Der findes et hav af fantastiske film om de største kunstnere og forfattere gennem tiden. Nyeste skud på stammen er Viaplay-filmen om den norske kunstner Edward Munch. Vi dykker ned i 10 af de bedste film om kunstnere.
Fællesnævneren for de ni valgte film og en enkelt serie er, at de alle handler om mennesker, der ikke passede ind i deres samtid. De 10 kunstnere var mennesker, der ville alt andet end at leve et ordinært liv, og filmene er alle en kærlighedserklæring til dem.
De valgte er ikke traditionelle biopics, som starter i barndommen og slutter, når døden indtræffer. Nej, filmskaberne har oftest valgt at skildre en skelsættende periode, som kom til at definere deres liv som kunstnere. Eller de har valgt at skildre drypvise nedslag i løbet af et helt liv.
Så giv dig hen til disse 10 film om kunsten, kærligheden og livet.
Munch (2023)
De fleste kender den ekspressionistiske norske kunstner Edward Munch fra hans ikoniske værk Skriget. Han afbildede sine indre dæmoner på lærredet på en kraftfuld og stærkt melankolsk måde.
Filmen Munch dykker ned i fire perioder af hans liv. Og den fornemmelse af hvirvelvind, man får, når man ser på hans værker, rammer filmen perfekt ved at klippe dynamisk frem og tilbage i tiden. At fokusere på fire perioder gør desuden, at man får et yderst rigt indblik i kunstnerens gøren og laden.
Perioden i København i 1908 er særligt fascinerende. Efter et sammenbrud er han indlagt på et sanatorium i byen. Her har han samtaler med en læge, brillant spillet af Jesper Christensen. Munch beskriver, at det føles som ”en rovfugl har sat sig i mit indre.”
Forbered dig på at få akut lyst til at rejse til Oslo og besøge Edward Munch-museet for at fortabe dig i hans malerier.
Munch kan ses på Viaplay.
The Hours (2002)
The Hours er et komplekst portræt af den modernistiske engelske forfatter Virginia Woolf. Filmen udspiller sig i tre historier, som fletter sig ind i hinanden. Vi møder Virginia Woolf i 1920’erne, hvor hun skriver på sit mesterværk Mrs. Dalloway. Derudover ser vi romanens historie udspille sig i nutidens New York. Og i den tredje beretning ser vi en historie om, hvordan en kvinde (Julianne Moore) i en amerikansk forstad i 50’erne læser romanen og bliver dybt påvirket af den.
Nicole Kidmans præstation som Virginia Woolf er evigt imponerende. Hendes sårbarhed skildres så præcist og rent. Hendes intellekt så skarpt. Da hun i en scene skændes voldsomt med sin mand (Stephen Dillane) er det så intenst og frydefuldt spillet, at man helt glemmer at trække vejret.
The Hours kan ses på SkyShowtime.
Drømmeren – Karen Blixen bliver til (2022)
Efter et mislykket selvmordsforsøg kommer Karen Blixen tilbage til Danmark fra Afrika i 1931. Hun har mistet sin farm og sit livs kærlighed.
Serien handler om, hvordan den danske forfatter genskaber sig selv i kunstens tjeneste. Historien om, hvordan hun blev det litterære ikon, vi kender i dag.
Det portræt, der tegnes af Karen Blixen, er dejligt nuanceret. Vi får ikke noget glansbillede eller en tyranagtig karikatur, i stedet en stærk, intelligent og nogle gange nådesløs brutal kvinde.
Connie Nielsen hengiver sig selv uden forbehold i rollen som forfatter in spe. Hun spiller hende så ubesværet frem, som var det et kostume, hun iklædte sig. Drømmeren – Karen Blixen bliver til er en hyldest til litteraturens forandrende og stærke kraft.
Drømmeren – Karen Blixen bliver til kan ses på Viaplay.
Miss Potter (2006)
Forfatteren og tegneren Beatrix Potter skabte en klassiker i børnelitteraturen bestående af kære korte historier befolket af egern, kaniner, mus og ænder. Ikke så tuttenuttet, som man kunne tro. I en af historierne ender en kanin sine dage i en tærte.
Filmen om hendes liv er som historiens hovedperson fuld af sødme, stædighed og stærk selvstændighed.
Vi er i London i 1902. Beatrix Potter er 32 og lever i victoriatidens England. En tid med anstandsdamer, og hvor kvindens vigtigste opgave er at blive gift og stifte familie. Beatrix er ligeglad den slags. Hendes største ønske er at blive anerkendt forfatter og tegner.
Renee Zellwegers leverer en charmerende præstation som kunstneren, der emmer af kærlighed til karakteren. Hun har også selv produceret filmen.
Miss Potter kan ses på HBO Max og Filmstriben.
Tove (2020)
De fleste kender forfatteren og kunstneren Tove Jansson for hendes uforlignelige fortællinger om Mumitroldene. Filmen om hende åbner op for andre sider af hendes talent. De små kære trolde har deres plads i filmen, men den viser et mere helstøbt billede af mennesket og kunstneren, end de fleste kender til.
Skuespilleren Alma Pöysti gestalter Tove, og hun rammer alle følelser med en uhyggelig præcision og intensitet. Hendes blik er så levende, som var det et selvstændigt væsen.
