De 10 bedste true crime-titler på Netflix

bedste true crime netflix
Joe Exotic blev et kæmpe kultfænomen med true crime-serien ‘Tiger King’. Serien handler om hans rivalisering med dyreværnforkæmperen Carole Baskin fra Big Cat Rescue / Foto: Netflix

Netflix har i en årrække udmærket sig ved at være streamingtjenesten med det mest alsidige indhold inden for true crime. Vi har samlet 10 af de bedste titler her.

Det er svært ikke at blive imponeret – og lidt skræmt – over Netflix’ enorme true crime-udvalg, der tæller både tilbagevendende serier som Untold, Unsolved og Conversations with a Killer og en lang række enkeltstående titler. Mængden står dog ikke altid mål med kvaliteten, så man kan godt være uheldig at falde over titler, der ikke just har den høje produktionsværdi i højsædet. Til gengæld spænder indholdet bredt og berører sager med bl.a. dyreaktivister, falske datingprofiler, en indisk sekt og en pædofiliring af præster.

Du kan selv gå på yderligere detektivarbejde i Netflix’ true crime-katalog, eller måske lade dig inspirere af de 10 titler, vi har udvalgt her:

1. Making a Murderer
2. Wild Wild Country
3. Tiger King
4. The Staircase
5. Conversations with a Killer: The Ted Bundy Tapes
6. The Keepers
7. The Confession Killer
8. Tell Me Who I Am
9. Don’t F**k with Cats: Hunting an Internet Killer
10. Untold: The Girlfriend Who Didn’t Exist

1. Making a Murderer

Den første sæson af Making a Murderer tog alle med storm, og det justitsmord på Steve Avery, som fremstilles i serien fra 2015, rystede og forargede hele verden. For hvordan kunne nogle få personer i en politikreds slippe afsted med at sætte en uskyldig mand i fængsel i næsten 18 år for voldtægt? For derefter, da ”fejlen” blev opdaget, og Avery blev løsladt, at anklage selv samme mand for et mord – angiveligt for at dække over den første fejl?

Et eksempel på faglig stolthed og (u)professionel hævngerrighed i dets mest groteske form. Making a Murderer er blevet en moderne klassiker, ikke kun på grund af drabssagen, den omhandler, men især på grund af de grelle systemiske fejl i det amerikanske politi og retsvæsen, serien belyser. Fejl, der gør det skræmmende let at begå justitsmord. Serien efterlader seeren med en alarmerende følelse af, at det, der overgik Steve Avery, principielt kan overgå alle. Making a Murderer var på mange måder med til at kickstarte hele true crime-eventyret for Netflix.

2. Wild Wild Country

Serien i seks afsnit fortæller historien om en religiøs, indisk kult og dens leder, Bhagwan Rajneesh, der immigrerede til USA og byggede en hel by i Oregon i 1980’erne. Rent narrativt er serien bygget interessant op, fordi skurken langsomt viser sig ikke at være den nu afdøde guru, men derimod en af de primære personer, der interviewes, nemlig guruens privatsekretær, Sheela.

Serien taler ind en række af fortællinger om spirituelle kulter, der særligt i 70’erne tiltrak et hav af mennesker. Mens nogle af de mere berømte kulter endte i deciderede massemord, endte Rajneeshs kult ”kun” med nogle enkelte mordforsøg og en massiv omgang salmonella til flere hundrede beboere i den nærtliggende landsby, der var modstandere af kultens entré i lokalsamfundet. Serien en sand true crime-perle.

3. Tiger King

I slutningen af marts 2020, hvor hele verden var under lockdown, udkom Netflix’ første sæson af den efterhånden ikoniske Tiger King. Om det alene var timingen og de indespærrede seere med dødsangst, der gjorde Tiger King så populær, er svært at sige, men serien og dens hovedkarakter, Joe Exotic, blev et decideret kultfænomen.

Serien tilbyder et absurd kig ind i en verden med et vanvittigt persongalleri og følger den excentriske tigeropdrætter, Joe Exotic, og dennes rivalisering med dyreværnforkæmperen Carole Baskin fra Big Cat Rescue. En rivalisering, der måske – måske ikke – har ført et mord med sig.

4. The Staircase

The Staircase/Døden på trappen er oprindeligt en fransk dokumentar fra 2004, der følger retssagen om Kathleen Peterson, som blev fundet livløs for foden af en trappe i sit hjem i USA. Hendes mand, Michael Peterson, blev siden anklaget for mordet. Serien udmærker sig bl.a. ved, at man som seer bliver i tvivl om, hvad der er op og ned i sagen. Michael Peterson, der i øvrigt er krimiforfatter, fremstår nemlig som en varm og sympatisk mand, der er i sorg over tabet af sin hustru.

Alt imens dokumentaren følger kampen for at bevise hans uskyld, dukker der dog en række sandheder op om Michael, som slører billedet. For vidste Kathleen for eksempel, at hendes mand havde flere sidespring gennem store dele af deres ægteskab? Noget af det, som gør The Staircase unik, er det tunge fokus på retssagens processer. Man følger en lang række møder med advokatteamet og kommer dybt ind i deres strategiske overvejelser samt retsmødernes udvikling.

