Anmeldelse: ‘Zack Snyder’s Justice League’ er den superheltefilm de voksne har sukket efter

Foto: Zack Snyder’s Justice League/HBO Nordic

Zack Snyder har droppet superhelteformelen, og skabt en film, der ikke længere henvender sig til teenagere.

”Mørk!”

Sådan blev Man of Steel og Batman vs. Superman beskrevet af kritikere, og rygterne vil vide, at Zack Snyder blev fyret, inden han selv forlod projektet, efter datteren på tragisk vis begik selvmord. Det var en torn i øjet på Warner Brothers, der havde håbet på noget andet, mere spraglet og jovialt.

Løsningen var at trække Joss Whedon ind fra højre, som jo havde haft stor succes med Avengers. Og lidt nye scener og kreativt klipperi senere, var Justice League klar til at ramme biograferne.

Men filmen strittede i alle retninger, og Snyders oprindelige vision om at skabe en Justice League-film, der bevæger sig videre over i en af DC-universets mere mørke storylines, kendt som Knightmare, spillede slet ikke overens med Whedons Buffy-agtige humor. Resultatet blev en forvirrende omgang, som havde lidt for alle, men ikke nåede i mål for nogen.

If at first you don’t succeed

Heldigvis kan internettet bruges til andet end porno og kattekillinger, og en fanstøttet kampagne fik Warner Bros. til at give Zack Snyder chancen for at vise, hvad han egentlig havde tænkt sig. Og det korte af det lange er: Det er en HELT anden film.

Znyder-cut, som filmen er blevet døbt, er dobbelt så lang, og størstedelen af scenerne i filmen er lavet markant om. Nogle karakterer har fået mere tid på skærmen, og den har væsentlig færre ”BAZINGA”-øjeblikke.

LÆS OGSÅ: Fra komedie til gys: 6 gode film på Viaplay

Whedon filmede en masse ekstra scener, da han overtog projektet. De er blevet fjernet, og mange af de originale scener er blevet puttet tilbage i filmen. Derudover er der filmet en enkelt ekstra scene til den nye udgave. Der er også blevet brugt en god mængde tid på at få pudset effekterne grundigt af.

En film for de voksne

Om filmen er noget for dig, kommer an på én afgørende ting: Hvordan ser du på superhelte?

Whedons Marvel-film er mere actionbaserede, lettere at fordøje og drama-delen er meget begrænset.

Superhelte ER en smule fjollede. Men de har været en del af den popkultur, som de fleste af os er vokset op i, og det er forfriskende at se, at man kan tage en mand, der går rundt med underbukserne uden på tøjet og gøre ham både imponerende og skræmmende. Nogen kalder det ”mørkt”, jeg vil sige, at det er voksent.

Endelig!

Det har jeg manglet længe. En udgave af superheltegenren, der ikke lægger fingre imellem. Filmen Logan tog den mørke rute og blev et kæmpe hit. Så der er helt sikkert et publikum til film som den. Der er nok spraglede superheltefilm med Ka-Pow derude, så jeg synes måske nok, at det er på tide, at man også tilgodeser os, der ikke klapper i hænderne i biffen, bare fordi Spiderman dukker op på skærmen.

Men Zack Snyder’s Justice League kan mere end bare at skille sig ud fra Marvel-formelen. Karaktererne er godt ramt. Henry Cavill er en fremragende Superman, og Ben Affleck giver Batman noget pondus, som ikke er set tidligere. Jeg ELSKER Gal Gadot i rollen som Wonder Woman, og hun er blevet noget mere brutal i den nye udgave.

LÆS OGSÅ: Video: 3 film og serier der er tiden værd

Både The Flash og Cyborg har fået mere tid på skærmen, og de er nu faktisk en integreret del af plottet på måder, der tjener deres karakterer godt.

The biggest badass of them all

En af de største fordele, der er kommet ud af filmen, er, at der nu rent faktisk er en skurk, der giver mening. Whedon fandt aldrig tonen for Steppenwolf, som måske nok også er en spøjs type at sætte op over for verdens stærkeste superhelte. Bevares. Der var enkelte referencer til filmens virkelige skurk, men de blev bare aldrig effektive.

I Snyders version er Steppenwolf reduceret til en simpel håndlanger for Darkseid, der er blandt DC-universets største skurke. Og de scener, hvor han rent faktisk er med, blev klippet ud af Whedon. Nu er han tilbage, og han er en absolut troværdig trussel for Justice League.

LÆS OGSÅ: Video: 3 film og serier vi altid anbefaler

Filmen er flot, men den er ikke perfekt. Der er nogle mærkelige scener her og der, som godt kunne have været droppet til fordel for en lidt kortere film. Fire timer er lang tid, men den formår alligevel at holde et godt tempo, og der er et overraskende godt flow fra start til slut.

Både for fans for udenforstående

Samtidig rammer den en god balance mellem fanservice og world-creation ved at inkludere enkelte hints til det univers, som Justice League eksisterer i. De er gjort med finesse, så de udenforstående ikke sidder ladt uforstående tilbage.

Kald mig Fanboy, men jeg er vild med denne nye, mere voksne udgave af Justice League. Jeg elsker, at der er skabt noget, der skiller sig så meget ud. Og jeg beder til, at filmen bliver så godt modtaget, at Warner Bros. lader Snyder fortsætte med sin rejse ind i Knightmare-universet, for når det kommer til stykket, så er DC-heltene slet ikke de hyggelige komikere, der tager ud og spiser kebab, efter de har reddet verden.

Heller ikke i tegneserierne.

Hvad nytter 50%?

Men jeg indrømmer gerne, at jeg også er stået af Marvel-løbet, fordi det er blevet for fjollet og ikke længere henvender sig til folk som mig. Jeg bliver ikke glad for Hero-poses, og jeg vil gerne, at mine helte er mere end ”hende der kan flyve”, ”ham der er stærk” og ”ham der er Robert Downey Jr.

Nogen vil sige, at Snyder ikke har forstået heltene, og hvad de står for, og at filmen har ramt helt ved siden af målet. Og de vil ikke have, at man ændrer på deres barndomshelte.

Til dem kan jeg kun spørge: Hvorfor var det egentlig, at Thanos ville udrydde halvdelen af alt liv i universet i tegneserierne?

Fakta om ‘Zack Snyder’s Justice League’

Instruktør: Zack Snyder
Manuskript: Will Beall, Chris Terrio, Zack Snyder
Medvirkende: Henry Cavill, Ben Affleck, Gal Gadot, Jason Momoa, Ezra Miller, Ray Fisher.
Spilletid: 4 timer 2 minutter
Kan ses på HBO Nordic

LÆS OGSÅ: Fik du set dem? 5 gode biofilm du kan streame nu

LÆS OGSÅ: De bedste: 5 favoritfilm of ALL TIME

LÆS OGSÅ: Se dem sammen: 10 film og serier I bør se i foråret 2021

Total
0
Shares

Skriv et svar

Din e-mailadresse vil ikke blive publiceret. Krævede felter er markeret med *

You May Also Like