Det er et nuanceret portræt, som filmen tegner af Tove Jansson. Vi oplever hendes ukuelige livsvilje til at leve det liv, hun vil. Men ser også hendes følsomhed, når hun svigtes af dem, hun elsker. Filmen efterlader en med mere mod til at være sig selv.
Tove kan lejes hos Blockbuster, Viaplay og SF Anytime.
Værk uden skaber (2018)
Værk uden skaber er den uafrystelige beretning om den tyske kunstner Gerhard Richter. Om hans dramatiske liv og søgen efter et kunstnerisk udtryk. Men også samtidig en historisk beretning om, hvordan man bearbejder en mørk fortid.
I 50’ernes Tyskland spøger Nazitidens forsat, og den bliver pludselig mere nærværende, da den unge maler (Tom Schilling) forelsker sig lidenskabeligt i Ellie Seeband (Paula Beer). Hendes far, professor Carl Seeband, isnende spillet af Sebastian Koch, tvangssteriliserede unge kvinder under regimet. Kunstnerens egen tante Elisabeth var udsat for samme uhyrlighed og endte med at blive gasset i Auschwitz, fordi man anså hende som skizofren.
Filmen viser, hvilken forandrende kraft kunsten og kærligheden har, og hvorfor fortiden ikke bare forsvinder, fordi man lukker øjnene for den.
Værk uden skaber kan lejes hos Viaplay, Blockbuster og SF Anytime.
Iris (2001)
Portrættet af den engelske forfatter og filosofiprofessor Iris Murdoch veksler dynamisk mellem to tider. Ungdommen i begyndelsen af 1960’erne og alderdommen i midten og slutningen af 1990’erne, hvor hun bliver ramt af alzheimers. De to perioder intensiverer hinanden. Og gør fortællingen til en stærk oplevelse.
Filmen er en pragtforestilling i finere britisk skuespilkunst. Kate Winslet som den unge Iris, Judi Dench som den ældre, Hugh Bonneville legemliggør den yngre version af hendes mand, og Jim Broadbent fortolker den ældre.
Når man mister sproget, og når ordene ikke længere er tilgængelige for en, mister man også evnen til at tænke. Det er hjerteskærende at overvære, når hun forsøger at holde fast i det, der betyder mest for hende.
Iris kan ses på Filmstriben.
Hilma (2023)
Den svenske kunstner Hilma af Klint skabte en lang række gådefulde og dragende malerier. Hvordan, er filmen Hilmas omdrejningspunkt. Den lykkes eminent med at forklare Hilmas kunstneriske projekt uden at forsimple det og uden at fjerne mysteriet fra det.
Igennem studiefæller bliver hun i ungdomsårene en del af en spiritistisk forening. Ved en af seancerne får hun en besked fra en ånd. Hun skal male det, som ånderne giver hende besked på. Her tager hendes livsprojekt for alvor fart, for hun skal male de usynlige verdener.
Filmens store styrke er dens passionerede og grundige måde at skildre hendes kunstneriske proces på. Man mærker en tydelig kærlighed til hendes kunst. Der er en oprigtig og smittende intention om at forstå og formidle hendes projekt og liv.
Hilma kan streames på Viaplay.
En engel ved mit bord (1990)
Vi starter i barndommen i 1920’erne i Jane Campions visuelle skat om den New Zealandske forfatter Janet Frame. Janet, Jean eller Topsy, som hun kaldes, er 10 år. Hun har runde kinder og røde krøller, som står som ild omkring hendes hoved. Hendes anderledes udseende gør hende ensom og alene.
Da hun en dag får til opgave at skrive et digt i skolen, vækkes noget i hende. I litteraturens fantasi føler hun sig fri og hjemme.
Filmens visuelle stil har noget eventyrligt over sig og behandler temaer som ensomhed, fattigdom, sorg og sygdom. Ligesom Jean suges ind i de historier, hun læser, suges man selv ind i fortællingen om hendes liv.
Janet Frame spilles af tre forskellige skuespillere. Særligt to af dem, Alexia Keogh og Kerry Fox, med en hudløshed, som sætter sig i tilskueren.
En engel ved mit bord kan ses på Netflix og Filmstriben.
Unge Astrid (2018)
At skabe en film om Astrid Lindgren, en af verdens mest afholdte forfattere, kan virke som en uoverkommelig opgave. Hvordan kan man indkapsle den rigdom, hun har givet så mange af os igennem sine fortællinger?
Det lykkedes fuldt ud i denne perle, som fremkalder mange tårer uden dog på noget tidspunkt at blive sentimental.
Den danske instruktør Pernille Fischer Christensen valgte at skildre en smertefuld periode i forfatterens ungdom. Som kun 18-årig bliver hun gravid med en ældre gift mand. Hun må efterlade barnet hos en omsorgsfuld og forstående plejemor, men koncentrerer sig derfra fuldt ud sig om at skabe en tilværelse, så hun kan få sin søn tilbage. Astrid Lindgren har selv fortalt, at uden episoden med Lasse var hun ikke blevet forfatter.
Alba August spiller forfatteren frem med en utæmmelig energi, og hendes præstation er formidlet så ægte, at det går lige i hjertet.
Unge Astrid kan ses på Viaplay og C More.
LÆS OGSÅ: Anmeldelse: Hvad skal vi med seriemorderfilmen ’Boston Strangler’?
LÆS OGSÅ: Her kan du streame filmene, der er nomineret til Bodilprisen 2023
LÆS OGSÅ: 7 film, der er den rene katastrofe