Arhmen for filan! De tre mest skuffende film de sidste ti år

Der er virkelig mange gode film på vej. Eller skulle man sige … der er virkelig mange film på vej, som jeg håber er gode. For jeg ved det reelt set ikke, før jeg har set dem. De kan jo gå hen og skuffe.

Alligevel har vi dømt dem til gode film, inden de er landet i biografen eller på streamingtjenesterne. Hvorfor? Særligt når det er film, jeg som seer ser frem til. Måske fordi jeg har læst bogen bag eller fordi det er endnu en film i en serie. Jeg føler mig spændt, og Hollywood opildner igen og igen os seere til at være helt oppe at køre over det potentiale, en film har.

Som hvalpen, der bliver lovet gåtur, vifter filmmagerne med hundesnoren, og endelig, endelig sker det. Vi skal rent faktisk ud at gå. Men så er det både regnvejr og koldt, og vi er mere lettede over, at det er overstået, end vi nyder turen.

Her er tre af det sidste årtis største film, hvor forventningens glæde var det eneste fede.

Terminator Genisys

Da Christian Bale tog rollen som John Connor i Terminator Salvation, var det en blandet omgang. Der var en masse retconnet materiale, og folk havde nok forventet noget andet, for vi var blevet vant til Arnies muskuløse maskine.

Schwarzenegger tilbage

Så da Arnie indfriede løftet om, at han virkelig ville komme tilbage, røg forventningerne til Terminator Genisys i vejret. Og Schwarzenegger fik følgeskab af Emilia Clarke (Game of Thrones, Me Before You), der næsten ikke kunne være mere hot på det tidspunkt.

Dermed var alt lagt op til, at Terminator-franchisen kunne komme tilbage på sporet efter den håbløse Terminator 3 og den lidt bizarre omvej, Salvation havde taget. Og de kølige blå-grå toner er allerede fra starten med til at sætte scenen i universet, men alt falder fra hinanden i takt med, at en fesen, letkøbt og hurtigt glemt historie udfolder sig.

LÆS OGSÅ: Sci-fi, romantik og krimi. Film og serieanbefalinger til YouTv

Forvirrende og utroværdigt

Genisys skaber en alternativ tidslinje i et univers, der allerede har sat Tilbage til Fremtiden til vægs på den front. Og det hele bliver mere forvirrende og utroværdigt i en grad, der virker som om, de sletter de tidligere film. Tidens tand er hård ved os alle, og selvom Arnie altid vil have en plads i mit hjerte for hans stribe af actionfilm, så er Genisys’ største tiltrækningspunkt også der, hvor det hele falder lidt fra hinanden.

For der er nye kræfter i rollerne som Sarah Connor og Kyle Reese, mens Arnie får lov til at mimre rundt i sin botox-opspændte pensionisttilværelse, selvom filmen faktisk starter med en af de mere vellykkede CGI-foryngelseskure. Og det bliver ærgerligt og sørgeligt, og det bliver kun værre af, at Linda Hamilton faktisk vender tilbage i Terminator: Dark Fate, som mange afskrev og ikke gad bruge penge på af nogle af disse årsager.

The Last Jedi

Uanset om du kan lide Star Wars eller ej, så kommer du ikke udenom, at det er nogle af de mest indflydelsesrige film, og den største franchise i filmhistorien. Og det til trods for, at George Lucas har skabt et univers, der i DEN grad delte vandene hos fans. Prequel-filmene havde en meget anden tone end den originale trilogi. Og da The Force Awakens fik premiere, var det med et bankende hjerte, at mange Star Wars-fans gik i biffen.

For meget copy+paste

Den syvende film i rækken blev ikke dén succes, som Disney havde håbet på. Men den blev heller ikke den katastrofe, som fans havde frygtet. Det var en tur tilbage til det univers, vi kendte fra de tre originale film. Hvilket blev lovprist hos de gamle fans.Den var måske nok lige lovligt meget en omgang copy+paste fra A New Hope, hvilket kritikerne var hurtige til at påpege. Der var masser af uenighed, men der var generel enighed om, at den kunne være bedre – og meget værre.

Så kom The Last Jedi.

Og helt grundlæggende er det største problem, at man fra filmskabernes side var så overbeviste om, at så længe der bare stod Star Wars et sted, så var resten lige meget. J.J. Abrams havde instrueret og skrevet The Force Awakens med en masse løse tråde, der kunne samles op i den næste film. Men Rian Johnson havde en helt anden vision, og han samlede intet op.

LÆS OGSÅ: 5 film, der vandt en Oscar, de ikke havde fortjent

Som i den gamle leg, hvor en gruppe mennesker skriver en historie på et stykke papir, én linje af gangen, blev The Last Jedi en rodet og ustruktureret latterliggørelse af et kildemateriale, og det fik store konsekvenser for de næste film i Star Wars-universet.

The Dark Tower

Stephen King har skrevet virkelig mange bøger, og de varierer meget i kvalitet, men hans Magnum Opus er The Dark Tower. Og serien om revolvermanden Roland har henrykket fans over hele verden, og skabt en helt ny dimension i Kings bøger.

Så det er klart, at allerede inden de første trailere var blevet sendt ud, var det altoverskyggende ved serien en gennemgående frygt for, hvordan en filmatisering på lidt over halvanden time kunne dække bare en lille del af de 3.000+ sider, som Kings serie er røget op over.

LÆS OGSÅ: At lytte til kongen: Stephen King på lydbog

Den første i en række

Det kunne den selvsagt ikke. Og selvom den danske instruktør, Nikolaj Arcel, har gjort en del ting rigtigt i processen, er der ikke noget som helst forsonende over den måde, som historien er blevet kogt ned på. The Dark Tower skulle – ligesom bogserien – have været den første i en række af bøger, men vreden, skuffelsen og de sure anmeldelser har sikret, at det aldrig kommer til at ske.

Og det efterhånden noget slidte argument om, man ikke kan filmatisere en Stephen King-bog faldt til jorden, da The Dark Tower kom på gaden nogenlunde samme tid som den første del af den nye udgave af IT, der blev en massiv succes.

LÆS OGSÅ: Så du dem? 5 film og serier der gav os de største øjeblikke

LÆS OGSÅ: 5 film og serier, der redder din sommer uanset vejret

LÆS OGSÅ: 5 film og serier der binder os sammen

Total
1
Shares

Skriv et svar

Din e-mailadresse vil ikke blive publiceret. Krævede felter er markeret med *

You May Also Like