Mange actionfilm plejer gerne at følge den samme formel: En agent bliver blacklistet, jagtet og skal finde den hele sandhed, mens en eller flere, han holder af, bliver holdt fanget.
Og jo, måske følger The Gray Man samme type formel, men på trods af det ellers velkendte narrativ, der til tider bliver tæt på kedelig, kan den alligevel noget.
Vi følger 6 (Ryan Gosling, Blade Runner 2049, La La Land), der finder ud af en mørk, mørk hemmelighed om CIA og bliver den mest jagtede mand, mens han forsøger at undslippe en global manhunt, der ledes af Lloyd Hansen (Chris Evans, Captain America, Knives Out), en bounty hunter med seriøse komplekser.
Det burde virke, men…
Det er i bund og grund en opskrift på noget godt – der burde være rigeligt med spænding. Især siden bogen (der er skrevet af Mark Greaney og bærer samme navn), som filmen er lavet over, har enormt meget spænding. Men det virker lidt, som om at Netflix så instruktørernes navne og besluttede sig for, at de ikke behøvede mere end det, for at vide at det ville være en succes.
Problemet er, at filmen – trods dens ellers okay underholdningsværdi – hurtigt er glemt igen, minus få gyldne øjeblikke.
Det er meget god/ond fyr, en kvinde, der har indsat sig selv midt i det hele, onde regeringer, et barn, der er i fare, og en masse eksplosioner i godt og vel to timer. Og det er sådan set det.
Der er måske heller ikke grund til at pille ved den gode, gamle standard, når det virker. Det bliver desværre en kende møjsommeligt at bevæge sig igennem to timers eksplosioner for ikke særligt meget i den anden ende. Jo, det ser da godt ud, men der er ikke så meget fylde i det. Og slet ikke fylde nok i forhold til, hvad der normalt forventes af Russo-brødrene.
6 er desværre en blank (men stoisk og selvfølgelig selvopfordrende, fordi han er helten) karakter med meget lidt udvikling, mens de resterende karakterer virker lige så meningsløse i det store og hele. Der er lyspunkter, og et af dem er Chris Evans.
Fantastiske helte, bedre skurke
Nu er der måske en lille smule bias fra min side af, fordi jeg knuselsker nærmest alt, Chris Evans deltager i. Men hvor er det dog fuldstændigt eminent at se ham få lov til at udfolde sin skurkeside og den mere humoristiske side. Han er fantastisk som skurk, og jeg må ærligt indrømme at jeg brugte store dele af filmen på at vente på, at hans (indrømmet, grimme) moustache fløj hen over skærmen igen.
Han spiller arrogant, kold og småsadistisk skurk helt til perfektion, og det er virkelig fedt at se at han får plads til at udfolde den side af sig selv – og samtidigt gør det godt.
Der er et par manuskript-guldkorn undervejs, blandt andet når Lloyd siger “someone kill that Ken-doll“, når han snakker om 6 – det er måske ikke intentionelt, men jeg var flad af grin, fordi Ryan Goslings næste projekt er som Ken i Barbie-filmen, der er under produktion.
Generelt set gør alle skuespillerne det godt. Især både Gosling og Evans, der begge to har deres egen form for humor, der spiller helt vildt godt mod hinanden. Evans virker som en overgearet dreng med en BB-gun, der også er en lille smule unhinged. Gosling derimod formår at levere alle sine replikker tørt og sarkastisk, hvilket bare fungerer eminent.
Ryan Gosling, Ana De Armas og Chris Evans er uimodståeligt karismatiske og løfter i den grad oplevelsen af filmen. Det virker dog lidt til, at både Russo-brødrene og Netflix har glemt, at sådan en type action-film også skal være sjov. Den skal ikke kun have sjove linjer leveret med et ansigt af sten.
Der er klart en produktionsværdi i filmen, og det kan ses på effekterne, men mellem alle effekterne, Chris Evans overskæg, eksplosioner og Billy Bob Thorntons sure ansigt, er filmen faktisk lidt småkedelig.
Underholdningsværdi
Der er da underholdning, men jeg tvivler på, om jeg kan huske plot eller handling om et par dage. Desværre ryger der altså en del af underholdningsværdien, når størstedelen af følelsen, man sidder med er, at filmen er skabt for at trække trafik, ikke fordi den er spændende eller nyskabende.
Jeg siger ikke, at man ikke ville kunne nyde filmen, som den er, men jeg ville sådan ønske, at der var mere umpfh undervejs. Noget andet end bang, bang, boom, boom, men også en dybde i karakterer og deres udvikling. Det ville have klædt The Gray Man at have mere udvikling over hele brættet, for færre klichéer og troper ville nok have højnet filmen lidt.
Alt i alt ville jeg have sat pris på mere karakteropbygning og -forståelse og færre høje lyde, men en actionfilm er vel en actionfilm.
Info om ‘The Gray Man’:
Instruktører: Anthony & Joe Russo
Manuskriptforfattere: Joe Russo, Christopher Markus, Stephen Mcfeely
Medvirkende: Chris Evans, Ryan Gosling, Ana De Armas m.fl.
Længde: 2 timer, 2 minutter
Land: USA
Produktionsår: 2022
Dansk premieredato: 22. Juli 2022
Dansk streamingtjeneste: Netflix
LÆS OGSÅ: Manden bag krigsfilmen ‘Das Boot’ og ‘Den uendelige historie’ er død
LÆS OGSÅ: Anmeldelse: ‘Kærlighed for voksne’ er en velskabt thriller, der oser af lækkerhed
LÆS OGSÅ: Nye film på Netflix i august 2022