Anmeldelse: Twin Peaks i ørerne med The Secret History of Twin Peaks

Foto: The Secret History of Twin Peaks/Claus Holm

Twin Peaks er en af de mest omtalte kult-serier i verden. David Lynch og Mark Frost revolutionerede TV i 1990, da serien fik premiere, og det er ikke for meget at sige, at det blev et verdensfænomen.

Alle fulgte Agent Coopers jagt på Laura Palmers morder (og senere på seriemorderen Windom Earle). Da Lynch i 2017 vendte tilbage med en ny sæson efter så mange år, skabte det også en del røre, selvom den nye tredje sæson var markant anderledes end de to første.

En bog giver fornyet fokus på kult-klassiker

Men inden sæson tre begyndte, havde Mark Frost skrevet en bog, som blev udgivet for at skærpe appetitten lidt. Bogen hedder The Secret History of Twin Peaks, og er både en forhistorie til den gamle serie og en start på den nye sæson.  Denne bog er også kommet som lydbog på engelsk, som man kan streame hos Audible eller købe på iTunes. Og det er bestemt værd at lytte til.

LÆS OGSÅ: Bonusviden og bagland: De officielle podcast-kompagnoner til tre serie-mesterværker

Meget kort fortalt er bogen en samling af dokumenter, der overdrages af G. Gordon Cole (Coopers gamle chef) til en ny agent, der i starten kun identificeres som T.P. Denne nye agent skal gennemlæse de mange dokumenter, som omhandler byen Twin Peaks gennem de sidste mange hundrede år, men især fra 1940 til 1990.

Hvert dokument oplæses af en ny skuespiller, mens to stemmer binder det hele sammen, nemlig T.P., der laver noter efterhånden, og den person, der oprindeligt samlede dokumenterne. Han kalder sig selv ”The Archivist”, og har gjort det til sit livsmål at samle alle disse hemmelige, små ting sammen.

The Secret History of Twin Peaks er et lyt værd

Den trykte bog kan godt være svær at læse, fordi de enkelte dokumenter er skrevet på mange forskellige måder. Og endda ofte i hånden eller på en gammel skrivemaskine. Af den grund kræver det læserens fulde opmærksomhed bare at tyde håndskriften. På lydbogen er dette overhovedet ikke et problem, og de mange skift i skuespillere gør, at man aldrig er i tvivl om, hvornår noget nyt begynder.

Foto: The Secret History of Twin Peaks/Claus Holm

Og netop skuespillerne – ja, dét er stemmer, man kender. For naturligvis er flere af dem fra Twin Peaks-serien. Det er Kyle MacLachlan (The Good Wife, Desperate Housewives), der læser Agent Coopers sagsrapport op. David Patrick Kelly (David Horne), Michael Horse (Hawk), Robert Knepper (Rodney Mitchum), James Morrison (Warden Murphy), Russ Tamblyn (Dr. Jacoby), Amy Shiels (Candy), Chris Mulkey (Hank Jennings) – alle er de med, selvom de ikke alle sammen læser deres egen rolle.

LÆS OGSÅ: At lytte til kongen: Stephen King på lydbog

Mark Frost læser også selv op. Derudover er der to nye skuespillere, Anie Wershing og Mat Hostetler. Og det virker fantastisk at have disse kendte stemmer i ørerne.

Man tages med tilbage i tiden…

Historien begynder helt før der var noget, der hed Twin Peaks – nemlig med Lewis og Clark, de to opdagelsesrejsende, der rejste på tværs af Amerika som de første. Man får historien om, hvordan de møder de indfødte ved ”The Place of Falling Water”, hvordan de oplever noget, der er så skræmmende, at Lewis ikke engang kan skrive det i sin officielle rapport, men i stedet sender det direkte til præsidenten.

LÆS OGSÅ: 5 lydbøger, der får tiden til at forsvinde

Videre fortælles der om mordet på Lewis nogle år senere, og om det også har forbindelse til hans oplevelser med ånderne i skoven ved vandfaldet. Eller er det nu også ånder? For i bogen bliver det mere og mere tydeligt, at det, vi tænker på som ånder, måske i virkeligheden er… rumvæsner! Eller måske er det det samme? Mystikken er virkelig tung, og The Archivist prøver at udrede så mange tråde, som han kan.

