Anmeldelse: ‘Encanto’ er flot, sød og har fede sange, men der er ikke meget nyt

Encanto / Foto: Disney+ / © 2021 Disney. All Rights Reserved.

Den er ufarlig, smuk animeret og fuld af rytme.

Lige nu kan verdenssituationen godt gøre, at det er lidt svært at finde argumenter for, at man skal gå ind og se en tegnefilm på Disney+, men måske netop fordi at verden er gået balalajka, kan en film som Encanto være et rigtig godt bud på hvad du skal give dig til, hvis du trænger til at tage et pusterum.

For fuld udblæsning

Vi er for tiden, forkælet/får smidt en del Disney film i nakken og denne gang skal vi til Columbia. Der er fuld smæk på farver, ørehængende melodier og handling. Og selvom sangen ”We don’t take about Bruno” er strøget til vejrs på hitlisterne sammen med ”Surface pressure”, så er der altså også mange andre gode grunde til at se den søde tegnefilm om Mirabel og hendes magiske familie La Madrigal.

Disney er ret glad for de samme type temaer, som følger tidens strømninger. Sagt på en pæn måde, så er det ikke en film som har det mest vanvittige plottwist. Men den underholder, stiller spørgsmålstegn ved de forventninger vi forsøger at leve op til og frem for alt, det klassiske Disney motto; du er god nok som du er.

Viva La Madrigal!

Superkort fortalt: Mirabel er født ind i en familie, hvor alle har en magisk evne; om det er at snakke med dyr, lave mad der helbreder folk, kæmpe-stærk eller kan styre vejret mm. Hun er dog den første i familien som ikke fik nogen evne og er total okay med det (hint: hun er ikke okay med det). De bor sammen, på tværs af generationer, i et magisk hus som Abuela Alma fandt da hun stod alene med hendes 3 børn.

Huset ligger i en lille landsby (Encanto), som til dagligt er afhængig af familiens magiske evner. Men der er noget som ikke er som det skal være. Huset slår revner, evnerne begynder at svigte og den ikke-magiske Mirabel sætter sig for at finde ud af hvorfor og på den måde prøve at redde dem alle.

Nye horisonter og gamle travere

Vi er i et slags Frozen/Vaiana tema, hvilket ikke er en skidt ting, men leder du efter et plottwist ala. Den 6. sans (vanvittig ambitiøst at gøre i en tegnefilm dog) så kommer du til at lede forgæves.

Filmen har som tidligere skrevet, at gøre med fortællingen om at man skal være god nok i sig selv, og have sin værdi, ikke på baggrund af hvad man kan, men hvem man er. Disney er i gang med en kulturel rejse, hvor vi kommer ud i en del flere nationaliteter end hvad der før har været tilfældet.

Det er virkelig en fornøjelse at stifte bekendtskab med andre kulturer og det åbner op for en masse nye historier. Vi har bl.a. været nord på med Frozen, i Mexico med Coco,i Polynesien med Vaiana og nu i Columbia med Encanto. Det at kommer lidt tættere på noget andet, er i sig selv er grund nok til at se Encanto, ville jeg mene. Så leder du efter god underholdning, med nogle fine pointer og et bud på en anden slags helt, så synes jeg du skal danse ind på Disney+ og se Encanto. Måske får den dig endda til at knibe en lille tåre eller to.

Overraskende stemmer

For mig er de fleste af stemmerne i Encanto nye glædelige bekendtskaber, men hovedrollen indtales af skuespilleren Stephanie Beatriz, som vi kender som den hårdtslående, skræmmende Rosa Diaz fra serien Brooklyn Nine-Nine.

Man bliver helt overrasket over at den fine stemme, komme fra hende, hvis man er bekendt med serien. Og så er multikunstneren Lin-Manuel Mirandas sangskriver/medskaber på filmen, hvilket absolut taler til dens fordel (ham kender du bl.a. fra sangene fra Vaiana og selvfølgelig som skuespiller – mest måske kendt fra Hamilton).

Den store finale udebliver

Som jeg har forsøgt at sige på en pæn måde, er filmen rigtig hyggelig og fin, men mere bid har den så heller ikke. Det mest sindsoprivende for mig, kom med sangen Surface pressure, som søsteren Luisa synger, omhandlende at hun ikke ved hvem hun er, hvis ikke hun kan bide tænderne sammen og klare det næste læs. Tit får vi i Disney historien om, hvordan man skal overkomme, kæmpe, besejre, klare det til trods, men her stopper de endelig op og fortæller hvordan det mon føles, når man ikke kan mere.

Når næste strå, føles som om det vil knække kamelens ryg. Jeg ville bare ønske, at de brugte mere tid på det aspekt frem for den færd heltinden/helten altid skal ud på. Det føles som om, vi er lige ved at være inde og røre ved noget nyt og spændende, men at Disney så ikke alligevel tør løbe linen ud.

Den er utrolig flot animeret, sødt fortalt, har nogle gode sange og en fin pointe (om end før set).

 

Fakta om ‘Encanto’
Hvornår: 2021
Streamningtjeneste: Disney+
Instruktøre: Jared Bush, Byron Howard, Charise Castro Smith
Manuskriptforfattere: Charise Castro Smith, Jared Bush, Byron Howard, Lin-Manuel Miranda mm.
Skuespillere: Stephanie Beatriz, María Cecilia Botero, John Leguizamo, Mauro Castillo, Jessica Darrow mm.

LÆS OGSÅ: Anmeldelse: At se ‘Luca’ er lidt som at få et ordentlig kram, mens man stopfodres med pasta og is af sin gamle (tandløse) bedstemor

LÆS OGSÅ: 5 børnebøger du skal høre med dit barn

LÆS OGSÅ: Top 5: De bedste Disney-film

 

Total
5
Shares

Skriv et svar

Din e-mailadresse vil ikke blive publiceret.

You May Also Like