Podcasten ‘Undskyld vi roder’ dyrker fiktionens friheder med satirisk humor og akavede dialoger, der nok ikke vil være for enhver lytters smag.
Den populære podcast Undskyld vi roder har beriget lyttere med improviserende skuespil og dansk humor siden juni 2020. Bag hittet står komikerparret Brian Lykke og Kasper Nielsen, der fra podcastens opstart har bragt liv til de velkendte karakterer Allan Sindberg og Klavs Bundgaard. Og de stopper nok ikke foreløbig. Efter 138 episoder tager værterne stadig deres masker på ugentligt, mens de skaber radiosludder i gulvhøjde med provinsorienteret satire.
Men hvis man ikke er til billige vittigheder med seksuelle præferencer og bevidste lange dialoger, er det ikke sikkert, at Undskyld vi roder er noget for dig.
Unikt koncept
Podcasten tager udgangspunkt i kulturkongen Klavs Bundgaard (Kasper Nielsen), der ønsker at gøre radiostationen r8Dio til et hit. Han er en monoton og kedelig kulturtype, der med sine usikkerheder har brug for hjælp til at bringe projektet til livs. I den forbindelse headhunter han erfaringsfattige Allan Sindberg (Brian Lykke), der med stolthed også bliver kaldt Smørstemmen fra Ikast. I fællesskab sender de ”national radio med et lokal udsyn”, mens de langsomt forsøger at skabe en radiokarriere med sludder i gulvhøjde.
Men det skal ikke være uden udfordringer. Klavs har svært ved at forstå Allans moderne ideer, hvorimod Smørstemmen er træt af at skulle forklare alt to gange. Men engagementet for deres fællesmission fejler intet.
I podcasten følger lytteren med på radioværternes rejse i Skuldborg, når de forsøger at opbygge r8Dio med tåkrummende indslag og nye ideer. Og netop den fiktionsprægede podcastpræmis, Undskyld vi roder praktiserer, er helt klart en af årsagerne til dens popularitet.
Værterne har sørget for at skabe et originalt univers, der afviger markant fra de typiske podcastproduktioner om ugentlige hverdagssamtaler. Det fiktive element giver plads til kreativitet og udvikling, hvilket dialoggenren ikke kan trække på med samme frihed. På sin vis får lytteren mulighed for at få et afbræk fra hverdagsdialogerne, der efterhånden er et gennemsuttet bolche. Undskyld vi roder er uden tvivl et frisk pust i den sommetider ideløse podcastverden, enhver lytter kan blive træt af.
Plat humor og langtrukne dialoger
For rigtig at kunne sætte pris på Undskyld vi roder skal man være til den platte humor, som værterne dyrker. Med jokes som katteprogrammer med titlen Min Mis, langtrukne dialoger og stereotype fremstillinger af provinsbeboere, er det formentlig ikke alle, der vil få gang i lattermusklerne.
Utroligt nok er der ikke meget, der har ændret sig fra episode et til i dag. Gulvhøjde-joken lever stadig i sit bedste velgående, Klavs er stadig en presset mand, og Allans idérige personlighed kommer til undersætning som altid.
Komikerparret skal dog også have et klap på skulderen for at holde en rød tråd igennem 138 afsnit, samtidig med at de formår at holde et simpelt koncept i live i så lang tid. De udvider konstant det kreative Skuldborg-univers med sammenhængende ideer og uplanlagte vendepunkter.
Klovn i lydformat
Værternes kreativitet til trods redder desværre ikke rigtig podcasten for denne anmelder. Humoren er præget af en latterlighed, der får podcastens vittige øjeblikke til at virke enorm flade og indholdsfattige. Men for andre, der trives i karakterens ynkelighed og dumme ideer, vil Undskyld vi roder være et perfekt supplement til ugen.
Undskyld vi roder hørmer lidt for meget af Klovn i lydformat. Men det skal ikke tage roserne væk fra komikerparrets evne til at opbygge et univers, mange lyttere elsker at være en del af. Lyttertallene taler for sig selv. Med satirens plathed og improvisationskunsten leverer værterne en bestemt humor, der for nogen vil resultere i den sjoveste lytteroplevelse. Bag kulisserne har Lykke og Nielsen skabt en simpel verden, lytterne kan flygte til, når hverdagen presser på, og et godt grin er tiltrængt.
Fakta om ‘Undskyld vi roder’:
Tilrettelæggelse: Brian Lykke og Kasper Nielsen.
Antal episoder: 138
Varighed: 20 minutter – 1 time
Dansk streamingplatform: Apple Podcast, Spotify, Podimo og r8dio.dk.
Land: Danmark.
Produktionsår: 2020.
LÆS OGSÅ: Månedens tip: Gode podcasts om historie
LÆS OGSÅ: Top 5: Podcasts du kan lytte til i en travl hverdag
LÆS OGSÅ: Anmeldelse: ‘På Stribe’ er af anden kaliber