Anmeldelse: ‘The Tinder Swindler’ er 100% værd at se

'The Tindler Swindler' / Foto: Netflix
‘The Tindler Swindler’ / Foto: Netflix

‘The Tinder Swindler’ er en rædselshistorie om dating i en moderne tid, hvor man ikke kan vide sig sikker på, hvem man taler med.

The Tinder Swindler er en fortælling om de tre kvinder Cecilie, Pernilla og Ayleen. De fortæller om deres oplevelser med et match på Tinder, hvor det viser sig, at manden ikke er, hvem de troede, og han svindler dem for penge.

Dokumentaren viser, hvordan han svindler kvinderne til at give ham penge, og hvem han er, og hvilke navne og personligheder han bruger. 

Det er interessant at følge med i, hvem svindleren er, og hvad der sker, da kvinderne finder ud af, hvad han har gang i. Det er et overraskende indblik i en side af dating-verdenen, som  ikke ofte bliver vist frem. 

Private fly, fester og penge

Kvinderne bliver ført bag lyset af en mand, der udgiver sig for at være milliardærsøn og inviterer dem på private fly, kæmpe fester, har smukke biler og dukker op til dates med gigantiske buketter af blomster.

Alt i alt virker han som en drømmeprins, der vil både imponere og elske kvinderne, han er på date med, og det er sådan set også det essentielle af dokumentaren: De tre kvinder leder efter kærligheden og bliver forført af hans perfekte overflade. 

Man får et indblik i, hvorfor disse kvinder falder for manden, og hvordan han formår at få penge ud af dem. Især Cecilie taler om “den fulde pakke”, hvor man får tæppet revet væk under sig. Det er virkelig interessant, hvor mange forholdsregler de tager, hvor de både googler ham og finder andre sociale medier for at tjekke, om han nu virkelig er virkelig.

Prinsen af Diamanter

Manden hedder Simon Leviev og kalder sig selv for ”Prinsen af Diamanter”, fordi han påstår, at hans far er kongen af diamanter, Lev Leviev, og at han har utrolige mængder penge. Han fortæller også, at hans arbejde er farligt og kan gå ud over kvinderne, som begynder at frygte for både hans sikkerhed og deres egen. Han er en mand med charme og klart en masse snak, der kan forføre de fleste.

Da han først begynder at tale om truslerne mod hans liv, hans datters liv og kvindernes liv, begynder han for alvor at udnytte dem og deres penge, for han får dem til at ”redde” ham finansielt, hver gang der kommer en ny trussel. 

Der er dog bare det, at der slet ikke er en trussel. Og at Simon Leviev ikke eksisterer. Han bruger pengene fra den ene kvinde på den anden, og sådan fortsætte han i en stribe forskellige byer i Europa.

Ny film af Adrian Lyne: Se den officielle trailer til ny erotisk thriller med Ben Affleck og Ana de Armas

Kaffedates 

Jeg er imponeret over indsatsen bag dokumentaren. Instruktør og skaber af dokumentaren, Felicity Morris, formår at fremstille sagens natur og kerne uden at beskylde kvinderne, for det, der overgår dem. Og fordi historien foregår over tre forskellige lande, bliver man også ført med videre og får en fornemmelse af kvinderne og deres oplevelse. 

Selve opsætningen af dokumentaren fungerer godt. Det begynder med de tre forskellige historier, hvor hver kvinde fortæller om hendes dates med ham, som alle er eller ender med at være ekstravagante. Derfra er dokumentaren delt op i tre dele, hvor hver kvinde har en vigtig del i fortællingen.

Derudover er der mellem fortællingerne genskabelser af forskellige events som for eksempel dates og samtaler, og det skaber en dybde i fortællingen, som man måske ikke ville kunne få på andre måder. Det er især specielt af se genskabelserne af dates, fordi den del kan fremstå enormt fraværende eller distanceret for seeren.

Sårbare fortællinger om stormende forelskelser

Der er filmklip fra kvinderne selv og lydklip fra deres samtaler, så man får et indblik i, hvor dygtigt han svindler kvinderne, som på trods af at de forsøger at undersøge ham grundigt virkelig tror på ham og vil hjælpe ham. 

Jeg kan sagtens udefra sige, at ”Det ville jeg aldrig have gjort”, men det er svært at distancere sig fra de følelser, kvinderne har, fordi de er så pokkers reelle. Jeg kan ikke fordømme deres handlinger eller tillid, for jeg har stået samme sted og haft den samme tiltro til dem, jeg har datet, og det giver en speciel kobling til de kvinder, der fortæller deres historie. 

Det er også forfriskende at se en dokumentar, der absolut ikke glorificerer manden bag eller viser ham på andre måder, end han fremstiller sig selv på Tinder og gennem samtaler med kvinderne. Og fra de her smukke dates, skønne samtaler og de tre kvinders meget sårbare fortællinger og stormende forelskelser går vi direkte ind i en hævn, der næsten bliver til action undervejs. 

'The Tindler Swindler' / Foto: Netflix
‘The Tindler Swindler’ / Foto: Netflix

Hævn og at svindle svindleren

Idéen bag dokumentaren er både at vise skyggesiden af dating og i den grad også at vise hævnen, kvinderne vil have. De vil svindle svindleren og betale ham tilbage for alt det, han får dem til at gå igennem i løbet af den tid, de kender ham. De tager hævn mod en mand, der har snydt dem for både deres følelser og penge og givet dem angst for deres sikkerhed.  

Jeg elskede det. Der er noget enormt frigørende og stærkt i at se kvinder, der går mod strømmen og beslutter sig for, at det her altså ikke bare kan få lov til at gå stille for sig, fordi de er ramt så hårdt. Det er i grunden en følelsesmæssig svindel, der højst sandsynligt også rammer andre kvinder, der ikke kommer frem med deres historier. Netop derfor føles det så godt, at kvinderne tager fat i problemets rod, som jo er Leviev selv. 

Dokumentaren handler slet ikke om svindleren selv, men om de svindlede og deres oplevelser med det. Det er basalt en fortælling om usikkerhed, altoverskyggende kærlighed og en mand, der ved, hvordan man udnytter de ting. 

Det er virkelig en dokumentar, der er værd at se, og især hvis man er eller har været på det online datingmarked. Jeg må indrømme, at der var en helt grundlæggende feministisk vrede, der fik lov til at heppe på de tre kvinder, og det slap frydefuldt ud i løbet af filmens sidste 20 minutter. 

Den er 100% værd at se!

Fakta om ‘The Tinder Swindler’

Instruktør: Felicity Morris
Medvirkende: Kristoffer Kumar, Cecilie Fjellhøy, Pernilla Sjöholm m.fl.
Længde: 1 time og 54 minutter
Genre: Dokumentar, krimi
Streamingtjeneste: Netflix                                                                                                            

LÆS OGSÅ: Streamingguide til Star: Tips til gode film og serier på Disney+

LÆS OGSÅ: De bedste: 5 favoritfilm of ALL TIME

LÆS OGSÅ: Anmeldelse: Er ‘The Last Duel’ Scotts nye ‘Gladiator’?

Total
0
Shares

Skriv et svar

Din e-mailadresse vil ikke blive publiceret. Krævede felter er markeret med *

You May Also Like