5. Conversations with a Killer: The Ted Bundy Tapes

Når man taler om seriemordere, kommer man ikke udenom Ted Bundy, som måske er den mest kendte af slagsen i klassisk forstand (hvis man da ikke tæller Jack the Ripper med!) Ted Bundy var en nydelig og charmerende ung mand med en lovende karriere inden for jura, der dog viste sig at være en koldblodig morder med over 30 kvinders liv på samvittigheden.

Den selviscenesættende Bundy fastholdt imidlertid sin uskyld indtil ganske kort tid før sin henrettelse i 1989, og via optagelser fra en interviewrække med journalisten Stephen Michaud, der blev foretaget i fængslet, giver dokumentaren et indblik i, hvem Bundy var. Båndene viser bl.a. en mand i selvfornægtelse og opslugt af en grandiositet, der måske kan være en del af svaret på de mange drab.

6. The Keepers

Denne dokumentarserie fra 2017 handler om det uopklarede mord på den amerikanske nonne, Sister Cathy, i 1969. I virkeligheden handler det dog også om en langt større fortælling om misbrug fra en række pædofile, katolske præsters side, og serien peger på, at mordet på Sister Cathy og misbrugene kan hænge sammen.

Sister Cathy underviste på pigeskolen Archbishop Keough High School i Baltimore, og hun var en lærer, som de unge piger på skolen betroede sig til. Flere tidligere studerende hævder, at den viden, Sister Cathy kom i besiddelse af fra de studerende, endte med at koste hende livet. Serien udkom halvandet år efter Oscar-vinderen Spotlight, der også undersøgte katolske præster og seksuelt misbrug af børn, og den var med til at stille yderligere skarpt på en allerede eksisterende problematik.

7. The Confession Killer

Dokumentarserien fra 2019 følger sagen om Henry Lee Lucas, der hævdede at have slået over 600 mennesker ihjel. Tilbage i 60’erne hjalp Lucas – en mand med en lav IQ og et stort ønske om at blive hørt og set – de lokale myndigheder i adskillige amerikanske jurisdiktioner med at ”opklare” mord ved at påtage sig skylden for disse. Siden er mange af tilståelserne blevet modbevist med moderne DNA-analyser, og dokumentaren dykker ned i det psykologiske aspekt bag Henry Lee Lucas’ falske tilståelser.

Desuden stiller serien skarpt på den splittelse, de falske tilståelser har medført for ofrenes efterladte, for foretrækker man egentlig sandheden og en falsk forklaring frem for at leve i evig uvished? Sagen om Lucas er så kendt, at Nick Cave har dedikeret en sang til den på sit Murder Ballads-album.

8. Tell Me Who I Am

Denne britiske dokumentar fra 2019 fortæller historien om to voksne tvillingebrødre, Marcus og Alex. Omkring 20-årsalderen mister Alex hukommelsen i en motorcykelulykke, og da hans bror skal hjælpe ham med at genskabe minderne, vælger han at give Alex en falsk fortælling om en lykkelig familie med sjove ferier og kærlige forældre. Sandheden om deres liv er dog en helt anden og rummer grusomme hændelser med seksuelt misbrug, fysisk og psykisk vold og weekendudlejninger af de to brødre til morens berømte kunstnervenner i London. Dokumentaren berører spørgsmål om arv og miljø samt den gamle devise om, at hvad man ikke ved, har man ikke ondt af.

9. Don’t F**k with Cats: Hunting an Internet Killer

I 2010 faldt en gruppe dyreaktivister over nogle videoer, som en ung mand havde lagt på YouTube. Videoerne viste en anonym skikkelse, der torturerede og dræbte katte, og dyreaktivistgruppen gik straks i gang med at finde ud af, hvem gerningsmanden var. Gruen stoppede dog ikke ved dyremishandling, for det skulle vise sig, at selv samme gerningsmand også stod bag mordet på den 34-årig universitetsstuderende, Jun Lin. Dokumentarserien er skabt af Mark Lewis og blev en af Netflix’ mest sete true crime-serier, da den udkom tilbage i 2019.

10. Untold: The Girlfriend Who Didn’t Exist

Amerikansk fodbold, transkønnethed og internetsvindel er nogle af nøgleordene i denne dokumentar fra 2022 om NFL-spilleren Manti Te’o. I starten af Te’os karriere møder han en jævnaldrende kvinde på nettet, og de indleder et forhold, selvom de aldrig har mødt hinanden. Hver gang, de planlægger et møde, kommer der noget i vejen, og det står hurtigt klart, at noget er helt galt. Den nye kæreste viser sig nemlig at være en ganske anden end kvinden på billederne, og pludselig er Te’os liv og karriere på spil. Dokumentaren udmærker sig ved at fortælle historien fra to sider – både hvordan man kan blive snydt online, men også hvordan det er at være dén, der snyder. Netflix står i øvrigt bag flere true crime-fortællinger, der udspiller sig i sportens verden, såsom Killer Inside: The Mind of Aaron Hernandez og Athlete A.

LÆS OGSÅ: Anmeldelse: Dokumentaren ’De umyndige’ er en hyldest til de børn, der ikke får lov til at være børn

LÆS OGSÅ: ‘Conversations with a Killer: The John Wayne Gacy Tapes’ er en dokumentar, der både giver et indblik i psykopati, manglende realitetssans og et uhyre – og gør det godt

LÆS OGSÅ: Guide: De bedste episoder af Mørkeland

Total
0
Shares

Skriv et svar

Din e-mailadresse vil ikke blive publiceret. Krævede felter er markeret med *

You May Also Like