Det løber bare ekstra koldt ned ad ryggen, når dokumentargenren byder på historier, der er som taget ud af de gyserfilm, vi ellers var blevet lovet, kun hørte til filmenes verden.
I høj grad er det Mindhunters dokumentariske true crime-greb, der giver serien sin gennemgåede og krybende uhygge.
Bevares, en klassisk slasherfilm kan også få det til at løbe koldt ned ad ryggen, men alligevel rejser hårene sig bare det ekstra, når vi ved, at det uhyggelige mord er ’based on a true story’.
Et gys, der kun synes forstærket, når grebet, som nu oftere og oftere anvendes i dokumentargenren. Pludselig får vi fortalt historier og hændelser fra virkeligheden, der på papiret kan lyde som noget fra de horrorfilm, vi som børn ellers var blev lovet kun hørte filmverdenen til.
Det er fem af den slags dokumentarserier, du får præsenteret lige her.
Hvorfor slog de nonnen ihjel?
På Achbishop Keough High School blev nonnen Cathy Cesnik i 1969 på mystisk vis slået ihjel. Det er afsættet for The Keepers, en true crime-dokumentarserie, der over syv afsnit supplerer os med flere og flere urovækkende afsløringer om, hvorfor søster Cesnik måtte lade livet den gang.
Sagen lå hen til 1994. Først da gik én af Cesniks tidligere elever nemlig til medierne. Her beskyldte hun skolens ledelse for at stå bag i mordet fordi Cesnik kendte til det omfattende seksuelle misbrug, som skolens præster udøvede.
LÆS OGSÅ: De bedste: 5 favoritfilm of ALL TIME
The Keepers kommer dermed – ligesom Making a Murderer – til at handle om meget mere end et mord. Det er også en serie om overgreb, mørkelægning og en højtrangerede præst, hvis fortid er både foruroligende fortid.
The Keepers Kan ses på Netflix.
Måske findes bøhmanden alligevel?
Den 31. maj 2014 efterlod to tolvårige piger, Morgan og Anissa, deres fælles veninde i en skov. Forinden havde de stukket veninden 19 gange med en kniv.
Hvorfor?
Fordi Slenderman fortalte dem, at de skulle gøre det, hvis de ville blive hans disciple og undgå, at han slog deres familier ihjel. Det fortæller begge piger politiet på optagelser fra forhørslokalet.
Beware the Slenderman undersøger flere ting, der kan få hårene til at rejse sig: Hvem er og findes denne Slenderman? Hvor sårbare er børn egentlig i internettets tidsalder, og hvem har ansvaret for at beskytte dem?
Men allermest er det afdækningen af de to tolvårige pigers mentale helbred, der får det til at løbe koldt ned ad ryggen.
Beware the Slenderman kan ses på HBO Nordic.
Seriemorder i mørket
I årene 1974 til 1986 skabte en seriemorder rædsel og terror i Californien med 13 drab, 50 voldtægter og 120 indbrud. Ikke mindst fordi hans grusomhed altid var så fuldbyrdet.
Iført skimaske blev han i sine ofres huse i timevis, så han kunne tage sig ekstra god tid til at terrorisere dem. Skød en far på klods, der prøvede at redde sin datter, voldtog kvinderne gentagne gange og nogle gange foran deres bagbundne mænd, som han havde sat en tallerken på ryggen af, så han kunne høre, hvis de prøvede at komme fri.
Det disse grusomheder, der fascineret true crime-skribenten Michelle McNamara i en sådan grad, at hun i årevis satte bogstaveligt talt alt ind på at afsløre gerningsmanden, som hun navngav The Golden State Killer.
Det blev til New York Times-bestselleren I’ll Be Gone In the Dark, som serien af samme navn bygger på.
En serie, der handler ligeså meget om at afsløring af The Golden State Killer, som den handler om McNamaras egen fatale skæbne under opklaringsarbejdet.
LÆS OGSÅ: Anmeldelsen af I’ll Be Gone in the Dark
McNamara dør nemlig under filmens tilblivelse. En overdosis af stressdæmpende medicin, hun tager i forbindelse med de menneskeskæbner og grusomheder, hun i opklaringsarbejdet stifter bekendtskab med.
Men atypisk nok får vi faktisk I’ll Be Gone In the Dark et endegyldigt svar på, hvem The Golden State Killer er!
I’ll Be Gone In the Dark Kan ses på HBO Nordic.
Det ondeste geni
Afsættet for true crime-dokumentaren Evil Genius vækker minder til film som Saw og Seven. Brian Wells, et sagesløst pizzabud, træder den 28. august 2003 ind i en bank som røver med en stokkeformet pistol, en abnorm stor halskrave på og en detaljeret liste på et stykke papir, udformet som en skattejagt.
Men han handler ikke som bankrøver på egne initiativer. Halskraven er bombe, der udløses, hvis han ikke opfylder de krav, der står skrevet på listen. Blandt andet bankrøveriet. Politiet bliver tilkaldt, og uden at spolie for meget kan det godt afsløres, at Brian Wells ikke overlever den 28 august 2003.
Men hvem havde sat bomben på ham? Hvem havde givet ham papiret med opgaverne? Og hvorfor? Det undersøger Evil Genius, der i løbet af de fire seriens afsnit lader os stifte bekendtskab med det onde geni i form af Majorie Diehl-Armstrong.
Et kuldegysende indblik i, hvordan rendyrket ondskab kan tage sig ud.
Evil Genius kan ses på Netflix
F*** ikke med internettets maskot!
En video på internettet: To kattekillinger puttes i en plasticpose, hvorefter luften vakuumsuges ud med en støvsuger. Killingerne efterlades til en kvælningsdød.
Det var denne kvalmende video, der i 2010 begyndte at florere på internettet, og som med det samme skabte vild opstand derinde. For hvem var uhyret bag? En opstand, der ikke blev mindre af, at der kort efter blev lagt flere drab af forsvarsløse katte ud på the world wide web.
En gruppe internetdetektiver på tværs af USA satte derfor alt ind på at finde ud af, hvem monsteret er, og det er dem, vi som en start følger i dokumentarserien Nallerne væk fra kattene: En morder på internettet.
Det skal dog snart vise sig, at kattemorderen ikke kun gør sig i drab af internettets største maskot. Igennem dokumentarens tre afsnit lærer vi, at der er tale om en ægte og ret makabre morder af slagsen.
Et ægte kuldegys af en dokumentarserie, der samtidig får slået fast, hvorfor man aldrig – som i aldrig(!) – skal fu*** med katte!
Nallerne væk fra kattene: En morder på internettet kan ses på Netflix.
LÆS OGSÅ: Fik du aldrig læst dem? 10 klassikere du kan lytte til
LÆS OGSÅ: Se dem sammen: 10 film og serier I bør se i foråret 2021