Anmeldelse: ‘Turning Red’ er en helt vidunderlig, dejlig og hyggelig familiefilm

Foto: Turning Red/Disney+

Turning Red omhandler den 13-årige kinesisk-canadiske Mei. Året er 2002, og lokationen er Canada.

Mei er en selvsikker, smånørdet og stærk pige. Hun drømmer om at leve den gængse teenage-tilværelse med drenge, fester og koncerter sammen med vennerne. Hendes familie er dog ikke helt enige i, at det er sådan hendes liv skal leves.

På nuværende tidspunkt er Meis fornemmeste opgave efter skole at hjælpe til i familiens tempel, der bl.a. fungerer som en turistattraktion.

Striks mor

Mei er enebarn og bor sammen med sine forældre. Især moderen er meget overbeskyttende og har en helt særlig plan for Mei og hendes fremtid.

Faderen har dog en noget mere afslappet holdning. Moderen og dennes forventninger vejer tungt hos Mei. Moderen holder meget af sin datter, men lægger også et meget stort pres på hende. Her spiller det kulturelle aspekt ved at være af kinesisk afstamning i Canada naturligvis også ind.

Mei er splittet imellem at være sin mors pligtopfyldende gode pige og sine egne ønsker og drømme, der ikke nødvendigvis er de samme som dem, moderen har for hende.

Den røde panda

En morgen vågner Mei efter et mareridt og opdager, at noget yderst mærkværdigt er hændt hende. Hun er blevet forvandlet til en kæmpestor blød, rød panda.

Hun opdager hurtigt, at pandaen kommer frem, når hun bliver ophidset eller meget følelsesladet. Så snart, hun formår at få følelserne under kontrol, bliver hun igen til sig selv; eller næsten i hvert fald. Hendes tidligere kulsorte hår er nu rødt, så på en måde er pandaen blevet til en permanent del af hende.

Generelt set er en rød panda-drøm et symbol på, at du skal slappe af og lade være med at bekymre dig om de ting, som du ikke kan ændre på i dit liv. Drømmen viser tydeligt, hvor meget Mei kæmper, og hvor mange indefrosne følelser hun har.

Dejlig nostalgisk gave

Filmen er nærmest en dejlig nostalgisk gave til de, der husker hvordan årene, hvor man var besat af boybands, var fyldt med hormoner, prøvede at klare sig okay i skolen, mens man også prøvede at leve op til sine pinlige forældres forventninger, var.

Meis vennegruppe består af nogle skønne individer, og deres venskab er dejligt at være vidne til. Usikkerhederne ved at være teenager bliver godt behandlet hele vejen igennem filmen.

Besætningen af et bestemt boyband kan de fleste nok også genkende fra deres ungdomsår.

Teenagevenlig film fra Pixar

Dette er den tredje Pixar-film i rækken efter Sjæl og Luca, der udkommer direkte på Disney+. Med sin 13-årige hovedrolleindehaver er det uden tvivl Pixars mest teenagevenlige film. Der er tænkt godt over repræsentationen af diverse etniciteter. Det er en fornøjelse at opleve en asiatisk hovedperson og flere bi-karakterer, der bl.a. bærer tørklæde.

Turning Red er en rigtig fin coming-of-age-film, der fint illustrerer den ændring, som alle unge skal igennem på et eller andet tidspunkt. Temaer som løsrivelse og at lære at sige fra spiller store roller. Vi møder en mor, der har meget svært ved at acceptere, at hendes datter bliver ældre, og insisterer på at holde fast på sin lille pige. Filmen er fortalt i et fint børnevenligt sprog og på et niveau, hvor alle kan være med.

Turning Red er meget bedre end Disneys seneste hit Encanto. I Turning Red fungerer både det visuelle og historiefortællingen. Filmen er en god samtalestarter, der giver anledning til gode snakke med de børn og unge, som du har i dit liv.

Udviklingen fra barndom til ungdom

Filmen illustrerer meget godt Meis både fysiske og psykiske udvikling. Hun vil virkelig gerne være en god og pligtopfyldende datter, der bidrager i templet, men samtidigt elsker hun også høj musik og sine venner, og hun er begyndt at interessere sig for drenge.

Igennem filmen lærer Mei at sige fra og acceptere sine følelser. Hun lærer, at det ikke er sundt for hende at holde så mange følelser indeklemt. Så snart hun lærer at styre sine følelser, får hun også pandaen under kontrol.

Filmen viser os, hvordan Mei udvikler sig fra at være mors lille pige til en selvsikker ung kvinde, der tør stå ved, hvem hun er. Det største tema og fokuspunkt i filmen er på mange måder forholdet mor og datter imellem. Moderens håb og drømme hænger på Mei, hvilket er et for stort pres for Mei at være under. Temaerne kan stort set alle relatere til, hvilket også gør målgruppen for filmen dejligt bred.

God underholdning og kæmpe anbefaling

Turning Red er en rigtig fin film, der behandler emner som pubertet, løsrivelse, familie og venskaber. Mei lærer os, at det er helt okay at vælge sig selv. Det er okay, at vi har mindre gode sider, og det nytter ikke noget at gemme dem væk.

Mei opdager, at for at håndtere pandaen er hun nødt til at gøre plads til sine dårlige sider og omfavne dem. Hun er ikke længere flov over sig selv. Hun lærer at stå ved, hvem hun er og at tage det gode med det dårlige. Vi hepper på Mei hele vejen igennem, mens vi følger hendes overgang fra barn til ung.

Visuelt er filmen fantastisk smuk, og animationen er realistisk. Filmen er bestemt anbefalelsesværdig, og mangler du noget god og hyggelig underholdning at bruge din weekend på, er denne et rigtig godt bud.

Fakta om filmen

Instruktør: Domee Shi
Manuskriptforfatter: Julia Cho, Domee Shi
Medvirkende: Rosalie Chiang, Sandra Oh, Ava Morse, Hyein Park, Maitreyi Ramakrishnan m.fl.
Land: USA
Længde: 1 time, 40 minutter
Produktionsår: 2022
Dansk premieredato: 11. marts 2022
Dansk streamingtjeneste: Disney+

LÆS OGSÅ: Se de første billeder: Ryan Gosling-filmen ‘The Gray Man’ får premiere til sommer

LÆS OGSÅ: Anmeldelse: ‘West Side Story’ er en nyfortolkning af en klassiker, men klart værd at se!

LÆS OGSÅ: 3 film til dig, der elsker ‘Hvidstengruppen’

Total
0
Shares

Skriv et svar

Din e-mailadresse vil ikke blive publiceret. Krævede felter er markeret med *

You May Also Like