Anmeldelse: ‘Yahya – den fødte digter’ giver os mere end bare overskrifter

Foto: Yahya – Den Fødte Digter/DR

Yahya Hassans bror fortæller i ny dokumentar om digterens liv og tragedie for at gøre opmærksom på årsagerne til, at det gik galt.

Nogle kender ham som den geniale digter, der som ingen andre kunne forene celebrity-kultur og strofer, og som kunne tryllebinde langt flere end blot bogfolket, der hver november valfarter til Bogforum.

Andre vil måske huske ham for hans fængselsophold, psykiatriske indlæggelser og sammenstød med politiet.

Men hvis man spørger Yahya Hassans familie her et år efter digterens pludselige død, er historien ikke helt så enkel.

Læste allerede da han var barn

Yahya Hassan voksede op i Aarhus Vest og var allerede god til at læse, da han var barn. Når familien tog med bussen til byen, greb han avisen og læste under hele turen, fortæller moren i programmet.

Men familielivet rummede også meget andet, som er en væsentlig del af Yahya Hassans digte.

Yahyas bror, Abdullah Hassan, har minder fra barndommen på godt og ondt, som lærte ham en del.

De flyttede til Trillegården med deres far efter forældrenes skilsmisse. Broren fortæller, hvordan deres mor har altid gik og længtes efter dem., hvordan deres far forbød hende at se dem og omvendt. På den måde havde hun ikke særligt meget indflydelse på dem, da de var yngre.

LÆS OGSÅ: 5 hit-dokumentarer du kan streame i dag

Han kan huske, at Yahya Hassan tilbragte meget tid inde på sit værelse for at læse bøger. Her læste han bøger fra sin bogsamling, der talte Henrik Pontoppidans ‘Lykke-Per’, tekster af William Shakespeare og Jean-Paul Sartres ‘Ensom blandt mennesker’.

Han var jagtet fra flere sider

I Yahya – den fødte digter fortæller Abdullah Hassan, at Yahya Hassan var jagtet fra flere sider. Både af folket og medierne, der alle ville have sin bid af kagen.

Han fortæller om grupper i det muslimske miljø, hvor Yahya Hassans bog ikke blev modtaget med lige så stor begejstring som hos anmelderne.

Der er ifølge ham “folk, der er født her i landet, men er topforvirrede, ikke ved noget om dem selv, hvis nationalitet er i deres ghetto, og som aldrig har haft en koran i hånden”. Og, som han i øvrigt understreger, er blevet skabt i Danmark. Det var også dem, der tolkede Yahya Hassans digte som islamkritiske og derfor forsøgte at skade ham.

LÆS OGSÅ: Fik du aldrig læst dem? 10 klassikere du kan lytte til

Men han peger også på politiet og PET’s beskyttelse som det, der førte hans bror ud i den nedtur. En nedtur, som blev beskrevet i medierne, og som Yahya Hassan også selv viste frem på de sociale medier.

For han mener, at den konstante beskyttelse og følelsen af overvågning fra politiet og PET “kan fucke med en.”

Abdullah fik tre digte med i anden digtsamling

Yahya Hassans anden bog, der udkom i 2019, var et bevis på den samhørighed, der var mellem de to brødre.

I forbindelse med, at Abdullah Hassan havde været i fængsel, og Yahya Hassan røg ind og ud af det psykiatriske system, havde de lange samtaler om denne anden bog.

For at motivere Yahya Hassan til at fortsætte med sine digte, skrev Abdullah Hassan oven i købet sine egne digte til broren. Og da bogen lå klar, havde Yahya Hassan taget tre af brorens digte med.

LÆS OGSÅ: Anmeldelse: “At høre podcasten ‘I Weigh’ er som at tage den røde pille i Matrix”

Abdullah fortæller, hvordan det betød rigtig meget for ham, at bogen kom ud, og den gav ham en form for genoprejsning. Han husker, hvordan Yahya begyndte at få det bedre, både mentalt og fysisk i den sidste tid. Tiden som kendt havde sat dybe spor i Yahya Hassan, og broren kunne se på ham, at det havde ændret ham, havde gjort ham træt.

Håbet om, at nærheden med familie og venner gjorde ham godt, fylder en del for broren.

Vil bekæmpe det, som broren også bekæmpede

Ifølge Abdullah Hassan kender familien stadig ikke årsagen til, at Yahya Hassan døde for et år siden. Men Abdullah Hassan tror, at det skyldes sammenblandingen af medicin fra Yahya Hassans behandling og det misbrug, han havde.

Alt det, Yahya Hassan efterlader, er også en af grundene til, at han i dag står frem. For selvom han ikke er helt som sin bror, føler han sig forpligtet til at samle faklen op og gøre opmærksom om de problematikker og årsagerne til, at det gik galt for Yahya Hassan.

Vil gøre opmærksom på problemerne

Men det er også for at gøre opmærksom på problemerne i psykiatrien, politiet, samfundet, systemet i det hele taget – og faktisk også hos alle os andre.

Det er hele samfundet, vi alle lever i. Abdullah taler om social uretfærdighed, racisme og sociale forskelle.

”Det er dig, der har et normalt job, er slave og betaler din skat. Det kan godt være, du føler, du har det godt. Men du føler, du ikke kan være den, du vil være. Det er den kamp, jeg gerne vil tage videre fra min bror,” siger Abdullah Hassan.

LÆS OGSÅ: 5 lydbøger, der får tiden til at forsvinde

I programmet læser han selv en del af et digt op, som han har skrevet til Yahya Hassan.

”Jeg vil huske ham som Nordstjernen, der belyste vejen for de vildfarne. Som nattergalen, der inspirerede os med talen. Som ræven, der efterlod os spor i dalen,” lyder Abdullah Hassans digt til broren.

En rå sorg

Yahya Hassan døde 29. april 2020. Han blev 24 år.

Yahya- den fødte digter fortæller om en rå sorg, der fylder både broren og moderen. I løbet af knap en time kommer vi helt tæt på en kunstner, som vi ellers kun har kendt til gennem vilde overskrifter.

Der er mange ting dokumentaren ikke går i dybden med, men det gør ikke så meget. På en måde får vi lov at se noget af det vigtigste for Yahya Hassa; hans familie og ordene.

Fakta om Yahya – den fødte digter

Genre: Dokumentar
Spillelængde: 58 min
Premiere: 2. maj 2021
Produktionsår: 2021
Streamingtjeneste: DR TV

LÆS OGSÅ: Nye, friske ungdomspodcasts fra DR Lyd

LÆS OGSÅ: 5 succesfulde film og serier, der er inspireret af bøger

Total
7
Shares

Skriv et svar

Din e-mailadresse vil ikke blive publiceret. Krævede felter er markeret med *

You May Also Like