Inspirationer, hilsner og referencer er tydelige i ‘Spiderhead’, der denne sommer har fået premiere på Netflix.
Spiderhead er altså ikke svær at komme til. Og ligeledes er den ikke svær at komme igennem – hvilket taler både for og imod den. Her får du den måske mest positive anmeldelse af den lækre Spiderhead, der måske – måske ikke er en letvægter.
Vi skal være søde mod ‘Spiderhead’
Man kan ikke anmelde en film uden at sammenligne og referere til andre film eller andet popkultur. Og med Spiderhead bør man faktisk gøre det, når nu filmen selv bruger både sin genre og sine søsterfilm, som den gør.
Der lånes, som vi kender det, fra andre films tematikker og fortællegreb. Og det kendte cast tager berømmelse og stil med fra andre produktioner. Ingen film er fri af konteksten med andre ord og bør behandles som sådan. Men det kan også tage overhånd, hvilket jeg synes, det har gjort i andre anmeldelser, hvor Spiderhead revses. Jeg havde en fin oplevelse, hvilket også har ret.
Handlingen
I en nær fremtid kan udvalgte straffede personer vælge at afsone deres dom eller dele af den i Spiderhead-institutionen. Det er et øde beliggende forskningscenter, hvor der eksperimenteres med meget præcist designede psykofarmaka. Via en lille styreenhed på ryggen af forsøgspersonerne kan der skrues op og ned for hhv. vrede, lidenskab, sult og meget andet.
Filmens motor er så selve forsøgene og observationen af virkningerne. Det private liv på stedet følges også, så personerne får dybde, hvilket man engagerer sig i. Men noget stikker selvfølgelig under, og det ellers lækre sted udfordres efterhånden af moral og personlige intriger.
Set og -lyddesign giver en behagelig oplevelse
Spiderhead er på sin vis en lækker oplevelse. For filmen er nemlig lækker. Fra indflyvningen med vandflyver over bjerge og vand til det futuristisk designede store hus, til rummenes kølige velplanlagte indretning. Vi ser gode materialer alle steder og godt lys, appetitlig mad, velsiddende tøj – og selvfølgelig lækre mennesker.
Intet må støje i øjne eller ører, og man fornemmer, at det netop er designet til ikke at forstyrre forsøgene. Blød musik med udbrud af moderne klassikere, velkendthed og ro. Og dermed uhygge.
Lander midt imellem
Men der graves ikke helt dybt nok i ideerne. Sympatiske forsøgspersoner lander i en forskning, der nok går for langt. Noget kommer ud af kontrol, nogen har urent mel i posen og bum, fremtiden er ikke lys og lækker, men kynisk og viser menneskets begrænsninger som små guder.
Det er set før og gjort mere kynisk, rammende og effektivt i fx A Clockwork Orange eller Ex Machina. Og fordi Spiderhead står på skuldrene af disse og andre giganter uden rigtig at tage fat selv, bliver den en mellemvare. Det lækre tager over, og der gives ikke modstand nok i kyniske greb.
De store og nye navne
Et kommercielt scoop er Chris Hemsworth (Thor, Star Trek, Extraction) i rollen som Steve Abnesti, der leder stedet og forskningen. En så stor stjerne kan ikke gå under radaren, tænker jeg, og skal nok lokke seere til. Et andet kommercielt scoop er instruktøren Joseph Kosinski (Oblivion, Tron: Legacy), der lige nu også hypes med Top Gun 2: Maverick.
Hvis du lægger biroller af den lovende Miles Teller (Whiplash, Top Gun 2: Maverick) og Jurnee Smollett (Lovecraft Country, Birds Of Prey: Harley Quinn) til, er den tillokkende cocktail ret så fuldendt. Dette gør naturligvis ikke filmen god automatisk, men det gør heller ikke, at filmen skal vurderes hårdere end andre.
Jeg er sikker på, at Spiderhead havde scoret bedre anmeldelser, hvis det havde været en indiefilm. Ikke på niveau med Ex Machina (som den med rette sammenlignes med), men den var blevet set på med mildere øjne. Det bør ikke trække ned, at de store navne ikke laver store film hver gang – igen kalder jeg på lidt fairness.
En fin film
For Spiderhead er i sidste ende ikke en stor film, men en fin film. En film, som du som blød sci-fi-interesseret godt kan få en god sommeraften med. Den glider ok ned, den kan give en tanke om livet, og den viser en lækker produktion med lækre mennesker.
Det er med andre ord nok ikke en rødvinsfilm, der lægger op til filosofiske snakke om dette og hint. Det er mere en (kold) hvidvinsfilm til hyggelig uhygge og et lille niv i huden på en lys aften, når ungerne er lagt i seng. Hvis man er sur på forhånd, kan jeg godt forstå, at man også er sur efter at have set Spiderhead, men det var jeg ikke. Fin underholdning var det.
Fakta om ‘Spiderhead’:
Instruktør: Jospeh Kosinski
Manuskriptforfatter: Rhett Reese, Paul Wernick
Medvirkende: Chris Hemsworth, Miles Teller, Jurnee Smollett, Mark Paguio
Land: USA
Produktionsår: 2022
Dansk premieredato: 17. juni 2022
Dansk streamingtjeneste: Netflix
LÆS OGSÅ: Manden bag krigsfilmen ‘Das Boot’ og ‘Den uendelige historie’ er død
LÆS OGSÅ: Anmeldelse: ‘The Colony’ fangede aldrig min fulde opmærksomhed