De 5 bedste Ridley Scott-film

Thelma & Louise / Foto: Viaplay
Thelma & Louise / Foto: Viaplay

Filminstruktør og producer Ridley Scott, er en af vor tids mest legendariske og visionære filmskabere, med en lang række fantastiske produktioner bag sig. 

Her får du en håndfuld af de bedste.

Duellanterne (1977)

Krig/ Drama  

Med Scotts smukke og ambitiøse prisvindende debutfilm, der er baseret på Joseph Conrads autentiske historie The Duel, er fundamentet for hans passion for de store dramaer lagt. Den ufravigelige dyst på liv og død, løber som en rød tråd gennem alle Scotts film. Ved overvindelse af frygt og følelse af afmagt, opstår udødeligheden. Og når ingen udvej findes, må der kæmpes til det sidste. Scott mestrer ikke blot genre og visuelle effekter, men også at skabe skønhed ud af selv de blodigste og mest brutale menneskelige som umenneskelige interaktioner. 

Historien foregår i Europa under Napoleons krige, hvor Armand D’Hubert (Keith Carradine, Nashville, Deadwood), – en ung franskmand og officer i Napoleons hær – modvilligt lader sig hvirvle ind i et absurd drama om ære. Den iltre officers-kollega, Gabriel Feraud (Harvey Keitel, Reservoir Dogs, Pulp Fiction) er besat af kamplyst. Han ser sig selv voldsomt fornærmet over en mindre uoverensstemmelse og forlanger sin lyst stillet, ved at udfordre D’Hubert til duel.  Nobel krigsførelse er en by i Rusland, og Ferauds besættelse forstærkes blot af et uafgjort resultat. Mange års krig i Europa og det sidste slag i Ruslands ødemarker -hvor Napoleon må lide sit nederlag, har sat sit præg på de to kamphaner. Den nu højt-rangerede D’Hubert, bliver opsøgt på sit idylliske landsted i Frankrig, med en besked fra Feraud, at forsoning stadigt ikke er på tale.  D’Hubert ser nu ingen anden udvej, end at indvillige i en sidste duel, til at konflikten har fundet sin endelige slutning.

LÆS OGSÅ: 5 klassikere på Filmstriben

Gladiator (2000)

Episk historisk drama  – sværd og sandal-genren.

Gladiator / Foto: Viaplay
Gladiator / Foto: Viaplay
En majestætisk flot film og et mesterværk i sin genre med Russell Crowe (Boy Erased, A Beautiful Mind) i hovedrollen som hærføreren Maximus Decimus Meridius. 
 Maximus bliver forrådt, da Commodus, den skinsyge søn af den romerske kejser Marcus Aurelius, myrder sin far og overtager tronen. Efter at Maximus er blevet reduceret til slave, bliver han gladiator og kæmper sig op i rangordenen i Colosseum-arenaen, for at sværge sin hævn i dette liv eller det næste, for mordet på sin familie og sin kejser. 
Fantastiske skuespilpræstationer af både Crowe og Joaquin Phoenix (Walk the Line) som Commodus, hans inderligt hadeværdige modspiller.
 
Find Gladiator hos blandt andre Netflix, Viaplay eller Amazon Prime.

Thelma & Louise (1991) 

Thelma & Louise / Foto: Viaplay
Thelma & Louise / Foto: Viaplay

Hvad jeg ville tolke som Scotts hyldest til feminisme og de stærke frie kvinder. Denne spændingsfilm er en roadmovie klassiker om to kvinders hæsblæsende rejse i en Thunderbird Convertible, mod den ultimative frigørelse. 

Det er på en gang et herligt kick-ass (pardon my French) girlpower-statement om søstersolidaritet, og samtidig er det en film om lovløshed i et patriarkalsk samfund. 

Thelma (Geena Davis, The Long Kiss Goodnight) er en godhjertet hjemmegående husmor, hvis husbond forsømmer hende. Og Louise (Susan Sarandon, Dead Man Walking, Stepmom) er hendes bedste veninde. Louise er en kløgtig og sej servitrice på det lokale cafeteria, som foreslår at de tager på en weekendtur for at fiske. 

På vejen stopper de ved en rasteplads, hvor et udyr af en mand forsøger at voldtage Thelma på parkeringspladsen. Louise truer ham med en pistol, hvis han ikke stopper og hun skyder ham i affekt, da han begynder at råbe, som var det ham, der blev overfaldet. Thelma og Louise er nu eftersøgte kriminelle. Og herfra er der kun en vej. 

