Fik du aldrig læst dem? 10 klassikere du kan lytte til

Dræb ikke en sangfuld chapter
Foto: Chapter

Har du også flere gange forsøgt (eller blot tænkt) at læse en af de kendte klassikere, men måtte give fortabt? Nu behøver du ikke længere være ærgerlig over det.

I stedet kan du nemlig vælge at lytte til dem. Læs vores guide til 10 klassikere, du kan lytte til som lydbog!

Little Women

Foto: Chapter

Du skal lytte til Little Women, hvis du har lyst til at høre bogen bag filmhittet fra 2019. Klassikeren er fra 1868, og er skrevet af Louisa May Alcott. Bogen handler om fire søstre: Meg, Jo, Beth og Amy. Vi følger deres liv under den amerikanske borgerkrig. Jo er historiens fortæller, og hun er en egenrådig, temperamentsfuld og modig pige, som ikke indordner sig tidens strenge og rigide syn på, hvordan piger bør opføre sig. Det forvolder flere penible situationer for de fire søstre.

LÆS OGSÅ: Tæt på forfatteren: Robert Galbraith

Man lever sig hurtigt ind i Louisa M. Alcotts fortælling, og pigerne er godt selskab hele vejen igennem. Little Women er stadig en både vigtig, underholdende og relevant fortælling om feminisme, venskab, ungdom og fordomme.

Little Women eller Pigebørn, som den hedder på dansk, kan blandt andet findes på e-Reolen, Nextory og Mofibo, så du har rig mulighed for at lytte til bogen.

1984

“Den, der kontrollerer fortiden,
kontrollerer fremtiden;
den, der kontrollerer nutiden,
kontrollerer fortiden.”

Alt hvad du tænker og gør, registreres og rapporteres til Tankepolitiet. Det er år 1984. Winston Smith bor i Oceanien, hvor Partiet og den allestedsnærværende Big Brother overvåger borgerne ned til mindste detalje. Winston arbejder i Ministeriet for Sandhed, hvor han redigerer gamle dokumenter og aviser, så historien altid fremstår i overensstemmelse med Partiets sandhed. Men Winston længes efter frihed, og han opdager hurtigt, at den trang er livsfarlig.

1984 er et stærkt forsvar for tankens frihed, og George Orwells dystopi fra 1949 er mere aktuel end nogensinde. Det er muligt at lytte til titlen hos både Chapter, e-Reolen, Nextory, Saxo og Mofibo.

Forbrydelse og Straf

Har du også svært ved at tage denne mursten af bog ned af reolen af frygt for de mange russiske navne? Ingen grund til fortvivlelse. Det er nemlig en af de 10 klassikere, som du blot kan lytte til. Og du skal endelig ikke springe den over, da Fjodor Dostojevskij er en mester i at fremstille sindets dybeste afkroge.

LÆS OGSÅ: Guide til lydbogstjenester

I Forbrydelse og Straf følger læseren den unge mand Rodion Raskolnikov. Den fortvivlede unge student må se passivt til, mens både familiens velvære og hans egen fremtid er ved at bukke under for fattigdom. Raskolnikov bilder sig ind, at han kan reddes fra skæbnen ved at dræbe en gammel pantelånerske. Det er hans ret at slå ihjel.

Da pantelånersken bliver fundet død, mistænkes Raskolnikov hurtigt for mordet. Er det muligt at slippe for straf og den dårlige samvittighed, der truer med at drive ham til vanvid?

Lyt til Forbrydelse og Straf hos Chapter, Nextory, e-Reolen og Mofibo.

Moby Dick

Foto: Chapter

Den dramatiske fortælling om Ismael og jagten på den hvide dræberhval Moby Dick er en af verdenslitteraturens helt store klassikere.

Ismael drømmer om at blive hvalfanger og får arbejde på kaptajn Akabs skib Pequod. Akab har mistet sit ene ben i kamp mod den hvide hval, og er nu besat af tanken om hævn. Hans vanvittige jagt på det farlige dyr bliver en kamp på liv og død, der bringer hele besætningen i fare.

Moby Dick, der er skrevet af Herman Melville, kan blandt andet findes på Mofibo, Chapter og e-Reolen.

Babettes gæstebud

To gamle provstedøtre, der bor i en lille norsk fjordby, giver husly til en berømt kvindelig køkkenchef fra Paris, da hun flygter under den blodige franske opstand, Pariserkommunen, i 1870-71.

I fjorten år koger hun trofast klipfisk og øllebrød, men ved et mirakel får hun én gang mulighed for at udfolde alle sine talenter: Den gamle lotteriseddel, hun havde med i sin bagage, kommer ud med den store gevinst.

