At lytte til kongen: Stephen King på lydbog

Foto: Politikens Forlag

Lydbogsfeberen er endelig nået til Danmark. Læs vores anmelders liste over fordele ved lydbøger, og hvorfor du skal lytte til Stephen Kings romaner.

Hvor det før i tiden mest (nærmest udelukkende!) var for blinde og svagtseende, og derfor oplæst fuldstændig uden følelse eller indlevelse af kedelige stemmer, er lydbøgerne nu med streamingtjenester som Chapter, Mofibo, Storytel og flere andre blevet hvermandseje.

Der bliver også ofret penge på at gøre oplæsningen spændende og dramatisk, og man hyrer gode skuespillere til at læse op. F.eks. er Jesper Christensens oplæsning af Harry Potter-bøgerne populær blandt mange, både børn og voksne.

LÆS OGSÅ: Fik du aldrig læst dem? 10 klassikere du kan lytte til

Selv har jeg hørt lydbøger på engelsk siden 1990’erne, hvor jeg købte dem på kassettebånd fra USA. Det var nemlig dengang ganske anderledes og flot producerede værker. Og så kunne man få de nyeste bøger. Også her er Danmark nu kommet med. Normalt udgives lydbogen, hvis ikke samtidig med papirbogen, så næsten samtidig. Min favorit at lytte til har altid været (og vil altid være) Stephen King.

Derfor skal du begynde at lytte til lydbøger

Men hvorfor lytte til lydbøger? Hvad er det, der gør denne oplevelse anderledes, end bare at læse bogen selv?

Hvis vi ser bort fra de mennesker, der af en eller anden grund er nødt til at lytte i stedet for at læse – de blinde og svagtseende, de ordblinde og den slags – så har lydbøger utroligt mange fordele.

1) Man kan lytte, mens man laver noget andet. Hvad end det er turen i bilen eller bussen, rengøringen, madlavningen, træningen i fitness centeret eller at sidde og strikke en sweater, så kan man lytte, mens man gør det. Mange er de gange, hvor jeg har stået i en helt fyldt bus eller tog, og prist mig lykkelig for at kunne trykke på telefonen, og straks have min bog ved hånden, uden at skulle hive den frem.

LÆS OGSÅ: Guide til lydbogstjenester

2) Man får et helt andet forhold til bogen, fordi man får den fortalt. Elskede du ikke at få læst godnathistorier som barn? Både de spændende, de uhyggelige og de sjove? Husker du, hvordan det var at have stemmen i øret, der førte dig gennem historien? Sådan er en lydbog. Du lærer næsten at holde af stemmen. Du får måske en slags mentalt billede af personen, hvis du da ikke allerede kender skuespilleren i forvejen. Du føler dig tættere på bogen, næsten som om du er med i den. Hvis skuespilleren er en af de rigtig gode, der kan lave forskellige stemmer til forskellige personer – så er det næsten som at lytte til et hørespil.

3) Du kan ikke læse forud! Okay… Det kan du jo egentlig godt, da du kan spole frem og tilbage eller gå frem til et senere kapitel. Men! Det er ikke lige så fristende, som med en fysisk bog. Nogen mennesker springer sider eller kapitler over – eller bladrer måske helt frem til slutningen. Andre er måske vant til at læse meget springende og hurtigt, så øjnene skøjter henover siden og ikke får det hele med. Med en lydbog er du nødt til at lytte til hvert ord. Derfor får du forfatterens fulde oplevelse af historien, uden at gå glip af noget.

Stephen King er guf til ørerne

Men tilbage til min personlige favorit, nemlig Stephen King.

King har altid været en varm fortaler for lydbøger, og har selv hørt tusindvis af dem. Han har fortalt, hvordan han fik sine børn til at læse de bøger op, han ikke kunne finde på lydbog, så han kunne høre dem i bilen, når han skulle køre langt. I forordet til sin novellesamling ”Natholdet” og i sin egen erindringsbog/skrivehåndbog Om at skrive fortæller han om, hvordan det at skrive en bog, er at fortælle dig, læseren, en historie.

LÆS OGSÅ: De bedste true crime: 5 dokumentarer, der får det til at løbe koldt ned ad ryggen

Stephen King mener, at der er tale om en form for telepati. At man sender tanker ud som læseren fanger. Og at man er så tæt sammen, man kan være det, uden nogensinde at være i det samme rum. I en lydbog er dette endnu mere tydeligt, for selvom hans tekst er oversat til dansk når den helt ind under huden på dig, når du har den i ørene.

Gysets Mester er og bliver Stephen King

King bliver ofte kaldet ”Gysets Mester”, og du kan lytte til Stephen King på lydbog via bl.a. Chapter. Streamingtjenesten har både nogle af hans nyeste og et par af de mere klassiske gys, som kan bevise, hvorfor han har fortjent dette tilnavn. Gyserelskere kan svælge i It – Det Onde og Dyrekirkegården, vel nok hans mest uhyggelige bøger, mens dem, der gerne vil have mere klassisk spænding og krimihistorier, kan lytte til ”Mercedesmanden”-trilogien (Mercedesmanden, De der søger og Vagt Forbi).

Der er også plads til tidsrejsehistorien 22.11.63, som handler om Kennedymordet, Den Grønne Mil, som er en fængselshistorie fra 1930’erne, og Kings nyeste roman Anstalten om børn med psykiske evner, der kidnappes og spærres inde i et mystisk institut et sted i USA.

LÆS OGSÅ: De 5 bedste true crime-podcasts

De forskellige oplæsere er rigtig dygtige, selvom de ikke altid følger bogens fortælleres køn. F.eks. læser Tammi Øst Anstalten, der har en 12 årig dreng i hovedrollen. Men til gengæld giver det en god følelse, at den mest brugte oplæser, Peter Bøttger, læser en hel serie op. På den måde lyder personerne ens, og man føler, som tidligere nævnt, at man kommer til at ”kende” stemmen, på samme måde som man kender personernes stemmer.

Særligt skal Lars Akkermanns indlæsning af It-Det Onde nævnes. Hans mørke stemme passer perfekt til den uhyggelige historie, og han er god til at differentiere de seks hovedpersoners stemmer. Bogen varer 42 timer, så der er også nok at lytte til.

En anden perle er Dolores Claiborne, oplæst af Susanne Storm. Bogen er skrevet som en lang monolog, fortalt af Dolores til en sherif, og derfor virker den perfekt til oplæsning. Susannes stemme er netop så træt og småirriteret, som Dolores skal være.

Lyt til Stephen Kings bøger på Chapter

Kings bøger er gennem årene udgivet ved flere forskellige forlag. Derfor er det heller ikke hans samlede værker, der ligger på Chapter. Man kan jo håbe på, at efterhånden som nye forlag opkøber og genudgiver hans klassiske bøger, vil der komme flere og flere.

Stephen King på lydbog er blot én af mange spændingsforfattere, der ligger og venter på dig på Chapter. Der er masser af danske og nordiske forfattere, såvel som internationale superstjerner. Men med så mange timer med King går der lidt tid, før jeg når til dem.

LÆS OGSÅ: Anmeldelse: ´Aftentid og morgengry´ illustrerer, at Follett stadig er på toppen

Total
0
Shares

Skriv et svar

Din e-mailadresse vil ikke blive publiceret. Krævede felter er markeret med *

You May Also Like