De bedste film, vi så i februar 2023

Tár anmeldelse
Cate Blanchett som dirigenten Lydia Tár i Todd Fields fremragende ‘Tár’. /Foto: UIP

Det har stået lidt stille på streamingfronten, men til gengæld er biografen kommet til februars redning, og de film kommer jo også på streaming, før man ved af det.

Det er også en måned i hjemstavnens tegn, da hele tre danske titler pryder listen. Vi kommer både omkring folkekomedier, spændende dokumentarer og storslåede periodedramaer.

Tár

Vi følger Lydia Tár, en af verdens mest kompetente og anerkendte dirigenter, der vil foretage en stor indspilning af Mahlers Femte Symfoni. Det er dog ikke så simpelt, som det måske lyder, for der er både interne og eksterne udfordringer på spil. Lydia bliver stalket, og hendes fortid begynder langsomt at indhente hende.

Som karakteren Lydia Tár begynder at krakelere, så følger det filmtekniske trop. Vi springer i tid og rum, og filmens fremragende musik begynder at slå sprækker.

Hele filmen styres af instruktør Todd Field, der som dirigenten for filmen sørger for en sikker fremdrift og med Cate Blanchett, der giver en altdominerende præstation som den titulære hovedrolle.

Tár kan forsat fanges i nogle af landets biografer til omkring 8. marts.

Meter i sekundet

Marie Jønsson lader umiddelbart til at have styr på tilværelsen, eller til i hvert fald have fundet en god plads i tilværelsen ude i Københavns byliv. Det bliver der dog vendt op og ned på, da kæresten Rasmus annoncerer, at han har fået et arbejde som skrivelærer på en højskole… i Vestjylland…

Ærkekøbenhavneren Marie passer ikke rigtig ind på den jyske hede, for at sige det mildt. Jyderne har ikke meget til overs for den slags bemærkninger og ironi, der i København er yderst værdsat og ses som charmerende karaktertræk. De mange kultursammenstød giver anledning til flere sjove scener, men med hjælp fra selveste Anders Agger, kan hun nok lære at gebærde sig korrekt.

Hella Joof har skabt en moderne folkekomedie, der selv uden store konflikter leverer god underholdning for pengene. Med Sofie Torp som den akavede, men alligevel charmerende Marie Jønsson, er Meter i sekundet en dejlig film at slå fra til og hygge sig med.

Meter i sekundet kan forsat fanges i nogle af landets biografer til omkring 8. marts.

Til kamp mod spekulanterne

til kamp mod spekulanterne anmeldelse
Nogle af beboerne i dokumentarfilmen ‘Til kamp mod spekulanterne’ / Foto: Christoffer Dreyer/ DR

Året er 2018, og det er her, at problemerne begynder. Den amerikanske kapitalfond Blackstone viser interesse i at købe boligerne i Den Sønderjyske By på Frederiksberg. Beboerne ved godt, hvad det vil betyde, hvis salget går igennem: Renovering af boligerne og stor stigning i huslejen. Det vil de ikke finde sig i, og instruktør Christoffer Dreyer har fulgt deres kamp i dokumentaren Til kamp mod spekulanterne.

Når man kan betegne dokumentaren som en Hollywood-historie, kan det kun ses som en positiv. Der er lagt op til den helt store magtkamp mellem Den Sønderjyske Bys beboere i rollen som underdogs og den magtfulde Frederiksberg Boligfond, der måske lider af korruption i en betydelig grad.

Med flere spændende twists i historien, end man kan forestille sig, er Til kamp mod spekulanterne en boligdokumentar ud over det sædvanlige.

Til kamp mod spekulanterne kan streames på DRTV.

Somebody I Used to Know

Ægteparret Dave Franco og Alison Brie står bag den nye romantiske komedie Somebody I Used to Know. I filmen møder vi arbejdsnarkomanen Ally, der efter at have fået sit show aflyst, tager tilbage til hjemstavnen for at besøge sin mor. Et møde, der desværre ikke længere kan undgås.

Hun møder til sin store forfærdelse også sin ekskæreste, Sean, som hun forlod for at forfølge en karriere i Hollywood. Gnisterne flyver igen med det samme imellem dem, men der falder hurtig en metaforisk spand vand ned over gnisterne. Sean skal nemlig giftes med den frie sjæl, Cassidy (Kiersey Clemons), der minder om den person, Ally plejede at være.

Ally indleder en kamp om Seans affektion, der bliver desperat og åbenlys og dermed også morsom. Nogle gange er en romantisk komedie bare det, man har brug for. Hvis du har brug for det, så rammer Somebody I Used to Know de rigtige steder i den henseende.

Somebody I Used to Know kan streames på Prime Video.

Kysset

August Bille er tilbage med sit nyeste periodedrama, Kysset. Under optakten til første verdenskrig i 1914 hjælper vores hovedperson, løjtnant Anton Abildgaard, den fornemme Baron von Løvenskjold op ad en mudderpøl og bliver kvitteret med en invitation til en højtbelagt middagsselskab.

Ved selskabet begår Anton dog et faux pas af dimensioner, når han byder baronens datter, Edith, op til dans. Edith er lam fra livet og ned og bryder straks ud i gråd. Anton forlader selskabet i skam. Han er dog opsat på at gøre bod på sin uheldige gerning.

Skuespillet er i top fra alle involverede, filmen ser utrolig flot ud og musikken spiller som den skal. Alt er på plads, når Bille August igen ser nærmere på livets store dilemmaer.

LÆS OGSÅ: 7 film, der er den rene katastrofe 

LÆS OGSÅ: 5 af de sjoveste film nogensinde 

LÆS OGSÅ: 10 klassiske film fra IMDbs top 100, du skal se, før du dør 

Total
0
Shares

Skriv et svar

Din e-mailadresse vil ikke blive publiceret. Krævede felter er markeret med *

You May Also Like