Anmeldelse: ‘You People’ er mere interesseret i politiske kommentarer end at frembringe latter

You People anmeldelse
Jonah Hill som Ezra og Eddie Murphy som Akbar i You People / Foto: Tyler Adams/Netflix © 2023.

Komediefilmen ‘You People’ på Netflix har en kerne af godhed i sin fortælling om, hvordan kulturelle forskelle kan splitte folk ad. Den er desværre bare ikke særlig sjov. 

Hvor skal man begynde med den nyeste Netflix-film, You People, fra Jonah Hill og Kenya Barris? Plottet, der ikke byder på nogen overraskelser? At den ikke er særlig morsom? At den slår seeren i hovedet med politisk korrekthed? Der er nok at tage fat på, men lad os for god ordens skyld begynde med handlingen.

Jonah Hill indtager hovedrollen i form af Ezra, Ezzy eller E-Z om man vil, i denne teoretiske komedie. En sneaker-klædt, kædebærende mand, der arbejder i finanssektoren og ikke har meget til overs for sin jødiske arv. En dag møder han Amria (Lauren London), der er en sort muslim, og de kommer hurtigt godt ud af det med hinanden.

Det begynder fuldstændig at ramle sammen, når de skal møde hinandens forældre. Ezras forældre siger alt det forkerte, selvom de har gode intentioner, og vi ender hurtigt ud i en mindre sjov version af Klovn. Amiras far, Akbar (Eddie Murphy) har Ezra på sigtekornet fra første sekund. Kan det virkelig passe at en hvid, ikke-muslim skal være sammen med hans eneste datter?

Herefter trækker filmen i langdrag, mens de racemæssige og religiøse spændinger bliver større og større, som filmen skrider frem. Det er alt fra ukomfortabelt til nedsættende, men sjovt bliver det aldrig.

Show me the funny!

You People er en af de film, der på papiret skulle være sjov. Eddie Murphy og Jonah Hill, der slår hovederne sammen, fordi Murphy ikke mener, at Jonah Hill er den rigtige for hans datter. Man kender det fra film som Meet the Parents. Et klassisk komedie-setup. Det bliver bare aldrig rigtig mere end setuppet, der fungerer.

Det virker, som om skuespillerne har fået lov til at improvisere i en udstrakt grad. Samtaler kører for længe og kører også i ring. Et utal af scener burde være stoppet et halvt til et minut tidligere, end de gør. Det er Kenya Barris’ instruktørdebut, så det kan være, han simpelthen ikke har føling for, hvornår nok er nok. You People bruger rapmusik til stort set hvert eneste sceneskift, og man hungrer efter et Drake-nummer, der annoncerer, at vi endelig kan komme videre i forløbet.

Selve komikken tager form af konstant snak. Filmen blander det at tale i en uendelig strøm sammen med velskrevne jokes. Film som Anchorman med Will Ferrell gør det samme, hvor en scene lige kører lidt for længe, men i Anchorman fungerer det.

Eddie Murphy er et stort navn indenfor komediefilm, men han får næsten ikke noget at arbejde med. Han ligner en, der virkelig ikke har lyst til at være der.

Helt wokey dokey

Der er rigtig mange scener i You People, som berører hvide menneskers privilegier, og hvordan sorte bliver behandlet som andenrangsborgere. Et godt eksempel på dette er middagsscenen, hvor de to forældrepar diskuterer, om jøder eller sorte har det hårdest og har haft det hårdest i et historisk perspektiv. Det er desværre langt mere ukomfortabelt, end det er sjovt.

Når en komediefilm behandler noget politisk, skal den tage et valg. Hvad kommer i første række: Skal det være sjovt, eller skal den fremsætte en politisk pointe? Jeg håber for filmens skyld, at den har valgt det sidste, for så har den i det mindste taget et aktivt valg om ikke at være sjov i stedet for at have fejlet massivt.

Der er en kerne af godhed i den overordnede fortælling om, at kulturelle forskelle kan splitte folk ad. Man skal lige rode lidt igennem sine egne fordomme for at se verden klart nogle gange. Selvom det tydeligt er filmens pointe, er filmen så prædikende om det, at det giver større anledning til frustration end til selvreflektion.

Bare lad vær’

Vi ender så med en to timer lang komediefilm (der i øvrigt på ingen måde gør sig fortjent til sin spilletid), der er mere interesseret i at basunere sin politiske kommentarer på USAs samfund, end den er i at få dig til at grine.

Kemien mellem Jonah Hill og Lauren London giver sporadisk søde øjeblikke. Det, og pointen om at ’ja, nogle gange kan det være meget godt lige at være i en andens sko’. Jeg sætter pris på tematikken, men det behandles ret hårdhændet, og værst af alt så gør den det ikke sjovt, hvilket kunne være rart, når det nu er en komediefilm.

Hvis du tænker ”Hey. En komedie med Eddie Murphy og Jonah Hill. Det kan jeg da godt lige nuppe i aften”, så bare lad vær’.

Fakta om ‘You People’:
Instruktør: Kenya Barris
Manuskriptforfatter: Kenya Barris & Jonah Hill
Medvirkende: Jonah Hill, Lauren London, Eddie Murphy, Julia Louis-Dreyfus, Sam Jay, Nia Long, Travis Bennett, David Duchovny, Molly Gordon m.fl.
Land: USA
Produktionsår: 2022
Dansk premieredato: 27. januar 2023
Dansk streamingtjeneste: Netflix

LÆS OGSÅ: 5 kultfilm, du kan streame på Blockbuster 

LÆS OGSÅ: Anmeldelse: Selv en god Jennifer Lopez kan ikke redde actionfilmen ‘Shotgun Wedding’

LÆS OGSÅ: Anmeldelse: David Finchers nyeste film er enden på en 30 år lang besættelse

Total
0
Shares

Skriv et svar

Din e-mailadresse vil ikke blive publiceret. Krævede felter er markeret med *

You May Also Like