorie prydet af to kvinder. Det er disse to karakterer, der fungerer som katalysator i hovedpersonens udvikling. På den ene side ønsker de begge at have indflydelse på det endelige mål, på den anden side vil de være de to grundlæggende elementer, som Ferry vil begynde sin genfødselsvej på.

Ferry er godt bygget op

Ferry har hertil et dybt følelsesmæssigt hul bag sig. Den vold, som hans far plejede at udsætte ham for, har også bragt hans mors og søsters hengivenhed og kærlighed til tavshed. For at ændre sit liv og komme ud af den følelsesmæssige labyrint, som han finder sig fanget i, har Ferry brug for et nyt fodfæste, et nyt perspektiv.

Foto: Ferry/Netflix

I denne dikotomi mellem fysisk og følelsesmæssig styrke, samt mellem dårlige forretninger og følelsesmæssige konsekvenser, er instruktøren god til at finde en retning, der er i stand til at syntetisere filmens tematiske spænding.

LÆS OGSÅ: Italien, Tyskland, Spanien eller Frankrig – hvem bliver den værste skuffelse af de største hold ved EM2020?

Ferry bruger nemlig en meget grov og tør stil: en stil der er nyttig til at gengive al spændingen ved kriminaliteten, uden at gøre den spektakulær. I stedet dykkes der dybere ned i de følelser, Ferry har, gennem hans udvikling.

Kontraster er med til at tydeliggøre karaktererne

Ferry er også en film, hvor kroppens figur er central. Hovedperson er i virkeligheden en stor, uskøn mand, der i den smukke og iskolde underverden finder en livline. I alt dette står selv de kriminelle bosses elegance i bemærkelsesværdig kontrast til den fattige og skrøbelige levestandard, som Ferrys søster fører. Hun bruger krykker til at gå, men det er hende, der skal fungere som støtte for sin brors forløsning.

LÆS OGSÅ: Top 5: De bedste film af Anders Thomas Jensen

Alle disse symboler og rim og remser i det narrative stof er dygtigt forvaltet af instruktøren, der formår at påføre en solid og omhyggelig instruktion, som ikke undervurder vigtigheden af detaljer.

Ferry er ikke nyskabende

Ferry kan ikke siges at være en overraskende film, grundet dens yderst kliché manuskript. Instruktionen af filmen er god, men manuskriptet er svagt og uopfindsomt. Ferrys manuskript indeholder ikke noget, man som fan af gangstergenren ikke har set før.

Alt hvad der sker, er forholdsvis forudsigeligt. Også det moralske dilemma, som hovedpersonen står overfor, er ikke ligefrem originalt.

LÆS OGSÅ: 5 spillere, vi glæder os til at følge ved EM2020

Overordnet set, lider filmen ingen særlige dyk, men som fan af genren kunne man godt ønske sig mere opfindsomhed og originalitet i fortællingen. Trods disse mangler på nyskabende arcs i gangsterhistorier havde jeg en god oplevelse med Ferry. Er man fan af film såsom Goodfellas, Casino o.l., bør man helt klart give den et skud.

Info om Ferry

  • Instruktør: Cecilia Verheyden
  • Manuskriptforfatter: Nico Moolenaar og Bart Uytdenhouwen
  • Medvirkende: Frank Lammers, Elise Schaap, Huub Stapel, m.fl.
  • Land: Holland

LÆS OGSÅ: Podcast: film og serier vi altid bliver i godt humør af

Total
1
Shares

Skriv et svar

Din e-mailadresse vil ikke blive publiceret.

You May Also Like