De 6 bedste zombiefilm

Night of the Living Dead
Foto: Night of the Living Dead/Image Ten/Continental Distributing

En af de største subgenrer til gysergenren er zombiefilmen. De levende døde har influeret popkulturen i årtier, og her er nogle af vores favoritter.

Der findes naturligvis mange gode zombiefilm, og de kan ikke alle nævnes her. Når det kommer til toppen af poppen, er disse alle solide bud, der viser noget af det bedste, genren har at byde på. Naturligvis er George A. Romeros …Of the Dead-trilogien med på listen, så lad os starte der.

Night of the Living Dead (1968)

Bedste zombiefilm
Foto: Night of the Living Dead/Image Ten/Continental Distributing

Den originale Night of the Living Dead fra 1968 er moderen til den moderne zombiefilm. Før denne film var zombier lige med voodoo og det okkulte. Nu er de sultne efter menneskekød, kan kun dø ved at ødelægge deres hjerne, og ingen ved, hvor de kommer fra.

Barbara og Johnny bliver overfaldet af en mand på en kirkegård, og hvor Johnny tager et stød mod hovedet, slipper Barbara væk til et efterladt hus. Her får hun selskab af Ben, der selv med nød og næppe er sluppet væk fra mærkelige overfaldsmænd.

Flere endnu har skjult sig i kælderen, og de må samarbejde for at forstærke huset, så ingen af de levende døde kan slippe ind. Noget, der viser sig mere besværligt end som så, når der er delte meninger om, hvordan man skal bære sig ad med at overleve, og generel panik over situationen.

Night of the Living Dead sætter standarden for zombiefilm, og selv om den har nogle år på bagen, er den stadig din tid værd.

Night of the Living Dead kan ses på Prime Video og Filmstriben.

Dawn of the Dead (1978)

Bedste zombiefilm
Foto: Dawn of the Dead/Laurel Group/United Film Distribution Company

Efterfølgeren Dawn of the Dead kom 10 år efter i 1978. Filmen er større på samtlige parametre. Flere zombier, flere lokationer og denne gang med en underfundig humor.

Zombierne er godt i gang med at overtage verden. Få steder af civilisation står stadig, og myndighederne gør, hvad de kan for at få styr på situationen, men flere kan se, det er en tabt kamp. Blandt de sidstnævnte er journalisten Fran, piloten Stephen, og S.W.A.T-betjentene Roger og Peter.

De søger tilflugt i et shoppingcenter fyldt med zombier. Med hvad der virker som endeløse resurser, beslutter de sig for at rydde zombier, blokere alle indgange og bosætte sig i centeret. Herefter skifter filmen tempo, for hvad skal man gøre, når man har alt, hvad man skal bruge, men resten af verden ligger i ruiner? En form for bitterhed breder sig, men deres lille fæstning kan ikke holde for evigt, finder de ud af.

Dawn of the Dead oser af kreativitet og fandenivoldskhed i skabelsesprocessen. Filmfolkene havde centeret for sig selv i løbet af natten og måtte gøre, hvad de ville, så længe der var ryddet op til åbningstid.

Dawn of the Dead kan hverken streames lejes eller købes på streamingplatforme på nuværende tidspunkt, så slå til, hvis du falder over en ny eller brugt version.

Day of the Dead (1985)

Bedste zombiefilm
(V til H) Joseph Pilato som Rhodes og Lori Cardille som Sarah / Foto: Day of the Dead/Laurel Group/United Film Distribution Company

Til sidst kom Day of the Dead i 1985. De komiske elementer fra ’Dawn’ er væk, og effekterne på zombierne har aldrig været bedre. De står stadig som et højdepunkt for blodige special effects.

De levende døde har vundet og hærger nu, formodentligt overalt på jorden. En lille gruppe af soldater og forskere overlever i en militær bunker, omringet af zombier. Spændingen mellem bunkerens personale er intens, og den klaustrofobiske undergrund, filmen er sat i, gør seeren til en aktiv deltager i denne spænding.

En af forskerne bruger sin tid, ikke på en kur, men på at domesticere zombierne. Noget han har haft fred til at gøre med varierende succes, indtil bunkerens leder døde. Nu har den lettere psykotiske Rhodes magten, hvilket ikke hjælper på stemningen i bunkeren.

