Fik sit gennembrud med ’The Day of the Beast’: Spansk instruktør tilbage med ny horrorserie

The Day of the Beast

Den anerkendte spanske instruktør Alex de la Iglesia har en lang række succesfulde horrorfilm på sit CV. Nu er han klar med sin første internationale serie, 30 Coins.

 Okay, det her er faktisk en oplagt mulighed for at fortælle noget ret vigtigt om spansk film. Du tænker måske “f**k, om jeg gider”. Det håber vi, du gør, og vi skal nok gøre det kort.

Vi begynder lige med blomsterne og bierne. Mens bølger af new wave cinema (French New Wave) skyllede ind over hele Europa i 50’erne, blev den spanske filmindustri holdt i et jerngreb af diktatoren Franco. Han brugte film som propaganda, og spanske film fra var i den periode generelt voldsomt censureret.

Det var først ved Francos død i 1975, at spansk film kunne begynde at genopfinde sig selv. Det skete gennem 80’erne og starten af 90’erne, hvor flere spanske film både høstede internationale roser og blev set verden over, men i 1995 kom der et skrig fra undergrunden.

LÆS OGSÅ: Anmeldelse: Arabiske ‘Paranormal’ blander tristesse, gys og humor

Det var nemlig året, hvor The Day of the Beast, El dia de la bestia, en lavbudgets spansk horrorfilm instrueret af Alex de la Iglesia, der skrev filmen sammen med Jorge Guerricaechevarria, fik premiere. De to skulle for øvrigt få et langt parløb – mere om det senere.

Mest sete film

Filmen var en del af det skred, som det ellers stærkt katolske Spanien havde oplevet gennem de senere årtier. En voksende modstand og forkastelse af religion samt en stor stigning i antallet af landets ateister inspirerede en række film, hvor religion tydeligt blev blandet med okkulte og sataniske myter.

Ikke alene var filmen The Day of the Beast sin første af sin slags til at få støtte fra, hvad der er den spanske pendant til Dansk Film, derudover blev den en af det års mest sete film i Spanien. Dermed havde Alex de la Iglesia skabt et navn for sig selv.

LÆS OGSÅ: Anmeldelse: ‘Moonbase 8’ er en utrolig jordnær komedieserie om astronauter

Det er også værd at bemærke, at filmen modtog seks Goya-priser, den spanske filmpris, blandt andet for bedste instruktør.

Komik, gys og horror

Siden da har Alex de la Iglesia bevæget sig meget inden for samme genre, hvor han blander sortkomiske elementer med gys og horror, blandt andet med La comunidad fra 2000.
De senere år har han lavet en lang række komedier dog med en afstikker til dokumentaren Messi, der handler om, ja, du gættede det, den gudsbenådede fodboldspiller Lionel Messi.

Men nu er Alex de la Iglesia tilbage i et partnerskab med Jorge Guerricaechevarria, som han nærmest har haft med på alle sine projekter siden 1990, hvor de lavede kortfilmen Mirindas Asesinas sammen. De to herre skal igen forsøge at skræmme seere verden over i den nye HBO-serie 30 coins.

Hør Stream and Chills gennemgang af 30 Coins her

Back to (horror)basic

I 30 coins virker det, som om, at Alex de la Iglesia har sagt til Jorge Guerricaechevarria: “Skal vi ikke gå tilbage til det, vi var bedst til?” Og dertil har han svaret: “Jo, det lyder som en god idé.”

Serien blander religion, horror, gys og er derefter smagt til med en passende mængde okkulte klichéer som finish.

LÆS OGSÅ: HBO Europe afslører castet til ny dansk serie

Serien følger tragedien om præsten Fader Vergara, som udover at være tidligere indsat og bokser også har gjort sig lidt som eksorcist. Fader Vergara er trosforladt og er flyttet til en lille by, hvor han håber på at glemme sin fortid ,og hvis han er heldig; helt blive glemt. Men da et drengebarn fødes under mystiske omstændigheder, bliver han igen opsøgt af ondskab og gamle fjender.

30 coins kan ses på HBO Nordic og er en miniserie af 8 afsnit.

Ugens anbefalinger

The Leftovers, HBO Nordic

The Mandalorian Behind The Scenes, Disney +

A Futile and Stupid Gesture, Netflix

Shitsel, Netflix

Total
0
Shares

Skriv et svar

Din e-mailadresse vil ikke blive publiceret. Krævede felter er markeret med *

You May Also Like