De bedste gyserfilm fra 80’erne

De bedste gyserfilm fra 80'erne
Foto: Evil Dead 2/Mary Evans/Af Archive/Ritzau Scanpix

80’erne bliver ofte omtalt som det bedste årti for gyserfilm. Selvom dette kan diskuteres, kan der ikke være nogen tvivl om, at flere virkelig gode gyserfilm kommer derfra.

Her er vores bud på nogle af de bedste gysere, der er kommet ud af 80’erne. Det bliver både blodigt og sjovt. Filmene er ikke rangeret, det er blot et potpourri af rædsel.

Hellraiser (1987)

Hvad der er smerte for én person, kan være den største nydelse for en anden.

Efter at have købt en antik puslespilboks tager Frank Cottons (Sean Chapman) liv en drejning til det sadistiske. Boksen åbner op for i dens egne ord ”Dæmoner for nogle, engle for andre”. Kroge og kæder flyver ud af boksen ud og river ham i små stykker.

Kort efter flytter Franks bror Larry (Andrew Robinson) ind med sin datter Kirsty (Ashley Laurence) og sin kone Julia (Clare Higgins), der i sin tid havde en affære med Frank. Efter at en dråbe blod bliver spildt og trænger ned under gulvbrædderne, vækkes Frank delvist til live. Han har brug for mere blod for at genskabe sin krop, noget han får Julias hjælp til at gøre.

Hellraiser udforsker personers forhold til smerte, der både kan gøre skade og give den største nydelse, alt efter hvad man er til. Læg dertil fantastiske makeup-effekter, efterhånden som Frank langsomt samler sig selv, så har du en unik og klam gyser, der gav ni efterfølgere og et nyligt remake.

The Shining (1980)

Alt, fra åbningen af filmen med den tromlende musik til det sidste hjernevridende skud i Stanley Kubricks The Shining, er ikonisk.

Jack Torrance (Jack Nicholson) skal passe på Overlook-hotellet over vinteren sammen med sin kone Wendy (Shelley Duvall) og deres søn Danny (Danny Lloyd). Jack vil få masser af tid til at skrive sin bog, mens Wendy kan prøve at få helet deres ægteskab en smule.

Det er dog tydeligt fra start, at den er helt gal med Jack Torrance. Dette skyldes til dels, at der er tale om Jack Nicholson, og han falder naturligt ned i en sådan rolle og Kubricks fokus i historien. Mens Jack i Stephen Kings bog er en alkoholiker, der prøver at gøre sit bedste, men bliver langsomt suget ind i hotellets mørke, så hviler mørket i langt højere grad allerede hos Jack i Kubricks version.

Alle præstationerne er fantastiske, billedsiden er smuk og betagende, og musikken er alt fra truende og vag til hektisk og chokerende. Selvom den ikke blev taget supergodt imod af anmeldere i sin tid og blev en moderat finansiel succes, så bliver den nu anset for toppen af poppen indenfor gysere.

The Shining (Dansk: Ondskabens Hotel) kan streames på Viaplay.

Child’s Play (1988)

Seriemorderen Ray Lee Charles bliver jagtet igennem en legetøjsbutik. Han bliver skudt af politiet, men i det han dør, slår lynet ned, og hans sjæl overføres til en orangehåret Good Guy-dukke. En sådan dukke køber Karen (Catherine Hicks) til sin søn Andy (Alex Vincent) til hans fødselsdag. Snart begynder dukken at vise tegn på en modbydelig intelligens, og den er langt fra en ’good guy’.

Den store stjerne i filmen er uden tvivl den besatte Good Guy-dukke, Chucky. Han er grovmundet, sadistisk og ren underholdning, når først han går til værks. Han kommer filmisk til livs gennem dukkeførere og animatronics, samt en formidabel stemmepræstation leveret af Brad Dourif.

Child’s Play (Dansk: Barneleg) gav afkast i form seks efterfølgere, en remake og en serie, der agerer som efterfølger til alle filmene. Serien er solid underholdning, der holder fast i filmenes ånd og kan ses på C More, hvor anden sæson har premiere 31. oktober.

Child’s Play kan streames på Viaplay.

Evil Dead 2 (1987)

Selvom du aldrig har set en gyserfilm i dit liv, så kender du scenariet. Unge mennesker, der er glade for sex, finder et gammelt forladt hus i midten af skoven.

I Evil Dead 2 lærer de, at en forsker engang boede der. Han var i gang med at oversætte en bog, han havde fundet. Necronomicon Ex-Mortis. De dødes bog. Når der bliver læst op fra bogen, slippes de onde kræfter fri, og besætter alt, de kommer i nærheden af.