Day of the Dead kan købes på SF Anytime.

28 Days Later (2002)

Bedste zombiefilm
Cillian Murphy som Jim / Foto: Sundance/WireImage/© 2002 Fox Searchlight

28 Days Later er ofte krediteret som den første film med løbende zombier. Selv om vi skal tilbage til 1980 med Nightmare City for at finde oprindelsen på de hurtige dødbidere, må det siges, at 28 Days Later var den første til at gøre dem mainstream.

Jim vågner på et efterladt hospital i et øde London. Han finder dog hurtigt ud af, at han langt fra er alene. Han støder på nogle yderst aggressive mennesker med blodsprængte øjne. Han bliver heldigvis reddet af to normale mennesker, der forklarer ham om tingenes tilstand.

Et radiosignal lover beskyttelse længere mod nord, så gruppen bevæger sig ud på en færd, der ikke er gavmild, og endestationen ikke er helt, som de forestiller sig.

28 Days Later blev et hit i sin tid og var med til at genoplive den ellers lidt stagnerede zombiegenre. Den var et hit dengang, og den holder stadig den dag i dag.

28 Days Later kan ses på Disney+.

Train to Busan (2016)

Bedste zombiefilm
Su-an Kim som Soo-an / Foto: Train to Busan/Next Entertainment World/RedPeter Film

En af de (eneste) gode zombiefilm, der er kommet i nyere tid. Train to Busan blev en kæmpe biografsucces i Sydkorea, hvor den blev produceret, og fik også bred anerkendelse verden over.

Seok-woo tager med sin datter Soo-an med toget fra Seoul til Busan. De møder et højere alarmberedskab end normalt på vej til toget, men tænker ikke yderligere over det. En sygdom, der forvandler de inficerede til aggressive bidere.

En inficeret når med nød og næppe at komme med på toget, og tingene går hurtigt fra skidt til værre. Passagernes mål ligger ved togets endestation i Busan med håbet om, at byen ikke er faldet endnu. Train to Busan har spænding, så det batter. Et godt tempo, der aldrig lader dig hvile for længe. Karakterer du elsker, karakterer du elsker at hade, og når det nu er Sydkorea, en god sjat socialrealisme.

Train to Busan kan ses på Prime Video og Filmstriben.

Return of the Living Dead (1985)

Return of the Living Dead
(V til H) Thom Mathews som Freddy og James Karen som Frank / Foto: Return of the Living Dead/Hemdale Cinema ’84/Orion Pictures

Hvis du nogensinde har undret dig over, hvor det stammer fra, at zombier spiser hjerner, så kig ikke længere. I 1985 udkom Return of the Living Dead og lavede sit eget spin på zombiegenren.

Når to varehusmedarbejdere ved et uheld udløser en farlig gas, der vækker alt dødt til live, er fanden løs i Laksegade. Når vi siger alt dødt, så mener vi alt dødt. Sommerfugle, en halv hund. Alt. Naturligvis også mennesker, der har fået en forsmag for hjerner. Her hjælper det ikke noget at ødelægge hjernen. Hugger du hovedet af, rejser kroppen sig blot, skærer du en arm af, hiver den sig selv endeløst efter dig.

De forsøger at brænde et af ligene, men dampen fra branden går op i skyerne og bliver til regn, der falder over en kirkegård. Du kan selv forestille dig, hvad der så sker. Situationen bliver værre og værre for hvert forsøg på at stoppe de hjernesultne lig. Filmen kan næsten bedst betegnes som en farce med masser af punkrock og gode effekter.

Return of the Living Dead kan hverken streames, lejes eller købes på streamingplatforme på nuværende tidspunkt, så slå til, hvis du falder over en ny eller brugt version.

LÆS OGSÅ: Not so scary: 5 komplet overvurderede gyserfilm

LÆS OGSÅ: Anmeldelse: Det er helt godnat for ‘Goodnight Mommy’

LÆS OGSÅ: 5 film, der ikke burde rangere på IMDb’s top 100

Total
32
Shares

Skriv et svar

Din e-mailadresse vil ikke blive publiceret. Krævede felter er markeret med *

You May Also Like