Anmeldelse: ‘The Menu’ er en lækker satire, der er let at sluge

The Menu anmeldelse
Ralph Fiennes og Anya Taylor-Joy i ‘The Menu’ / Foto: Eric Zachanowich/Ritzau Scanpix

‘The Menu’ er en morbid satire over den forholdsvis lille niche-demografi, som udgøres af kendiskokkekulturen og det klientel, de har, hvor det hele er overdrysset med gode mængder kynisme.

Restauranten Hawthorn er placeret på en afsides ø med en enkel færgeafgang og bebos af restaurantens personale og den prominente kok Slowik (Ralph Fiennes). Der er kun tilladt 12 gæster ad gangen, hvilket ikke lyder af meget, men med en pris på 1.250 dollars pr. kuvert går det hele op i sidste ende.

Restaurantens gæster er i denne omgang en prominent madanmelder, der har sin redaktør med på slæb, en afdanket filmstjerne, og i rollen som et af de mest prætentiøse, irriterende og  mest forfærdelige mennesker i verden finder man Nicholas Hoult, der spiller madelskeren Tyler. Tyler har medbragt den eneste malplacerede person i flokken. Margot (Anya Taylor-Joy) er det sorte får i flokken med sine snørestøvler, billige kjole og læderjakke.

De ankommer til øen, og kort efter begynder det fire og en halv timer lange måltid. Det går hurtigt fra at virke som en karikatur på et overdådigt måltid til en gidselsituation, hvor man håber, der blot bliver lavet gæk med en.

Det hele er på tallerkenen

The Menu lægger på ingen måde skjul på, hvad den vil sige. Først og fremmest er den en satire over rige røvhuller og snobberi. Det kommer bedst frem gennem madanmelderen Lillian Bloom (Janet McTeer), som man mistænker for at bære en ordbog med sig for at finde det mest prætentiøse ord til at beskrive oplevelsen med.

Gæsterne er der alle af forskellige grunde og reagerer forskelligt på maden. De er enten tilstede for den status, man får ved at sige, at man har spist der, gøre det fordi man kan, eller fordi man er blevet slæbt med til det.

Reaktioner på maden går fra ”Er dét det?” til ”Jeg har aldrig smagt noget så thalassisk. Thalassa er havets urånd i græsk mytologi”. ’Vorherre bevares’ tænker man. Der er sgu nok nogle i den virkelige verden, der taler sådan.

Den eneste, der for alvor kan siges at være der for madens skyld, er Tyler, der, selv når tingene tager en morbid drejning, fortsat kun er interesseret i maden.

Gennem hele filmen holder det aspekt af filmen aldrig op med at være morsomt. Dialogen er skarp og leveret, så man både griner og bliver irriteret på karaktererne.

Gordon Ramsey, der er knækket under presset

Hele situationen, gæsterne befinder sig i, er i sig selv sjov på en morbid måde, men det er den tørre humor leveret fremragende af alle skuespillerne, der gør The Menu til en af de mere morsomme film i nyere tid.

Restaurantpersonalet virker nærmest som en kult med Slowik som den store, sindssyge leder. Det berører kendiskokkekulturen, og Slowik virker som Gordon Ramsey, der er knækket under det pres, branchen medfører og den evindelige stræben efter en perfektion, der ikke eksisterer.

Filmen er inddelt i flere kapitler med menuen som ramme. For hver ret bliver Slowiks plan afsløret i en lidt højere grad, og vi går langsomt over i thriller-territoriet. Det giver et godt tempo til filmen og giver også anledning til nogle kreative morsomheder undervejs.

Der lurer igennem filmen en underlæggende advarsel om at kære sig om det, man holder af, og ikke lade det blive en besættelse. Sørg for at holde fast i den glæde, der var grunden til, at du begyndte i det hele taget. Det understreges mod slutningen med en overraskende rørende scene og giver et lille skud optimisme i en ellers dyster film.

Dejlig cheeseburger

The Menu går balancegang mellem thriller og komedie, hvor den er sjov, men altid tager sig selv seriøst, og det samme gør karaktererne. Med andre ord bliver det aldrig fjollet.

Med en yderst morsom ‘Hør hvor klog og vidende om dette jeg er’-dialog, lækre madlavningsscener og stikkende kommentarer om samfundets øvre lag, der er meget eksplicit, men ikke slår dig i hovedet med sin pointe, er The Menu både sjov og skarp. En yderst kynisk film med et saltstrøg af glæde, der ikke efterlader dig med en oppustet mave.

Hvis vi skal have en sidste kulinarisk metafor med, så kan The Menu koges ned til noget så simpelt som en god cheeseburger. Du kan se alle dens elementer tydeligt, den er simpel, let at forstå, og så smager den virkelig godt.

Fakta om ’The Menu’:
Instruktør: Mark Mylod
Manuskriptforfatter: Seth Reiss og Will Tracy
Medvirkende: Ralph Fiennes, Anya Taylor-Joy, Nicholas Hoult, Hong Chau, Janet McTeer, Paul Adelstein, John Leguizamo, Aimee Carrero m.fl.
Land: USA
Produktionsår: 2022
Dansk premieredato: 17. november 2022 (Biograf), 11. januar 2023 (Streaming)
Dansk streamingtjeneste: Disney+

LÆS OGSÅ: 5 film at pleje tømmermændene med

LÆS OGSÅ: Anmeldelse: Der er historisk skønsang i ‘If These Walls Could Sing’

LÆS OGSÅ: Brad Pitts 6 bedste film og 2, der ramte helt ved siden af

Total
3
Shares

Skriv et svar

Din e-mailadresse vil ikke blive publiceret. Krævede felter er markeret med *

You May Also Like