De fem bedste film fra absurditetens mester David Lynch

Foto: Mulholland Drive/Viaplay

David Lynch er mest nok mest kendt for tv-serien Twin Peaks, der blev et fænomen i 90’erne, og som har en vanvittigt stor fanskare verden over den dag i dag.

Lynch har dog lavet en længere række meget forskellige film, der alle har dét tilfælles, at de ikke er den slags, du kan se med telefonen i hånden, hvis du vil følge med i plottet.

Og selvom du sidder med øjnene klinet til skærmen, er der en rimelig god chance for, at du går forvirret derfra.

Foto: Georges Biard

For David Keith Lynch har en noget anderledes tankegang, og filmmageren har tidligere udtalt, at absurditet er det, han bedst kan lide ved livet. Og når man bruger absurditeten, som Lynch bruger den, giver det mange gode scener.

Og dem er der masser af på denne liste over de fem bedste film af David Lynch.

5) Lost Highway

”Dick Laurent is dead.”

Disse ord starter nogle dårlige dage for saxofonisten Fred Madison, spillet af Bill Pullman (Independence Day, Halston). Lost Highway kombinerer en velskrevet og veludført krimi med de genveje og krumspring, der gør en Lynch-film til en Lynch-film.

LÆS OGSÅ: Sommerens 10 bedste feel good-film

Mystikken føles øjeblikkelig på sin plads, og du kan tilgive ham hans lemfældige omgang med kontinuitet og ”filmregler”, fordi det er en sand fornøjelse bare at lade historien udfolde sig.

Det hjemsøgende billede af en motorvej oplyst af forlygterne på en bil i uforsvarlig høj fart er ét af de billeder, der er brændt ind i nethinden efter at have set denne neo-noir alternative krimi fra 1997.

4) The Elephant Man

Foto: The Elephant Man/Columbia–EMI–Warner Distributors/Paramount Pictures

”I AM NOT AN ANIMAL!”

Det er en hjerteskærende replik, som sætter sig dybt i sjælen på seeren, når elefantmanden endelig får nok af ikke at blive behandlet som et menneske.

John Hurt spiller rollen som den deforme Joseph Merrick, der levede fra 1862 til 1890 og tilbragte en stor del af sit liv som en af attraktionerne i et cirkus. Filmen er en dramatisering af Merricks liv, og Hurt spiller overfor Anthony Hopkins, som lægen Frederick Treves, der skrev en af de to bøger, som filmatiseringen er baseret på.

LÆS OGSÅ: De 5 bedste film og serier i 2021 indtil videre

The Elephant Man blev nomineret til otte Oscars, og var grunden til, at der efterfølgende blev lavet en kategori for Bedste Make-up.

3) Blue Velvet

“You’re a neat girl.”

Der er ikke voldsomt meget game over hovedpersonen Jeffrey, da han fortæller pigen Sandy, at hun er ”neat”, som nok bedst kan beskrives som en mellemting mellem ”flink” og ”nydelig”.

LÆS OGSÅ: Fem podcastdokumentarer du ikke må gå glip af

Og det lyder måske særligt sært, når det kommer dagen efter, at han er blevet truet med en kniv af natklubsangerinden Dorothy, der giver ham et blowjob, og efterfølgende bliver tævet til blods og udsat for en lang række seksuelle krænkelser, mens Jeff kigger på fra sit gemmested i et skab.

Krænkeren er den storkriminelle Frank Booth, og efter Jeffrey finder et øre i en mark, leder efterforskningen ham lige ind i en verden af blod, vold, sex og kriminalitet, der i en uhørt grad kommer længere og længere ud.

LÆS OGSÅ: 5 filminstruktører der er tiden værd

Filmens absolutte højdepunkt er Booth, spillet af Dennis Hopper (Apocalypse Now, Easy Rider), der med sin præstation i Blue Velvet har sat barren for filmpsykopater ufatteligt højt.

2) Wild at Heart

“You remind of my daddy, you know. Mama always told me liked skinny women with breasts that stood up and said hello.”

LÆS OGSÅ: 5 gode lydbøger til din sommerferie

Der er SÅ mange ting galt med det citat, men det fanger essensen af Wild at Heart helt perfekt. For da Sailor Ripley og Lula Pace finder hinanden, sender det gnister ud i den lille boble, der er deres liv, og intet bliver nogensinde det samme igen.

Særligt ikke fordi Lulas mor er superdominerende og absolut flintrende tosset. Hun har sat sig for at skille de to ad. Uanset hvor mange hun så skal slå ihjel og tæve for at lykkedes med det.

LÆS OGSÅ: 5 uforglemmelige øl-scener

Wild at Heart er i bund og grund en kærlighedshistorie, og lidenskaben mellem de to skaber et perfekt parløb til den vold og vrede, der fylder verden omkring dem. Men det er en af de gode film med Nicolas Cage (The Rock, Leaving Las Vegas), og Laura Dern (Jurassic Park, Marriage Story) er all kinds of wonderful.

Bedst er dog Diane Ladd, (Chinatown, Kingdom Hospital) der spiller moderen, som er all kinds of crazy!

1) Mulholland Drive

Foto: Mulholland Drive/Viaplay

“It’ll be just like in the movies. Pretending to be somebody else.”

Lynchs absolutte mesterværk udspiller sig om den håbefuldt aspirerende skuespiller Betty, der giver sig i kast med at finde ud af, hvad der ligger bag (og forud for) hendes helt nye roommate Ritas pludselige hukommelsestab, som er opstået efter et trafikuheld på den kurvede Mulholland Drive i bakkerne i Hollywood.

LÆS OGSÅ: De Gyldne Laurbær: Få inspiration til din næste lydbog

Traditionen tro er der mere bag Ritas identitet, og et helt økosystem af karakterer, som på behændig vis lader en verden bag det hele udspille sig for de to kvinder. Og inden rulleteksterne er færdige bliver alting rystet godt og grundigt op.

Hovedrollerne spilles af Naomi Watts (The Ring, King Kong) og Laura Harring (The Shield, Love in the Time of Cholera), og de har nogle virkelig fænomenale scener sammen.

Og for nu ikke at spoile mere end absolut nødvendigt, så vil jeg bare følge det gode råd fra filmen, og lade der blive ”silencio”.

LÆS OGSÅ: De bedste podcasts: hvad du skal høre lige nu

LÆS OGSÅ: Anmeldelse: At se ‘Luca’ er lidt som at få et ordentlig kram, mens man stopfodres med pasta og is af sin gamle (tandløse) bedstemor

Total
1
Shares

Skriv et svar

Din e-mailadresse vil ikke blive publiceret. Krævede felter er markeret med *

You May Also Like