I tidens løb har der været kunstmalere, der har grundlagt stilarter og skabt værker, der er uerstattelige. Ofte beskriver kunstnernes stilart deres personlige træk, men hvordan var de i virkeligheden?
Andy Warhol var en af sin generations største kunstnere og blev mest kendt inden for popkunstarten, der var fremtrædende i 60’erne.
I denne dokumentar bringes Warhol til live, og vi kommer ind bag facaden af den reserverede kunstner.
Ind i tankerne af Andy Warhol
Først skulle dagbogen holde styr på hans arbejdsudgifter, men senere blev det en terapeutisk del af Andy Warhols hverdag. Hver dag siden 1976 og næsten indtil hans død snakkede Warhol til Pat Hackett på den anden side af telefonrøret. Hun transskriberede hvert et ord, der sidenhen blev udgivet i 1989 to år efter Warhols død.
På trods af den farverige kunst var han meget nedtonet i sin person. Andy Warhol var genert og reserveret, som han havde været siden ungdommen. Den facade, han puttede på, var ikke til at slå i stykker, når han var i rampelyset. Dog var det en lidt anden snak, når han var alene.
I seriens seks afsnit forsøger Andrew Rossi at sammenstykke den persona, der tilhører Warhol. Vi kommer indenom hans lange og omfattende karriere, hans nærmeste venskaber og kærlighedsrelationer og skudepisoden, der ændrede hans liv.
Et vildt liv
Warhol havde i særdeleshed et vildt liv, der også kom til udtryk i hans arbejde. Han festede meget på natklubben Studio 54 i New York og andre gay-barer og -klubber. På samme måde fylder homoseksualitet meget i dokumentaren, som det også kunne tænkes at have gjort i Warhols liv.
Han skabte smuk og anderledes kunst, men også på sin vis meget kontroversielt. Andy havde en del mørke perioder i sit liv, hvilket afspejlede sig i hans kunst. Samtidig repræsenterede han homoseksualitet i sine værker, som heller ikke var accepteret i 60’erne. Det var tydeligt, at han gjorde, som han ville på trods af debat og kritik.
Selvom Warhol måske havde et vildt kendisliv udadtil, så var der mere bag de store briller og den grå paryk. Men det var kun de nærmeste venner, der oplevede dette. Igennem dagbøgerne får vi dog et indblik i, hvad der nærede ham.
Dybe problemer med selvbillede og seksualitet
Et stort omdrejningspunkt i dokumentaren og i Warhols liv er hans selvbillede og seksualitet. Han havde siden sin ungdom følt sig anderledes. Der sættes fokus på hans fysiske udseende, som han aldrig rigtig var tilfreds med.
Warhol var ikke i tvivl om sin seksualitet og holdt det heller ikke skjult. Dokumentaren belyser Warhols største kærligheder igennem hans liv heriblandt Jed Johnson og Jon Gould. Dette er til trods for, at han i medierne gav udtryk for at være aseksuel. Derfor får man nogle smugkig ind i hans højtvægtede privatliv.
Igennem hele dokumentaren ekkoer det med Warhols ønske om at være en maskine. Det var tydeligt, at han nærmest brugte en livstid på at opbygge en persona for at beskytte den sårbarhed, der i virkeligheden lå til ham. Her er dokumentarens opbygning virkelig vellykket, da den viser hans liv i brudstykker med hans mest skelsættende erindringer.
En autentisk fremstilling
Andrew Rossi har virkelig formået at kreere en dokumentar, der ikke kun er velfungerende, men som også føles autentisk for seeren. Det virker exceptionel realistisk, når vi hører Warhols stemme i dokumentaren. Det er, som om Warhol sidder og læser op fra sin dagbog, som måske også er den halve sandhed. Oplæsningsstemmen er skabt ud fra optagelser af Warhols stemme, men lavet i et AI-program. Det er bare enormt vellykket.
Det er ikke mange år siden, at Warhol levede, hvorfor mange af hans venner og bekendte stadig lever den dag i dag. Derfor får man fortællinger fra personer, der kendte kunstneren bag det offentlige spotlight. Dette giver en helt anden oprigtighed end mange andre biografiske dokumentarer.
The Andy Warhol Diaries forsøger at belyse, hvem Warhol egentlig var bag den offentlige persona. Selvfølgelig vil der være nogle problemer med pålideligheden i hans personlige narrativ fra dagbøgerne. Dog formår Rossi at belyse mange aspekter af ikonet, som man måske ikke kendte til.
Helt klart værd at se, hvis man vil opleve denne tidslomme med en af verdens største kunstnere.
Fakta om
Instruktør: Andrew Rossi
Antal afsnit: 6
Spilletid: 53-78 minutter pr. afsnit. Samlet længde 6 timer, 35 minutter.
Udgivelsesdato: 9. marts 2022
Dansk premieredato: 9. marts 2022
Dansk streamingtjeneste: Netflix
LÆS OGSÅ: Natascha Kampusch: Ny dokumentar fortæller om hendes liv i fangenskab
LÆS OGSÅ: Anmeldelse af ‘Fresh’: “Noget af det fedeste, mest morbide og klammeste, jeg har set i længere tid”
LÆS OGSÅ: 3 film til dig, der elsker ‘Hvidstengruppen’