Filmens slutscene over the Grand Canyon er uforglemmelig.  – Brad Pitt (Moneyball, Inglorious Basterds) må også nævnes for sin gennembrudsrolle som den helt uimodståelige J.D.

Du kan streame Thelma & Louise blandt andet hos Viaplay, Filmstriben eller Apple TV.

Alien – Den 8. passager (1979) & Blade Runner (1982) er i tæt kapløb om førstepladsen og om at være Ridley Scotts største mesterværk. – Vi må følge reglerne, til vi tvinges til at bryde dem, så de to film deler førstepladsen.

Alien – den 8. passager (1979) – skærer sig selv ud af tapetet, med største koncentrat af isnende og sindsoprivende spænding til bristepunktet. -Og hvis mørke truende stemning intensiveres som handlingen skrider frem. 

Filmen er skræmmende godt skruet sammen. Den mere end 40 år gamle gyser står stadigt skarpt trukket op i nutidig relevans, med de stigende investeringer i udforskning af rummet, parallelt med angsten for det ukendte og invasionen af det fremmede. Når vi ikke længere ser vores fremtid på Jorden, skal vi en tur ud i rummet, og hvem ved, hvad vi finder og tager med hjem.

Scenen er sat i et rumskib skabt til minedrift. Et ufrivilligt stop på turen tilbage til jorden, efter et modtaget SOS-signal fra en efter sigende øde planet. John Hurt i rollen som Kane – en tekniker der tager tjansen at undersøge planetens overflade.  Og Sigourney Weaver er Ellen Ripley i hendes livs rolle og som besætningsmedlem på moderskibet, sammen med Ian Holm, den videnskabelige officer Ash. 

 Da Kane kommer tilbage fra ekspeditionen, har han en lille modbydelig gæst med sig, der gør sin entre lidt længere fremme på rejsen. 

Ripley får sin velfortjente ikonstatus som ”last woman standing” på skibet sammen med katten Jones.

Blade Runner (1982) (final cut version) er en sciencefiction-thriller og fremtids-kultklassiker, og den mest indflydelsesrige, inspirerende og visuelt smukkeste sciencefiction der er lavet.  Blade Runner er også den mest gennemførte Ridley Scott-film jeg har set til dato.
Filmen er skabt på baggrund af Philip K. Dicks roman fra 1968: Drømmer androider om elektriske får?  – Og er Scotts vision af fremtidens Los Angeles, og som handler om identitet, kunstig intelligens og virtual reality. Her er robotter blevet afløst af kunstige mennesker, kaldet replikanter, – et genetiske eksperiment – mere menneskelige end mennesker og slaver med begrænset levetid.
Deckard, (Harrison Ford, Star Wars, Indiana Jones) en forhenværende politibetjent,  er blevet kaldt tilbage til sit gamle job som blade runner. En jæger med speciale i at finde og eliminere ulydige replikanter. Han forelsker sig også i en replikant under et besøg på Tyrell- virksomheden, der står bag de menneskelige androider.  Her møder han Dr. Tyrells dukke-smukke assistent Rachael (Sean Young, Ace Ventura), som er overvældet af hendes kunstigt placerede erindringer,  og spørgsmålet stilles, om det måske ikke i virkeligheden, er replikanterne der har sjæl, og ikke de undertrykte mennesker.
 
Tilbage er blot at sige, at jeg ser stærkt frem til Scotts kommende historiske drama, Kitbag, med Joaquin Phoenix i hovedrollen som Napoleon. Filmen har forventet udgivelse i 2023. Det bliver stort. 

Alien kan du se hos Viaplay eller Disney+, mens Blade Runnner er tilgængelig hos HBO Max.

LÆS OGSÅ: Vi anbefaler: 5 film du bør se i januar

LÆS OGSÅ: Natascha Kampusch: Ny dokumentar fortæller om hendes liv i fangenskab

LÆS OGSÅ: Anmeldelse: ‘Don’t Look Up’ har et vigtigt tema pakket ind i satire og ironi

Total
0
Shares

Skriv et svar

Din e-mailadresse vil ikke blive publiceret. Krævede felter er markeret med *

You May Also Like