Du kan ikke sige Evil Dead 2 uden at sige kult. Den er en form for semi-remake af den første Evil Dead-film, og den skruer op for alt. Skuespillet er bedre, blodet er i større kvantiteter, og badass-faktoren fra hovedkarakteren Ash (Bruce Campbell) er i top.

Evil Dead 2 er spækket med blod, humor, aktion og special effects. Når man ser filmen, er der ingen tvivl blandt horrorfans om, hvorfor den har fået den status, som den har. Franchiset blev genoplivet i 2015 med serien Ash vs Evil Dead (kan ses på Netflix), der på det varmeste kan anbefales.

Evil Dead 2 kan lejes på Google Play og iTunes

A Nightmare on Elm Street 1 & 3 (1984 & 1987)

Hvis man ikke tæller remaket fra 2010 og Freddy vs Jason med, er der fra 1984 til 1994 i alt lavet syv originale film med Freddy Krueger, der vel med rette kan kaldes filmhistoriens mest berygtede barnemorder. Børn af 80’erne turde dårligt lægge sig til at sove af frygt for at blive hjemsøgt af kraterfjæset i rødgrøn uldtrøje med meget lange negle.

Men selvom en psykopatisk morder, der dræber teenagere, når de sover, og små piger i hvide kjoler, der synger one, two Freddy’s coming for you er ret så uhyggeligt, så er det altså ikke lig med, at alle filmene er lige gode. Faktisk er det ret beset kun den første og tredje af de syv film, der rigtigt holder hele vejen igennem. De er til gengæld også rigtigt uhyggelige og rigtigt spændende.

I den første film hjemsøges teenageren Nancy (Heather Langenkamp) og hendes venner Glen (Johnny Depp) og Rob (Jsu Garcia) af Freddy Krueger (Robert Englund), der på brutal og bizar vis har dræbt deres veninde, Tina (Amanda Wyss). De to teenagere må nu stå ansigt til ansigt med deres værste mareridt.

Nancy er igen en af vores hovedpersoner i 3’eren, hvor hun arbejder som terapeut på et psykiatrisk hospital. Nancy vinder tilliden hos en patient ved navn Kristen (Patricia Arquette), der er indlagt, fordi hendes familie mener, hun er selvmordstruet. Men i virkeligheden er hun fanget i samme morderiske mareridt som Nancy kender alt for godt, og som selvfølgelig involverer en blodtørstig Freddy Krueger.

A Nightmare on Elm Street (Dansk: Morderisk Mareridt) kan streames på HBO Max, Viaplay og lejes på Google Play, Itunes og Blockbuster.dk

A Nightmare on Elm Street 3: Dream Warriors (Dansk: Morderisk Mareridt 3) på Blockbuster.dk, Google Play og iTunes.

Cannibal Holocaust (1980)

Få film har formået at bibeholde sit berygtede omdømme i så lang tid som Cannibal Holocaust, på dansk den ligeledes bombastiske Kannibalmassakren. Alene titlen er af den slags, der virker opsigt, og som man ikke lige glemmer med det samme.

Ruggero Deodatos film kickstartede en regulær kannibalbølge, hvor indfødte rundt omkring i verden mæskede sig på de (ofte) hvide personer, der forvildede sig ind på deres domæne. I cannibal Holocaust er omdrejningspunktet eftersøgningen af et dokumentarhold, som er forsvundet sporløst i Amazonas jungle.

Udover menneske-fortæringen vakte filmens pseudo-dokumentariske stil opsigt. Folk var simpelthen i tvivl om, hvorvidt det de så var virkeligt eller ej. Hvad der til gengæld var virkeligt, var de mange dyr, som blev regulært slagtede i underholdningens tjeneste. F.eks. bliver en skildpadde på yderst eksplicit vis dræbt for rullende kameraer og landede da også fortjent instruktøren en tur i retten for dyremishandling.

Cannibal Holocaust lejes hos iTunes, Blockbuster, Google Play.

Poltergeist (1982)

”De er heeer,” siger den lille pige med skræmmende munterhed i stemmen. Tobe Hoopers (Texas Chain Saw Massacre) hjemsøgthus-gyser Poltergeist gjorde alle nervøse for, om der mon gemte sig noget uhyggeligt bag myrekrigen på ens tv.

Steven Spielberg fandt på historien, var medmanuskriptforfatter og producer, men grundet kontraktfnidder måtte han ikke instruere filmen. Vedholdende rygter gennem årerne fastholder dog, at Spielberg var endda meget ind over det aspekt også. Under alle omstændigheder er historien om familien Freeling, hvis hjem bliver besat af onde gespenster, en skræmmende omgang. Ting bevæger sig af sig selv, og forskellige monstrøse entiteter melder også snart deres ankomst.

