De bedste film, vi så i marts 2023

Ustyrlig anmeldelse
Emilie Kroyer Koppel som Maren i ‘Ustyrlig’ / Nordisk Film

Marts bød på historiske biografi film, storslået action og yderst personlige fortællinger.

Vi ser tilbage på måneden, der er gået, og den har budt på lidt af hvert. Her er nogle af de bedste film, vi så i marts 2023.

Tetris

5 film du skal se i marts 2023
Nikita Efremov og Taron Egerton i ‘Tetris’ / Foto: Apple TV+

Historien bag et af de mest kendte videospil nogensinde bliver fortalt i Apple TV+-filmen Tetris.

Film følger spiludvikleren Henk Rogers, der forsøger at anskaffe rettighederne til at fabrikere og udgive Tetris i Japan. Rogers opdager dog hurtigt, at alle juridiske aftaler ikke er så tætte som så. Hvis han spiller sine kort rigtigt, kan han anskaffe rettighederne til spillet på alle platforme over hele verden.

Ud over den spændende historie, hvor de mest utrolige begivenheder faktisk skete, spiller filmen også på urolighederne i Rusland mod Sovjetunionens slutning og de forskellige verdenssyn, kapitalisme og kommunisme giver.

Med et stødt stigende tempo og velopbyggede scener er Tetris helt sikkert et kig værd, specielt hvis du er til 80’er-musik.

Tetris kan streames på Apple TV+.

John Wick: Chapter 4

John Wick 4 anmeldelse
Keanu Reeves som den tidligere lejemorder John Wick i ‘John Wick: Chapter 4’ / Foto: Murray Close / Nordisk Film

Keanu Reeves er tilbage i John Wick: Chapter 4, og det går ikke stille for sig. Hver eneste film i rækken har hævet barren for action, og den fjerde film er ingen undtagelse. Man kan næsten sige, at den sprænger barren fuldstændig i luften.

John Wick indleder sin kamp mod De Højre Herres bord med få ord, men med masser af næveslag og affyringer fra diverse våben. Det foregår over hele verden. John Wick kæmper sig igennem New York, Berlin, Paris, Osaka og Marokko. Både gamle kendinge kommer til undsætning, men nye fjender melder også deres ankomst. To blændende eksempler er Den blinde lejemorder Caine spillet af Donnie Yen og Bill Skarsgaåd som Marquis Vincent de Gramont, der jæger Wick uden nogle af de regler, som ellers gælder i lejemorderverdenen.

Vores anmelder kalder allerede nu John Wick: Chapter 4 for årets actionfilm, og med budget der er næsten tre gange større end den forrige film, er der også meget krudt, der kan (og bliver) brændt af.

John Wick: Chapter 4 kan ses i biografen.

The Fabelmans

The Fabelmans anmeldelse
Gabriel LaBelle as Sammy Fabelman in The Fabelmans, co-written, produced and directed by Steven Spielberg.

Mesterinstruktøren Steven Spielberg er tilbage med sin måske mest personlige film. The Fabelmans er nemlig en selvbiografisk film over Spielberg, der bliver tryllebundet af filmmediet, hans opvækst og rejse mod at blive en af de bedste filminstruktører nogensinde.

Sam Fabelman tager med sine forældre i biografen, og med ét forelsker han sig i de utrolige billeder, han ser udspille foran sig. Han får et kamera af sin far og begynder at genskabe en scene fra filmen. Et forholdsvist stort talent hans alder taget i betragtning. Sams mor tilskynder Sams kreative udfoldelser, mens han far ikke vil se det som mere end en lille hobby.

Familiedramaet spiller en stor rolle i filmen og afstedkommer nogle hjerteskærende scener, der giver følelsesmæssig vægt sammen med de sjove ‘bag om kameraet’-scener, hvor vi ser Fabelman lave sine film.

En rørende fortælling, der kommer fra et meget personligt sted. Spielberg er ved at være oppe i årene. Det er ikke til at vide, hvor mange historier han har tilbage at fortælle, men nu har han i hvert fald fortalt sin egen.

The Fabelmans kan ses i biografen.

Ustyrlig

Ustyrlig anmeldelse
Foto: Nordisk Film

Der var også et dansk skud på stammen i marts. Der er tale om Malou Reymanns film, Ustyrlig, der sætter fokus på en mørk plet i danmarkshistorien.

17-årige Maren er noget af en fri ånd. Hverdagen går med alkohol, fest og ’selskabelig’ omgang med unge mænd. Hun passer dog ikke så meget familie eller arbejde, hvilket da også medfører en fyringsseddel. Hendes opførsel ender i et besøg hos en overlæge, der stiller de mest banale spørgsmål. Maren nægter at svare, hvilket medfører en stempling som ’let åndsvag’ og en indlæggelse på de Kellerske anstalt på Sprogø.

Ingen frihed, og ingen udsigt til nogensinde at få det og med stor risiko for at ende med at blive steriliseret. En tung, men også vigtig film, der viser, at for ikke så lang tid siden, var verden et langt værre sted, end det er i dag.

Ustyrlig kan ses i biografen.

LÆS OGSÅ: NEEEEJ!: 5 af filmhistoriens mest hjerteskærende dødsfald

LÆS OGSÅ: 5 af de bedste film om film

LÆS OGSÅ: 7 film, der er den rene katastrofe 

Total
0
Shares

Skriv et svar

Din e-mailadresse vil ikke blive publiceret. Krævede felter er markeret med *

You May Also Like