Anmeldelse: ‘The Thing’ er en klassiker, men holder den stadig?

Kurt Russel som MacReady / Foto: The Thing/The Turman-Foster Company/Universal Pictures

Er man til body-horror, Kurt Russel med starpower og seriøse fede effekter er ’The Thing’ stadig holdbar – og er det faktisk også, selvom man ikke er til gys.

Når man ser tilbage på gysergenren, er der et par film, der virkelig stikker ud for mig – film fra 80’erne er nærmest en genre for sig selv, og herunder passer The Thing ind.

Vi følger et hold af kloge mennesker, der undersøger ting i isen i Antarktis og støder på noget, der ikke helt hører til i menneskernes verden. Det kan tage form af hvem som helst – eller hvad som helst – og det gør kampen for overlevelse på en base, hvor der nærmest ikke er noget kommunikation udefra til et rent helvede, for ingen ved, hvem man kan stole på.

Præmissen er så simpel, men så fantastisk udført, at man selv sidder og holder vejret, mens der bliver pløjet igennem flere mennesker og dyr, og der efterlades rigelige mængder blod.

Holdbarhedsdatoen på effekter

Selvom gyserfilm i moderne tid er mere psykologiske (i hvert fald de mere populære), er der noget helt specielt over at gå tilbage til film som The Thing, fordi de bare har noget helt andet, der fungerer. En af de ting, jeg dybt og inderligt elsker og sætter virkelig meget pris på, er, at der er så mange practical effects.

Det er sjældent, at man ser et niveau af practical effects, der også er skidegodt udført, i moderne film, fordi CGI oftest overtager – og med The Thing giver det en helt anden stemning og fear-factor, at det er practical.

At se en brystkasse åbne sig og nærmest æde hænderne på en er fuldstændigt eminent og er en af de scener, der stadig sidder lysende klart bag hornhinden på mig; det var første gang, jeg så en så veludført omgang effekter, og jeg har til dags dato ikke fundet noget, der matcher det.

Man skulle egentligt tro, at effekterne var blevet lidt trætte med årenes løb, men jeg oplever det modsatte. Det holder fantastisk især i sammenligning med filmens alder – der er stadig steder, hvor effekterne giver mig kuldegysninger, fordi det fungerer så hamrende godt. Det er på samme niveau som chestbursteren fra Aliens, i min bog – hvis ikke bedre.

Derudover er stemningen i filmen fuldstændigt episk gjort. Det er svært ikke at føle med karaktererne og fornemme angsten, de nærmest indånder undervejs i filmen, fordi John Carpenter har formået at gøre det så stemningsfuldt, dystert og angstprovokerende hele vejen igennem. Der er ikke en eneste gang, hvor filmen taber pusten, og det er virkelig dejligt at se en film, der efterhånden har et par år på bagen, ikke ryge ind i en form for ligegyldighed, fordi den simpelthen formår at holde en på tæerne hele vejen igennem.

Ånd ind, ånd ud

Jeg må især applaudere Kurt Russel i The Thing. Han var virkelig i sit es med denne film, og ét er, at han har lidt skæg og langt hår, noget andet er, at han passer perfekt ind i sin rolle. Jeg går tilbage til The Thing måske hver tredje måned, og hver gang jeg genser filmen, bliver jeg imponeret over ham som hovedrolleindehaver.

Især den sidste scene af filmen giver mig kuldegysninger og giver mig lyst til at gense filmen lige med det samme, fordi jeg nærmest ikke kan få nok af den og af skuespillet – de virker alle sammen, som om at de er skabt til deres roller, og især Kurt Russel og Keith David sparker røv i rollerne.

Det er faktisk svært at sætte en finger på, hvad der helt præcist fungerer for filmen, fordi det er en kombination af alt, der fungerer – det er det atmosfæriske helvede, musikken, kameravinklerne, goren, skuespillet … Det hele går op i en højere enhed, som i min mening er bedre end Alien, og det siger jeg med hele kroppen. The Thing føles overset for netop film som Alien, men The Thing har så meget mere at byde på.

I min optik holder The Thing stadig hårdt, og er kriminelt undervurderet eller overset, og fortjener virkelig en revival. Nærmest alle, der er til gysere, sætter pris på The Thing, fordi den bringer så meget godt til gysergenren, uden at det bliver for meget.

Alt i alt er den 6 stjerner ud ad 6, og hvis jeg kunne, havde den været en 11 ud ad 10.

Info om The Thing:
Instruktør: John Carpenter
Manuskriptforfatter(e): Bill Lancaster, John W. Campbell
Medvirkende: Kurt Russel, Keith David, Wilford Brimley m.fl.
Længde: 1 time, 49 minutter
Genre: Gys, sci-fi
Dansk streamingtjeneste: The Thing kan lejes på Viaplay, Apple TV+ og Blockbuster

LÆS OGSÅ: Nye film på Netflix i juni 2022

LÆS OGSÅ: Anmeldelse: ‘Predator’ fylder 35 år og her er 5 grunde til at den stadig holder

LÆS OGSÅ: Anmeldelse af ‘Fresh’: “Noget af det fedeste, mest morbide og klammeste, jeg har set i længere tid”

Total
11
Shares

Skriv et svar

Din e-mailadresse vil ikke blive publiceret. Krævede felter er markeret med *

You May Also Like