Film der blev snydt for en Oscar-nominering igennem tiden

Before Sunrise / Foto: Officiel trailer
Before Sunrise / Foto: Officiel trailer

De fleste Oscar-vindende film mejsler sig ind i vores hukommelse. Men hvad med de verdensberømte film, der ikke fik så meget som en nominering?

Academy Awards er et af de mest kendte awardshows i verden, og det er bedst kendt som Oscaruddelingen. Men hver gang, der bliver delt en Oscar ud og rost nominerede, er der mange film, der ikke får så meget som et hævet øjenbryn.

Det er ofte genrer som action og gys, der ikke kommer i betragtning til awardshowet. Også selvom mange film i disse genrer som minimum burde have modtaget en nominering.

Her får du eksempler på værker, der med god grund kunne have fået en Oscar-nominering igennem tiden.  

Heat (1995)

Heat / Foto: Officiel trailer
Heat / Foto: Officiel trailer

Heat er en film, der ofte bliver nævnt, når vi taler om værker, der er blevet snydt for en Oscar. I dag bliver filmen betragtet som en af de mest indflydelsesrige film i krimigenren. Med en legendarisk rolleliste, der blandt andet tæller stjernerne Robert De Niro (Taxi Driver) og Al Pacino (Godfather), er det en gåde for mange, hvorfor denne film ikke var nomineret til Oscaruddelingen i 1995. 

1995 var et år med mange storfilm. Nogle eksempler er Braveheart, Apollo 13 og selv Babe blev nomineret til bedste film det år. Der var kamp om nomineringerne. Dog kan man ikke forstå, hvorfor mesterværket Heat ikke var en del af showet. 

Denne film er sprængfyldt med spænding, action og drejer sig om et mislykket kup, der får politiet på sporet af gerningsmændene. Man kommer tættere på karaktererne end i den typiske krimi. Heat er i dag en krimiklassiker og ikke bare endnu en politi-og-røver film. Værket burde som minimum have modtaget en nominering for bedste film. 

De 5 bedste gangsterfilm

The Farewell (2019)

Dette drama fra 2019 har vundet flere priser, dog fik den ikke nogen Oscar-nominering. The Farewell portrætterer nogle ærlige aspekter af den kinesiske kultur. Måske var det lidt for ærligt til at få en Oscar-nominering. Men det er også den ærlighed, der gør den anderledes. 

Filmen fortæller om en familie, der opdager, at familiens overhoved, bedstemoren, er meget syg. De vælger at holde hende fra sandheden. I stedet arrangerer de et bryllup, så hele familien kan se hende for sidste gang. 

The Farewell er en dyb og anderledes film. Awkwafina (Ocean’s 8) spiller hovedrollen, som er en portrættering af instruktør Lulu Wang. Historien er netop baseret på Wangs eget liv. Derfor har filmen en autenticitet, der kan mærkes. Samtidig var Awkwafina et godt bud på en repræsentant for bedste kvindelige skuespiller til årets uddeling. 

Us (2019)

Lupita Nyong’o (Black Panther) kom ikke i betragtning til en Oscar-nominering, hvilket, jeg synes, var en skam. Hendes rolle i Us er en af hendes hidtil bedste. Og selv om gysere ofte er en genre, der deler vandene, burde stemmerne have kigget i hendes retning. 

Us er en af de film, der får seeren til at tænke. Instruktøren Jordan Peele formår at skabe en skræmmende dualitet i filmen, der binder os til fortællingen. I dette værk har alle mennesker en dobbeltgænger fra en anden og mere urovækkende verden. 

Som nævnt giver Lupita Nyong’o sin ypperste præstation. Hun spiller både en helt almindelig mor og kone og samtidig en foruroligende dobbeltgænger. Hele hendes skuespil med stemme, mimik og kropsbevægelser er uden sammenligning. Derfor havde en Oscar-nominering til Lupita Nyong’o ikke været ufortjent. 

The Shining (1980)

The Shining / Foto: Officiel trailer
The Shining / Foto: Officiel trailer

En film, der er enormt overset, er The Shining. Denne gyser fra 1980 modtog ikke en eneste nominering til det års Academy Awards. Jack Nicholson (Gøgereden) kunne have været et godt bud på en nominering til bedste skuespiller. Han formår i sin rolle at portrættere en mand, der langsomt bliver bindegal. Det er tydeligt, han har samarbejdet med en instruktør, der forstod hans talent. 

Stanley Kubrick, der i sin tid modtog meget ros for sin perfektionistiske tilgang til sine film, var heller ikke at finde blandt nomineringerne for bedste instruktør. Det kræver noget af en instruktør at få det allerbedste frem i sine skuespillere. Og det kan man utvivlsomt sige, at Kubrick formåede i The Shining. 

Man kan sige, værket er et godt eksempel på en film, der først blev rigtigt populær, længe efter den udkom. Siden har den sat sine spor i filmhistorien for at være en af de bedste gysere, der er lavet. 

Before Sunrise (1995)

Denne romantiske film fra 1995 modtog heller ikke en nominering, selv om genren oftere bliver repræsenteret til showet. Både Julie Delpy (Hvid) og Ethan Hawke (Training Day) leverer i dette værk prægtige præsentationer af deres roller. I nærmest autentiske samtaler observerer vi de to unge mennesker, mens de forelsker sig i hinanden. 

Der er noget modigt i dette møde mellem de to fremmede. Denne romantik har liv, og man føler næsten som seer, at det, vi er vidne til, er ægte. Derfor burde denne film samt skuespillet af Hawke og Delpy have givet en Oscar-nominering. 

Der er selvfølgelig mange gode film om buddet, når det gælder Oscaruddelingen. Disse værker er bare eksempler på film, der efter min mening burde have fået en Oscar-anerkendelse igennem tiden. 

LÆS OGSÅ: Nye film på Netflix i februar 2022

LÆS OGSÅ: 5 film, der vandt en Oscar, de ikke havde fortjent

LÆS OGSÅ: Anmeldelse: Don’t Look Up har et vigtigt tema pakket ind i satire og ironi

Total
0
Shares

Skriv et svar

Din e-mailadresse vil ikke blive publiceret. Krævede felter er markeret med *

You May Also Like