De to efterfølgere rammer ikke helt originalens niveau, men er alligevel ikke helt uden deres meritter. Især den skumle dommedagspræst Reverend Kane (Julian Beck), har nogle spooky elementer, som også tager franchisen i mere overnaturlig konspiratorisk retning.

Kan ses på iTunes, Blockbuster, Viaplay m. fl.

Friday the 13th (1980)

80’erne blev indledt med starten på en af de mest ikoniske slasher-franchises. Den hockeymaske-klædte morder Jason er storleverandør af døde teenagere i nu 11 Friday the 13th-film., hvis man tæller remaket fra 2009 med. Og hele syv af dem udkom i det blodindsvøbte årti.

Men han har dog ikke fornøjelsen af at være dræbermester i den første film i serien. Instruktør Sean S. Cunningham bruger POV-kamerateknikken – som har rødder tilbage til Halloween og endnu tidligere Peeping Tom – med stor bravur. Vi sniger os med morderen tættere og tættere på ofret, indtil der kan stikkes eller halshugges på livet løs.

Hvor efterfølgerne udvikler sig til at være skjulte undskyldninger for at se halvnøgne kvinder, der bliver slagtet af Jason, er den første Fredag den 13. nærmere en blodig whodunit i blodigste Agatha Christie-stil. Og ja, det er Hollywood-stjernen Kevin Bacon i en af sine tidligste roller som en værre liderbuks af en lejrskolehjælper – og sådan nogle har det med ikke at leve særligt længe i de her film.

Friday the 13th kan lejes hos iTunes og Blockbuster.

Henry: Portrait of a Serial Killer (1986)

En af de grummeste film nogensinde. Så kort kan Henry: Portrait of a Serial Killer beskrives. Den blev allerede indspillet i 1985, men udover begrænsede festivalvisninger, skulle man helt frem til 1990 før den kom i de amerikanske biografer.

Filmen er i og for sig en forløber for den tsunami af true crime-serier, der har oversvømmet streamingtjenesterne de sidste 10 år. Hovedpersonen Henry er baseret på virkelighedens Henry Lee Lucas, en seriemorder, der pralede af at have myrdet over 600 mennesker. Hvor mange det rent faktisk har drejet sig om, er der stor usikkerhed omkring.

Henry er en gennemført ond film, næsten på grænsen til nihilistisk sadisme. Vi følger duoen Henry og Otis – også baseret på en virkelig morder – mens de slagter sig igennem det ene sagesløse offer efter det andet. Selv det mindste glimt af håb for enden af tunnelen bliver hakket i stykker, ikke mindst takket være Michael Rookers skræmmende gode præstation i hovedrollen.

Henry: Portrait of a Serial Killer kan lejes på iTunes, Blockbuster og Viaplay.

The Thing (1982

Det er sjældent, at man kan bruge ordet perfekt om en film. Men lige med hensyn til John Carpenters mesterværk The Thing (Dansk: Det grusomme udefra) er det svært at komme udenom netop dét ord. Ved premieren blev den ellers sablet ned af anmelderne, og publikum ville hellere se nogle af de andre film, der kom den sommer. Men okay, når konkurrencen hedder bl.a. Poltergeist, E.T. og Blade Runner – og det var bare i den samme måned – er der ikke noget at sige til, at det har været svært.

Men eftertiden har givet The Thing fortjent genoprejsning. Filmens tone i lige så iskold som de antarktiske omgivelser, den foregår i. Da en slædehund løber ind på U.S. Outpost 31 varsler det starten på et levende mareridt, som ingen af de ansatte kunne forestille sig.

Oscarvinderen Rob Bottin stod for de fleste af de imponerende effekter, hvor det formskiftende rumvæsen absorberer mennesker og dyr. Kurt Russell er uovertruffen som den vrangvillige helt MacReady og maestro Ennio Morricones hypnotiske synthmusik fylder øregangene med mareridtsmelodier. Kort sagt, The Thing er den perfekte film.

The Thing kan lejes på iTunes, Blockbuster, Viaplay.

LÆS OGSÅ: Filmverdenens 5 fedeste rumvæsener 

LÆS OGSÅ: Anmeldelse: ‘The Good Nurse’ simrer af lavmælt, men intens spænding 

LÆS OGSÅ: De 25 bedste svenske film nogensinde

Total
4
Shares

Skriv et svar

Din e-mailadresse vil ikke blive publiceret.

You May Also Like