Du har mulighed for at lytte til denne klassiker af Karen Blixen på lydbogstjenesterne Chapter, e-Reolen, Nextory og Mofibo.

Hærværk

Tom Kristensens roman Hærværk fortæller historien om den fallerede digter Ole Jastrau, der bryder op fra sin borgerlige tilværelse som familiefar og litteraturredaktør ved et københavnsk dagblad for at kaste sig ud i alkoholens selvforglemmende rus i selskab med den dæmoniske digterdesperado Stefan Steffensen.

LÆS OGSÅ: Anmeldelse: ´Aftentid og morgengry´ illustrerer, at Follett stadig er på toppen

Med de brølende 20’eres København som historisk kulisse, fortæller romanen om Jastraus opbrud med borgerskabet i et symbolsk perspektiv, hvor Jastrau skiftevis fremstilles som en gammeltestamentlig synder på vej gennem helvede, og som menneskeliggjort Jesus blandt skøgerne.

Find og lyt til Hærværk på Mofibo, e-Reolen, Chapter og Nextory.

Dræb ikke en sangfugl

Foto: Chapter

”Skyd alle de skovskader, I vil,

hvis I kan ramme dem,

men husk at det er en synd at dræbe en sangfugl.”

Den lille sydstatsby Maycomb er fyldt med fordomme, vold og hykleri, så da byens respekterede sagfører, Atticus Finch, påtager sig forsvaret af en sort mand, der er anklaget for at have voldtaget en hvid kvinde, får det store konsekvenser for den lille by.

Flere er blevet “tvunget” til at læse Dræb ikke en sangfugl (også kendt som How to Kill a Mockingbird) af Harper Lee i skolen, men måske du alligevel burde lytte til den, nu hvor du er blevet lidt ældre? Find den hos Chapter, Mofibo, e-Reolen og Nextory.

Ringenes Herre trilogien

På listen over 10 klassikere, du kan lytte til, kommer man ikke uden om J. R. R. Tolkiens udødelige klassiker om hobbitten Frodo, der arver en mystisk ring af sin onkel Bilbo. Du kan lytte til alle bind af fortællingen på de fleste lydbogstjenester.

LÆS OGSÅ: 5 gode film du skal se i marts

Kender du ikke allerede til historien om Ringen? Så kan vi fortælle, at den handler om en hobbit ved navn Frodo, der må forlade sit elskede Herred for at rejse til Dommedagsbjerget og tilintetgøre Ringen. Ringen tilhører nemlig den onde fyrst Sauron, der vil bruge den på at underlægge sig verden.

Med på sin rejse har Frodo troldmanden Gandalf, elveren Legolas, dværgen Gimli, mennesket Boromir, tre af sine nærmeste hobbitvenner, samt ikke mindst den hemmelighedsfulde Traver.

Frankenstein

I sorg over sin mors død begraver den unge videnskabsmand Victor Frankenstein sig i et vanvittigt eksperiment, og stykker et væsen sammen af kropsdele fra lig.

Ved hjælp af lyn i natten, gnistrer han liv i skabningen. Men da han ser den åbne sine døde øjne, flygter han i rædsel. Det forladte væsen er således overladt til sig selv, mens det vandrer rundt i verden i en desperat søgen efter venskab og forståelse. Overalt møder det afsky og frygt, hvorfor verdens afvisninger og dets egen ensomhed ender med at gøre dets indre lige så ondt og ækelt som dets ydre.

Frankenstein er ikke bare en gruopvækkende og hjemsøgende gyser. Det er også historien om et væsen, der fødes med potentiale for det gode, men som en uforstående verden forvandler til et hævngerrigt monster, og om et skæbnesvangert bånd mellem skaber og skabning, som ingen af dem formår at bryde.

Lyt til Frankenstein af Mary Shelley på Mofibo, Chapter, e-Reolen eller Nextory.

The Hitchhiker’s Guide to the Galaxy

I dette klassiske værk af den engelske forfatter når de to galakse-blaffere Arthur og Ford væk i sidste øjeblik, inden jorden udslettes. Efter en lang rejse fyldt med mange problemer, lander de på den øde planet Magrathea, der dog viser sig ikke at være så øde endda.

The Hitchhiker’s Guide to the Galaxy er skrevet af Douglas Adams og kan blandt andet findes på Chapter, e-reolen og Mofibo.

LÆS OGSÅ: De gode samtaler: 5 film vi altid taler med vores venner om

Total
15
Shares

Skriv et svar

Din e-mailadresse vil ikke blive publiceret. Krævede felter er markeret med *

You May Also Like