Anmeldelse: ’Still: A Michael J. Fox Movie’ er et rørende tilbageblik på den elskede skuespillers liv og karriere

STILL: A Michael J. Fox Movie anmeldelse
‘STILL: A Michael J. Fox Movie’ / Foto: Apple TV+

Med fuld fart over stepperne tager ’Still’ et kig tilbage på den populære skuespiller Michael J. Fox’ liv med Parkinson. Det er en bittersød oplevelse at se.

Fra midt 80’erne til start-90’erne er Michael J. Fox et af de hotteste navne i Hollywood. Succesen fra sitcom-serien Family Ties (dansk: Blomsterbørns børn) gjorde ham til et velkendt ansigt, men da Back to the Future (Dansk: Tilbage til fremtiden) udkommer, oplever han succes som få andre.

Flere prominente filmroller følger, han er på forsiden af blade, har flere penge end han nogensinde har drømt om. Livet er en fest. En dag vågner han på et hotelværelse efter en hård druktur og lægger mærke til at hans lillefinger ryster, og det er ikke ham, der gør det. Han begynder at vise de første symptomer på Parkinsons sygdom.

Michael J. Fox holder sin tilstand skjult i flere år, indtil han endelig offentliggør sin tilstand og bliver en af de største fortalere for forskning i Parkinsons sygdom.

Det er i store træk, hvad du får at vide i Still, hvilket bare lyder som en opsummering af skuespillerens karriere og liv, men måden det bliver fortalt på er medrivende, nostalgisk og rørende.

Fortælles med 88 mil i timen

Når en mands liv skal koges ned til lidt under halvanden time, skal der være fart over feltet. Det er der også i Still, hvor titlen får en sjov, ironisk klang over sig. Vi suser gennem hans liv i højt tempo fulgt af trommeslag, der er som taget ud af Birdman. Klipningen er hurtig og har en rytme, der skaber en fremdrift, der til tider får tiden til at suse forbi. Vi stopper op ved de store begivenheder og får mere dybdegående refleksioner fra Fox om, hvad der gik gennem hans hoved på det tidspunkt.

Det fortælles fra Michael J. Fox’ perspektiv og gør brug af interviews, klip fra film og serier, han har medvirket i, en masse arkivoptagelser og dramatiseringer. Sjældent er arkivoptagelser og dramatiseringer brugt så kreativt i samspil med hinanden. Still bevæger sig flere gange lydefrit mellem klip fra en film til en dramatisering, og enkelte gange er det svært at se, om noget er en arkivoptagelse eller ej.

Selve dramatiseringerne er heller ikke nogle, der bare er plastret sammen for at give fyld mellem klip fra film og interviews. Den Oscar-vindende instruktør Davis Guggenheim har tydeligt lagt store kræfter i de dramatiserende sekvenser, og de er utroligt pæne og gennemførte.

Nostalgisk tilbageblik

Meget af tiden går med klip fra film og serier, som Michael J. Fox har været med i, og selv om det er underholdende at få en ’showreel’ af hele hans karriere, sidder man samtidig med følelsen af, at noget af tiden kunne være brugt bedre på dykke mere ned i, hvordan hans liv er lige nu, og hvad det indebærer.

Klipshowet krydres dog med interessant indsigt. Specielt når han fortæller om perioden, hvor han holdt sin sygdom skjult, når han skulle filme, er interessant. Koblet sammen med filmklip fra den periode, sætter det hans præstation i et nyt lys, når man ved, hvad man skal kigge efter.

Vi kommer aldrig helt tæt på ham i nutiden. Hver gang vi begynder at nærme os de problemer og det pres, der ligger på ham i hverdagen, rykker vi hurtigt videre til noget andet. Hvis dette skal være den definitive fortælling af hans historie, så har Still nogle mangler på den front.

Livsbekræftende optimisme

Still er en bittersød oplevelse at se. På den ene side sidder man og forestiller sig, hvordan Michael J. Fox’ karriere ville have udviklet sig, hvis han ikke havde fået Parkinson. Alle de ting både han selv og alverdens publikum er blevet snydt for. På den anden side, kan hans fortsatte optimisme og humor ikke gøre andet end at smitte af på en.

Han søger ikke medynk eller offergørelse. Han vil bare gerne fortælle sin egen historie, inden han ikke længere har mulighed for at gøre det.

Optimismen fanges meget godt inden for de første par minutter, da instruktøren siger, at der er en version af denne historie, hvor Michael J. Fox får denne invaliderende sygdom, og det knuser ham. Michael sidder med få sekunders eftertænksomhed, fortrækker et lille smil og siger ”Yeah, det er kedeligt”.

Der er en livsbekræftende optimisme til stede, der viser, at selv med stor modgang i livet, kan man stadig kæmpe og få det meste ud af livet.

4 hjerter

‘Still: A Michael J. Fox Movie’:
Streamingtjeneste: Apple TV+
Premieredato: 12. maj 2023
Genre: Dokumentar, biografi
Instruktør: Davis Guggenheim
Medvirkende: Michael J. Fox, Tracy Pollan m. fl.
Land: USA
Spilletid: 1 time og 35 minutter

LÆS OGSÅ: Anmeldelse: ’Peter Pan & Wendy’ bliver en vaskeægte klassiker

LÆS OGSÅ: Vi Elsker Streaming anbefaler: 5 film, du skal se i maj 2023

LÆS OGSÅ: Guide: Her kan du se de bedste Nicolas Cage-film

Total
0
Shares

Skriv et svar

Din e-mailadresse vil ikke blive publiceret. Krævede felter er markeret med *

You May Also Like