Anmeldelse: ‘Spirited’ fænger med musik og idé, men skuffer med resten

Spirited anmeldelse
Foto: Spirited/Apple TV+

Den nye genfortolkning af Charles Dickens’ klassiske julehistorie ‘Et juleeventyr’ lægger op til en frisk opdatering, men snubler lige før målstregen.

Med et budget på 75 millioner dollars, hvoraf de to hovedrolleindehavere Ryan Reynolds og Will Ferrell angiveligt fik 20 millioner hver, er Spirited en af de dyreste julefilm nogensinde.

I en verden, hvor begivenhederne i Et juleeventyr er en årlig affære, og er blevet industrialiseret, drømmer Nutidens juleånd (Will Ferrell) om at finde et menneske, der, hvis han eller hun bliver god, kan foretage store verdensomspændende forandringer til det bedre.

Han finder sit mål, Clint Briggs, spillet af Ryan Reynolds med samme præstation, han har leveret siden Deadpool i 2016. Briggs er en nar af rang og driver et konsulentfirma med det udtrykte formål at føre smædekampagner mod sine klienters modstandere. Spirited kommer her med en fin pointe om, at det kan være svært at finde det gode i mennesker, når man kigger på kommentarsporene, og hvordan det er så let at være ond. Mere om det senere.

Scenen er nu sat til en nyfortolkning af Charles Dickens’ klassiske fortælling, som du nok kender ud og ind, men med det tvist, at filmen er også en komedie og storslået musical.

Et To juleeventyr

Et af de steder, hvor Spirited skiller sig ud fra mængden af adaptioner af Et juleeventyr, er der, hvor den i lige så høj grad vælger at fokusere på Ferrells karakter. Filmen kunne lige så godt have heddet To juleeventyr.

Ferrells plotlinje prøver at dreje historien i en anden retning og give fortællingen et frisk pust, men ender med at føles som påhæng, der kun leder opmærksomheden væk fra den virkelige historie.

En del bliver fortalt igennem sang, da det jo er en musical. Det er klart filmens højdepunkt. Der er tydeligt lagt kræfter i de scener med stor koreografi, flot belysning og set design. Præstationerne varierer, ingen af skuespillerne, der synger, er sangere af profession, hvilket man godt kan høre. Det går dog aldrig hen og bliver en distraktion.

Jokes stopper alt tempo

Spirited veksler imellem at være en musical, en komedie og en nyfortolkning af Et juleeventyr. Med Ryan Reynolds og Will Ferrell i hovedrollen lyder det overkommeligt, men de tre dele har intet med hinanden at gøre, når man ser filmen. I en given scene er det enten en musical eller en komedie eller viser noget dramatisk. Du får meget sjældent mere end en genre ad gangen.

Når der skal inkorporeres nogle komiske linjer i et sangnummer, stopper musikken simpelthen brat op, for at der kan komme nogle komiske kommentarer. Det ødelægger fuldstændig scenernes tempo, og det virker ofte, som om Ferrell og Reynolds har fået at vide ”Og så skændes i lidt om det her, inden i går i gang igen,” inden de så vender tilbage til nummeret.

Der er meget af den der frem og tilbage hurtige kommentarer og småskænderier i filmen, hvor de to hovedroller har fået lov til at improvisere. Men det virker kun sjældent og får lov at køre for længe. Når vi så endelig får nogle dramatiske scener taget fra Et juleeventyr, virker det godt. En grinch ville måske sige, at det kun virker på baggrund af selve fortællingen, men filmen formidler det godt. Reynolds har klaret dramatiske roller fint før og kan sagtens bære de dramatiske øjeblikke i filmen.

Det ændrer dog ikke på, at filmen altid er én af tingene: En musical, en komedie eller en dramatisk fortolkning af Et juleeventyr. Den formår aldrig at blande tingene sammen. Bevares, det ville nok være upassende at have sjove kommentarer midt i dramatiske øjeblikke. Man skal dog ikke påstå, at det er umuligt at vikle komik ind i sang og dans.

Lidt humbug

Spirited emmer ikke ligefrem af jul. Kun meget overfladisk. Den eneste grund til, at filmen finder sted i december (Det nævnes ikke engang, om det er jul), er fordi Et juleeventyr fandt sted i julen. Filmen har reelt ingen forbindelse til julen.

Lige som man tror, filmen har noget at sige ud over ’Vær god’ og tager, hvad der kunne være en interessant drejning for fortællingen, så river den tæppet væk og underminerer det klimaks, den har bygget op til. Dette er i henhold til ovenstående om, hvordan man skal være god, når det er så let at være ond på internettet. Den havde muligheden for at komme med et meget positivt budskab. Et budskab, der på mange måder er mere relevant end nogensinde i dag. Filmen taber bare sutten, når det gælder.

Musikken og koreografien er stadig underholdende, så hvis du mangler noget nyt at se eller have kørende i baggrunden en søndag eftermiddag i julesæsonen, klarer Spirited jobbet tilfredsstillende.

Se traileren til ‘Spirited’

Info om ’Spirited’:
Instruktør: Sean Anders
Manuskriptforfatter: Sean Anders og John Morris
Medvirkende: Will Ferrell, Ryan Reynolds, Octavia Spencer, Patrick Page, Sunita Mani, Joe Tippett, Marlow Barkley og Tracy Morgan
Spilletid: 2 timer og 7 minutter
Land: USA
Produktionsår: 2022
Dansk premieredato: 18. november
Dansk streamingtjeneste: Apple TV+

LÆS OGSÅ: Anmeldelse: Florence Pugh er en urkraft i Netflix-filmen ‘The Wonder’

LÆS OGSÅ: QUIZ: Hvor godt har du styr på de mest populære julefilm?

LÆS OGSÅ: 3 dugfriske film, du finder på den nye streamingtjeneste SkyShowtime

Total
15
Shares

Skriv et svar

Din e-mailadresse vil ikke blive publiceret. Krævede felter er markeret med *

You May Also Like