Anmeldelse: ‘Underverden 2’ er en rendyrket actionfilm med høj intensitet

underverden 2 anmeldelse
Dar Salim som Zaid og Ahmad Ayman som Diddi i ‘Underverden 2’ / Foto: Peter Riis / Nordisk Film

Instruktør Fenar Ahmad holder spændingsgryden godt i kog i sin opfølger, ‘Underverden 2’, hvor både Dar Salim og det nye talent Soheil Bavi overskygger selve plottet.

Underverden fra 2017 var historien om, hvordan den succesfulde kirurg Zaid valgte at gå med sin mørke side, i en voldelig deroute, da han ville hævne drabet på sin bror. En vej, der bragte ham ned i den københavnske gangsterundergrund, og som i sidste ende gav ham en fængselsdom.

I åbningen til Underverden 2 er det netop her, vi møder ham, i fængslet, hvor han forsøger at holde lav profil.

Et tilbud, du ikke kan sige nej til

Roen bliver afbrudt, da han får ‘an offer he can’t refuse’, som det hedder i film. Politiet, i skikkelse af en konstant tyggegummityggende Birgitte Hjort Sørensen (den slags klichétunge gimmicks skal man overveje grundigt), tilbyder Zaid, at hvis han vil infiltrere en narkosælgende bande, ledet af en ny chef, Muhdir, slipper han for mere fængselsstraf.

Og Zaid øjner en chance for at komme ud og få et forhold til sin søn, som ikke kender ham. Så fra at det var hævn, der var missionen i den første film, er det nu et ønske i den blødere afdeling, nemlig om at være far for sin søn, der driver Zaid.

Hvor er fædrene?

Hvis der var en snert af tematikker om integration og utilpassethed i den første film, er der her i opfølgeren et tydeligt tema om fædreroller og mangel på faderlige forbilleder. Zaid vil gerne være det for sin søn, og Muhdir er det, på sin vis, for de unge drenge, der søger fællesskabet i bandemiljøet.

Det er dog uden, at der bliver gravet rundt i det med en psykologisk teske. Men nok til, at der lige er dét lag ekstra i fortællingen, der skaber et interessant perspektiv og gør den til lidt mere end en gennemsnitlig actionbasker.

Nye ansigter

Hvis man spørger, om vi bliver klogere på Zaid i løbet af denne film, er svaret nok nej. Underverden-filmene har til gengæld skabt en modvillig antihelt, der fungerer som en stærk actionkarakter, der er på linje med klassiske og internationale actionnavne. En, man godt gider følge og heppe på, trods de moralsk gråzonede ting, han kaster sig ud i. Den karakter er, selvfølgelig, bygget op om den troværdighed, Dar Salim besidder, både i fysikken og i psyken som Zaid.

Og som om Salim ikke var nok, så får skuespilleren kamp til stregen af et helt nyt talent, Eller af nye talenter. For Fenar Ahmad har en prisværdig evne til at spotte friske ansigter og kigger måske også i en underskov, ikke mange andre danske instruktører leder i.

Som den iskolde Muhdir, ses Soheil Bavi, der her debuterer i dansk sammenhæng og er dansk, men har uddannet sig som skuespiller i Iran. Og også unge Ahmad Ayman som Diddi skal lige nævnes som en interessant type, der har noget at byde på skuespilmæssigt.

Hård puls og flot æstetik

Med sin opfølger viser Fenar Ahmad, at den første Underverden ikke var en enlig svale eller blev til på grund af held. Ahmad forstår at skrue en slagkraftig actionfilm sammen, som kun få danske instruktører kunne gøre ham efter. Der er en konstant sitrende nerve, og intensiteten holder højt niveau hele vejen. Ikke en nem bedrift.

Samtidig forstår han at udnytte de københavnske lokationer, så de som kulisser får internationalt format. Sjældent har vores hovedstad set så dystert lækker ud. Så meget, at man ofte helt glemmer, at det er København. Og det er ment positivt.

Underverden 2 indfrier med andre ord forventningerne til fulde – og de var høje. Der er måske ikke den samme atmosfære af tragedie og undergang, som var et stærkt krydderi i den første film, men en efterfølger skal nødvendigvis også tilføre noget nyt. Her er det håb. Håb for Zaid om, at han en dag kan blive den far for sin søn, som han drømmer om. Håb for de bandesøgende unge mænd om, at de lader pistolerne ligge i skuffen og i stedet finder skolebøgerne frem. Og håb for, at der kommer en 3’er. Den glæder jeg mig allerede til.

5 hjerter

Underverden 2
Dansk biografpremiere: 13. april 2023
Genre: Action, thriller
Instruktør: Fenar Ahmad
Manuskriptforfatter: Fenar Ahmad og Behrouz Bigdeli
Medvirkende: Dar Salim, Birgitte Hjort Sørensen, Soheil Bavi, Stine Fischer Christensen, Ahmad Ayman, Noah Carter m.fl.
Land: Danmark
Spilletid: 1 time og 50 min.

LÆS OGSÅ: Anmeldelse: ‘Air’ leverer ikke en ren slam dunk, men hiver point hjem for god underholdning

LÆS OGSÅ: Anmeldelse: ’John Wick: Chapter 4’ er årets actionfilm

LÆS OGSÅ: 10 gode actionfilm at starte weekenden på

Total
0
Shares

Skriv et svar

Din e-mailadresse vil ikke blive publiceret. Krævede felter er markeret med *

You May Also Like