Anmeldelse: ’The Puppet Master’ drives af interessante historier, men den har mangler på detaljesiden

Robert Hendy-Freegaard fra 'The Puppet Master' / Foto: Netflix
Robert Hendy-Freegaard fra ‘The Puppet Master’ / Foto: Netflix

Forestil dig et liv på flugt i årevis uden penge, pas eller frihed. Det var en realitet for mange, der kendte Robert Hendy-Freegard.

Denne miniserie i tre afsnit undersøger svindleren Robert Hendy-Freegards manipulation af flere forskellige mennesker siden 1993. Siden er han blevet kaldt The Puppet Master. 

En opdigtet identitet 

Robert arbejder som bartender i 1993, da han møder en collegestuderende, John. Robert er en mester i manipulation. Han udgiver sig for at være en MI5 agent, og får John, hans kæreste Sarah og deres veninde til at flygte fra IRA under hans beskyttelse. De tre studerende og Robert triller afsted i deres bil til lyden af Duran Duran i timevis. 

De studerende og Robert var konstant på flugt. Ind og ud af hoteller i flere forskellige byer rundt omkring i England. I serien giver Johns daværende kæreste Sarah Smith stor indsigt i livet på flugt. Rob formåede at have kontrol over hende i 10 år, hvilket nærmest virker absurd. 

Løgnehistorierne fortsatte, og det stod klart, at det var penge, han var ude efter. Og man kan vist godt sige, at han fik, hvad han ville have. Flugten og manipulationen stod på i mange år, hvor flere liv blev revet i stykker. Robert påvirkede sine ofre til at bede deres familier om store summer penge. Men han fik aldrig nok.    

Anmeldelse: ‘Hillside Strangler: Mind of a Monster’ er alt for meget og alt for amerikansk

Uhyggelige men også rørende beretninger

Denne true crime-dokumentar er på mange måder interessant. Robert var nærmest et spøgelse i det samfund, han begik sig i. Han var ikke til at opspore. Vi ved kun det, vi får fortalt i beretningerne. 

I dokumentaren opleves der meget rørende interviews, hvilket er seriens styrke. Både ofrene og pårørende leverer deres beretninger. Her får man både et indblik fra dem, der stod i situationen og et blik udefra. Familier var vidner til at deres nære ændrede sig fuldstændig som personer. 

Særligt når vi hører Sarah Smiths far fortælle sin side af historien. Han nægtede at give op og havde sin egen efterforskning i gang. Men Sarah var så kontrolleret af Robert, at det udadtil ikke rørte hende. 

Genkendeligt true crime-format

The Puppet Master passer godt ind i, hvad man forbinder med en true crime. Der er en tidslinje med vigtige årstal, hvilket fungerer godt til at underbygge hændelserne. Vi ser også personlige billeder og hører fra efterforskere, hvilket også giver serien troværdighed. 

Dokumentaren er undersøgende og fanger hurtigt seeren. Det bliver lidt efter lidt en gåde, hvor let Robert kunne få magten over folk. Hvert af ofrene gengiver, hvordan han ødelagde deres liv. 

Dog er der ikke så meget dybdegående information om Robert. Vi ved hverken noget om hans barndom, eller hvad der driver ham til at være den svindler, han er helt frem til den dag i dag. 

LÆS OGSÅ: Anmeldelse af ‘Catching Killers’: Ikke overvældende men anderledes end andre true crime serier

Hvor er det psykologisk aspekt?

Selv om det er interessant at høre ofrenes og de pårørendes interviews, savner man noget helt basalt, nemlig en psykolog. Et professionelt psykologisk grundlag til at uddybe sagerne. Det virker oplagt at give viden om, hvad der sker, når et individ bliver udsat for grov manipulation. 

På den måde sidder man ikke tilbage og undrer sig over, hvordan de stakkels mennesker så let blev manipuleret. Vi ved, at der er meget frygt indblandet, men der er nok flere faktorer i spil. Det er disse faktorer, der kunne gavne seeren, til at begribe de vanvittige situationer. 

Overordnet set er The Puppet Master en udmærket true crime. Serien er let at følge med i og leverer interessante fortællinger fra de folk, der stødte på Roberts galskab. Der er lidt tilbage at ønske i forbindelse med Roberts baggrund og drivkraft samt det psykologiske perspektiv. Dog vil jeg mene, den bestemt er værd at streame. 

Faktaboks: ’The Puppet Master’

Instruktør: Sam Benstead og Gareth Johnson
Antal afsnit: 3
Land: USA
Produktionsår: 2022
Dansk premieredato: 18. januar 2022
Dansk streamingtjeneste: Netflix

LÆS OGSÅ: Anmeldelse: Monsterfighten ‘Godzilla vs. Kong drukner i forudsigelighed

LÆS OGSÅ: Den går ikke længere: 10 film der ikke ville blive lavet i dag

LÆS OGSÅ: At lytte til kongen: Stephen King på lydbog

 

Total
5
Shares

Skriv et svar

Din e-mailadresse vil ikke blive publiceret. Krævede felter er markeret med *

You May Also Like