De bedste film, vi så i november 2022

De bedste film i november 2022
Foto: The Wonder/Aidan Monaghan/Netflix © 2022

Endnu en måned er gået, og her på redaktionen kigger vi tilbage på de bedste film, vi så i november 2022.

November 2022 blev defineret af få, men store lyspunkter i streamingverdenen. Det virker, som om der var en smule agurketid mellem det gysende oktober og den højtidelige jul. Så uden videre introduktion: Her er de bedste film, vi så i november 2022.

Causeway

Causeway handler om soldaten Lynsey (Jennifer Lawrence), der er blevet hjemsendt efter at være blevet ramt af en vejsidebombe i Afghanistan og har fået en hjerneskade med på vejen. Hun har til dels mistet kontrollen over sin krops motorik og er i det hele taget helt nede i kulkælderen.

Efter uger rehabilitering flytter hun tilbage til hjemstavnen New Orleans, et sted hun for alt i verden ikke vil tilbage til. Her møder hun mekanikeren James (Brian Tyree Henry), der selv har en traumatisk fortid. De klikker for de to, og de finder et meget tiltrængt venskab i hinanden.

Måden hvorpå personlige traumer bliver behandlet i filmen, og den sårbarhed, de begge kan vise hinanden, ligger som filmens kerne, og med præstationer, der sælger det overbevisende, er Causeway en følelsesmæssig mavepuster.

Causeway kan streames på Apple TV+.

The Wonder

The Wonder med Florence Pugh følger den engelske sygeplejerske Lib Wright (Florence Pugh), der tager ud til en lille landsby. Målet: At finde en forklaring på, hvordan en lille pige, der efter sigende ikke har spist i flere måneder, kan være i live. En nonne er også blevet sendt til landsbyen, og nonnen og Lib skal på skift undersøge pigen for at bedømme, om hun spiser i smug, eller om der er tale om et regulært mirakel.

Filmen leverer et fantastisk stykke filmisk håndværk med mange interessante virkemidler og et manuskript, der batter. Den helt store slagside fra The Wonder bliver leveret med en pragtpræstation fra Pugh. Hun ejer filmen og giver den en pondus, der hæver filmen som helhed.

The Wonder kan streames på Netflix.

Hilma

Hilma fortæller historien om den svenske maler Hilma af Klint, der på mange måder var forud for sin tid.

Filmen følger den unikke Hilma igennem hendes liv, navnligt i de mere formative år på det svenske kunstakademi. Hun har ikke den store interesse i at male det, der er, men mere det, der ikke er. Hun maler sig over i den abstrakte kunst, hvilket samtiden ikke helt er klar på. Og hun finder ligesindede og danner det kunstneriske kvindekollektiv, ‘De fem’.

En historie om at være sin egen kan inspirere, og for Hilma af Klint bonnede det i hvertfald ud. Hun er efter sin død blevet fejret som en af sin tids største kunstnere. Da Guggenheim-museet i New York i 2018 holdt en udstilling med Hilmas værker, kom der mere end 600.000 gæster.

Hilma kan streames på Viaplay.

Spirited

Spirited er den nyeste fortolkning af Charles Dickens’ klassiker Et juleeventyr. Denne gang med Ryan Reynolds som stedfortræder for Scrooge i en topmoderne musikalsk gengivelse.

Clint Briggs (Ryan Reynolds) er så slem, som man kan være. Ikke personligt, men i hans menneskesyn. Noget han arbejder ud fra til at sprede had og nogle gange misinformation mod sine klienters modstandere, hvem end det så er. Højeste byder vinder.

Hvis du er stor tilhænger af den form for komik, Ryan Reynolds er gået ind i i de seneste år, vil filmen helt sikkert være noget for dig. Det er selvfølgelig ikke alt, der gælder i filmen.

Noget man ikke kan tage fra Spirited er produktionsværdien og kræfterne, der er lagt i sangnumrene, hvor mange af dem er virkelig fængende. Oven i det er den flotte koreografi, og at den afviger lidt fra den klassiske fortælling med et uventet tvist.

Spirited kan streames på Apple TV+.

Disenchanted

Vi afslutter med Disney-originalen Disenchanted (Dansk: Affortryllet).

Giselle (Amy Adams) føler, at magien er forsvundet fra hendes liv efter, at den menneskelige dagligdag har sat sine spor over flere år. Hun og Robert (Patrick Dempsey) flytter derfor ud af storbyens trængsel og larm til forstaden Monroeville.

Her får hun besøg af Kong Edward (James Marsden) og Dronning Nancy (Idina Menzel), der giver hende en tryllestav, som opfylder ønsker. Hun ønsker sig en mere magisk tilværelse, men det er et ønske, der giver bagslag.

Med nye sange, mere håndtegnet animation og mere magi går denne efterfølger i sin forgængers fodspor og er helt sikkert et kig værd.

Disenchanted kan streames på Disney+.

LÆS OGSÅ: QUIZ: Hvor godt har du styr på de mest populære julefilm?

LÆS OGSÅ: 5 podcast du bør høre, hvis du elsker film og serier

LÆS OGSÅ: De 10 bedste film fra 90’erne, du kan streame lige nu

Total
0
Shares

Skriv et svar

Din e-mailadresse vil ikke blive publiceret. Krævede felter er markeret med *

You May Also Like