… og op gennem historien

Man går videre til indianerne (og jeg bruger det ord, fordi det bruges i dokumenterne i bogen, der jo skal forestille at være skrevet tilbage i 1800-tallet), og hvordan de havde kontakt til andre væsner, der gav dem særlige evner. Om guldgravere, der forsvinder ved vandfaldet (heriblandt en fyr, der hedder ”Denver Bob”…).

LÆS OGSÅ: 5 succesfulde film og serier, der er inspireret af bøger

Vi hører om børn i Twin Peaks, der ser store ugler og kæmper i skoven. Og her præsenteres vi for den gennemgående ”hovedperson”, hvis det ellers er det rigtige ord: Douglas ”Doug” Milford. Ham husker man måske fra slutningen af sæson to, hvor han blev gift med en væsentligt yngre kvinde og fik et hjerteslag. Doug er meget mere end han ser ud til – han har nemlig været involveret i jagten på UFO’er i hele sin karriere.

Og fra 1940’erne går det helt op i flyvende tallerkner, hvor vi både hører om Kevin Arnold (ham, der var den første til at bruge udtrykket ”flyvende tallerkner”), om Roswell-styrtet, om skjulte aliens i hemmelige installationer flere steder i USA i bedste The X-Files-stil og hvordan det hele bliver fejet ind under gulvtæppet af militæret, præsidenter og alle slags hemmelige agenter.

Det allermest spændende er, at en hel masse af de ting, der beskrives, faktisk er sket i virkeligheden – lige fra mordet på Lewis, til attentatet på Kevin Arnold og hans kontakter i UFO-miljøet, til mange af de UFO-rapporter, der beskrives. Frost digter videre på dem, og trækker dem ind i sit univers – men der er en masse virkelighed i dem, og det er faktisk spændende at slå op bagefter!

Fortællingen munder ud i Twin Peaks

Det hele leder imidlertid tilbage til Twin Peaks, og vi får også en masse at vide om folk, vi kender fra serien (bl.a. hvad der skete efter eksplosionen i banken…). Noget af det binder sammen med sæson tre – men meget af det gør ikke. Man kan sige, at bogen er en bestemt måde at se alle hemmelighederne i Twin Peaks på, mens serien er en anden.

LÆS OGSÅ: Vi griner så vi ikke græder: Krimi og krampelatter til true crime-entusiasten

Personligt kan jeg væsentligt bedre lide bogen end sæson tre, og jeg var faktisk ret skuffet over, at den ikke førte mere sammen end den gjorde. Men man kan sagtens nyde bogen, selvom man har set sæson tre. Faktisk kan man nyde den, selvom man overhovedet ikke har set Twin Peaks! Mark Frost er nemlig genial nok til, at bogen som sådan står alene, og kan læses som en spændende historie (eller rettere en masse forskellige spændende historier), selvom man ikke ved ret meget om serien.

PDF følger med bogen ved køb

Når man downloader lydbogen fra Audible, får man også en gratis PDF med nogle af de billeder, der er i bogen – ting, man ikke kan beskrive på lyd, og derfor er nødt til at se. Men det gør egentlig ikke den store forskel, og jeg savnede den ikke, når jeg ikke kiggede i den.

LÆS OGSÅ: Podcast: The West Wing Weekly er fremragende nørderi for WW-fans

Både historien og de virkeligt flotte præstationer fra skuespillerne gør, at jeg helt klart vil give denne lydbog topkarakter. Det er en af de bedste lydbogsoplevelser, jeg har haft, og selv hvis man ikke er super stærk i engelsk, kan man godt følge med alligevel. Det er nemlig også fordelen ved en engelsk lydbog – det er ofte nemmere at lytte til et sprog end at tale det…

Info om The Secret History of Twin Peaks 

  • Titel: The Secret History of Twin Peaks
  • Forfatter: Marc Frost
  • Oplæsere: Kyle MacLachlan, Russ Tamblyn, Michael Horse,David Patrick, Amy Shiels, Robert Knepper,James Morrison ,Mark Frost, Chris Mulkey, Annie Wersching, Len Cariou Mat Hostetler
  • Varighed: 9 timer, 33 min
  • Pris: 25 dollars – ca. 150 DKK
  • Tilgængelig på: Audible og iTunes

LÆS OGSÅ: Verdens værste år: Måske var 2020 ikke det værste år…

LÆS OGSÅ: Fik du aldrig læst dem? 10 klassikere du kan lytte til

Total
0
Shares

Skriv et svar

Din e-mailadresse vil ikke blive publiceret. Krævede felter er markeret med *

You May Also Like