Skuespillere skal forføre os og overbevise os om, at de er nogle andre mennesker på skærmen end i virkeligheden. Det kan de fleste, men det er ikke alle, der kan spille både en skurk og en helt. I hvert fald ikke så vi køber den.
For nogle er naturligt gode, mens andre har lettere ved at sælge illusionen om at være et gennemført røvhul. Og så er der dem, der kan begge dele.
Selv hvis kompetencerne er på plads, kan det være svært at slippe det image, der er blevet skabt gennem årevis i én rolle. Til gengæld er det særligt effektivt, når det virker.
Her er fem skuespillere, der har ramt hovedet på sømmet både på den lyse side og i mørket.
David Tennant i ‘Dr. Who’ og ‘Jessica Jones’
Da Tennant overtog rollen som den 10. udgave af Dr. Who, var der ikke mange, der kunne have forudset, hvor stor en succes, det ville blive. Men efter hans sidste afsnit var spørgsmålet snarere, om der ville komme nogen, der kunne gøre det bedre. Den skotske skuespiller gav noget liv og stil til rollen, som Christopher Ecclestone ikke helt havde formået at skabe kontakt til seerne med. Og måske netop fordi Tennant havde ramt rollen så godt, blev de sidste afsnit med Billie Piper som rejsemakkeren nogle af de mest mindeværdige i den ikoniske britiske serie.
Og lige så jovial og elskværdig han var som tidsrejsende doctor, lige så skræmmende og grænseoverskridende var hans præstation i Jessica Jones. Som Kilgrave, der har evnen til at kontrollere mennesker, forvandlede han jovialitet, empati og en nærmest barnlig entusiasme overfor alt, til et ondsindet behov for at kontrollere og dominere. Det var nogle meget små marginaler, der skulle til, for at Tennant ændrede karakter så markant. Et smil, der aldrig når øjnene. Lidt hårde rynker om munden. Det er bragende effektivt og meget forvirrende, hvis man sætter sig til at se et afsnit af den ene serie, efterfulgt af den anden.
Dr. Who kan streames på Prime Video.
Jessica Jones kan streames på Disney+.
Kathy Bates i ‘Misery’ og ‘Stegte Grønne Tomater’
Sjældent har en Oscar været så velfortjent, som da Kathy Bates tog den for rollen som Annie i Misery. Det er svært at overbevise nogen om, at James Caan må se sig slået af Bates’ intense præstation som den psykopatiske superfan. Men skuespilleren bag Sonny Corleone i The Godfather fik kam til sit hår i filmatiseringen af Stephen Kings bog, og Bates’ præstation er på alle måder det bærende element i filmen.
Det er det ikke i Fried Green Tomatoes (dansk: Stegte grønne tomater), hvor Bates er omgivet af fantastiske skuespillerinder som Mary-Louise Parker og Masterson og Jessica Tandy. Det er dog Bates, der har hovedrollen. Her er hun elskværdig, altruistisk og reflekterende på en måde, der er livsbekræftende og hjerteskærende i rigelige mål.
Misery kan streames på Viaplay og Filmstriben.
Fried Green Tomatoes kan streames på Filmstriben.
Bryan Cranston i ‘Breaking Bad’ og ‘Malcolm i Midten’
Der er måske nok ligheder mellem Hal fra Malcolm i Midten og Walter i Breaking Bad. De er både familiefædre, de kan være svære at styre for deres ægtefæller, og de spilles begge af Bryan Cranston.
Men det stopper også der, for selvom Malcoms far har sine mangler og kan være et anstrengende element i enhver familie, er der utroligt meget kærlighed overfor alle de dysfunktionelle medlemmer af familien Wilkerson. Den slags har Walter White ikke meget af, og for ham handler det mest om at få hævn over en verden, som i hans optik har forårsaget så utroligt megen ulykke. Ulykke, han i realiteten selv er ude om.
Breaking Bad kan streames på Netflix.
Malcolm in the Middle kan streames på Disney+.
Imelda Staunton i ‘Harry Potter og Fønixordenen’ og ‘The Crown’
Hver eneste gang nogen ser scenen, hvor Harry Potter sidder og skriver ”Jeg må ikke fortælle løgne” igen og igen, mens det ætser sig ind i huden på ham, brænder det i hånden. Både i sympati overfor Harry, og ud af lyst til at smække Dolores Umbridge et par på kassen.
Det lyserøde mareridt er en enormt mindeværdig karakter i en kavalkade af mindeværdige karakterer, og Staunton er fænomenal til at gøre meget med lidt.
Til gengæld er der helt andre boller på suppen, når hun indtager tronen som den sidste udgave af Dronning Elizabeth II i The Crown. Selvom det måske kan argumenteres for, at den nu hedengangne majestæt kunne være et bedre menneske, er standarden for hvad der er en ”god” britisk monark rimeligt lave.
Bare tænk på Henrik 8.?
Harry Potter og Fønixordenen kan streames på HBO Max.
The Crown kan streames på Netflix.
Joaquin Phoenix i ‘Gladiator’ og ‘Her’
Den virkelige Commodus var et gennemgående skidt menneske, og Joaquin Phoenix har måske ikke helt nået det samme perverterede niveau i Gladiator. Det egner sig absolut heller ikke til det store lærred. Hans præstation i rollen giver dog stadig gåsehud for de fleste. Mage til nedrigt, selvcentreret røvhul skal man lede længe efter.
Derfor er det også en virkelig stor omvæltning, når det så gælder rollen som den undselige, introverte Theodor Twombly i filmen Her (dansk: Hende), hvor han forelsker sig i mobiltelefonens kunstige intelligens. Phoenix er blændende og beviser virkelig, at rollerne som verdenens mindst synlige mennesker er de mest krævende. Alligevel lykkedes det ham at give Twombly et hjerte og en sjæl, der skinner så rent, at det er svært ikke at holde af ham. Man føler sit eget hjerte knuse i takt med, at Spike Jonzes mesterværk udspiller sig på skærmen.
Gladiator kan streames på Netflix, Prime Video, HBO Max og SkyShowtime.
Her kan streames på Netflix.
LÆS OGSÅ: 10 af de mest mindeværdige karakterer fra Bond-filmene
LÆS OGSÅ: 7 film, der er den rene katastrofe
LÆS OGSÅ: 5 af de sjoveste film nogensinde