Film du skal se i vinterferien

L. A. Confidential / Screenshot fra trailer
L. A. Confidential / Screenshot fra trailer

Om du er til hårdkogte krimier, galoperende westerns eller børnevenlig animation, er der nok at give sig i kast med i vinterferien.

Jul og nytår er kommet og gået. Den travle hverdag har gjort sit indtog, men med vinterferien er der endelig et pusterum igen. Det er den perfekte mulighed til at slappe af og få set nogle film, der både kan få dig til at grine, græde og sidde på kanten af din sofa i spænding.

Fantastic Mr. Fox (HBO Max, Disney+)

Wes Andersons bearbejdelse af Roald Dahls børnebog er fantasifuld, sjov og dybt rørende. Som enhver anden af Andersons film oser Fantastic Mr. Fox af instruktørens kontrol og målrettethed i at fortælle historien på sin egen særprægede måde.

Mr. Fox (George Clooney, Oceans Eleven) var engang den bedste hønsetyv i verden, men en forelskelse og et barn senere har han lagt det på hylden. Efter at være flyttet ind i et træ han ikke har råd til, genoptager han sine kriminelle afveje. Der er bare en kyllingefarmer, en gås- og andefarmer og en kalkun- og æblefarmer der ikke vil finde sig i at blive bestjålet af ræven, og en krig bryder ud mellem dem og Mr. Fox.

Det er en herlig fortælling om accept, ego, følelser af mindreværd og om voksne kærlighedsliv. Alt sammen blandet med en bizar humor, som jeg kan forestille mig er et enten/eller-forhold, om man elsker eller hader.

Det er også altid fantastisk at se, hvor dynamisk stop motion kan være, når der lægges en masse arbejde i det. Wes Anderson er en af de få, der holder kunstformen i live i mainstreamfilmverdenen, og det kan vi kun takke ham for.

Dawn of the Planet of the Apes (Disney+)

Omkring 20 år efter at en sygdom brød ud, er menneskeheden stort set uddød. Caesar (Andy Serkis, Ringenes Herre) og hans stamme af intelligente aber har levet i fred i skoven uden for San Francisco. De støder på nogle mennesker, og det ender med, en abe bliver skudt. Caesar vil gå fredens vej, men menneskene vil skabe strøm fra dæmningen, der ligger i Caesars territorie.

Folk, der bare er bekendte med abernes planet, kan nok godt regne ud, hvad der kommer som det næste. Det er ikke den mest nyskabende film i forhold til, at plottet tager uventede drejninger. Filmen fortæller denne historie så godt, den kan. Her menes ikke, den gav det bedste skud i forhold til, hvad den havde at arbejde med. Nej. Denne historie, med disse karakterer, kunne ikke fortælles meget bedre, end det her.

Du lærer menneskene at kende, og du lærer aberne at kende. Du har forståelse for, hvorfor de gør, som de gør. Hvis noget skal fremhæves som ekstraordinært, er det effekterne, der bruges til at bringe aberne til livs. De ser fuldstændig fænomenale ud, og man glemmer næsten, at det ikke er rigtige aber, man ser på.

LÆS OGSÅ: De 5 bedste Ridley Scott-film

L.A. Confidential (Netflix, Amazon Prime)

Sat i 1950’ernes Los Angeles følger L.A. Confidential tre politibetjente. Duksen Ed Exley (Guy Pearce, Memento), den hårdkogte Bud White (Russel Crowe, Gladiator) og Jack Vincennes (Kevin Spacey, American Beauty), der hver har deres egne problemer og ambitioner. Som de efterforsker forskellige sager, begynder flere og flere forbindelser at dukke op.

Filmen tager drejninger med regelmæssige intervaller, som vil komme bag på de fleste, og det er ren fryd, når du sammen med politifolkene kan stykke de forskellige spor sammen og se de skjulte sammenhænge.

L.A. Confidential er et af det bedste eksempler på neo-Noir. Alle elementerne fra de gamle Noirfilm er til stede. Hård kriminalitet (naturligvis), sexualitet, korruption og et mysterium der er værd at løse.

Filmen sætter det hele i en filmteknisk kontekst, der svarer til den tid, filmen blev produceret i. Den er herlig at se på med flotte og dystre billeder, og en klipning der siger spar to. 

L.A. Confidential er fyldt med spænding, karakterer med dybde, og et plot der hiver dig med og får dig til at deltage aktivt i filmen med din indre detektiv.

Unforgiven (Amazon Prime, HBO Max)

Den nylige enkemand William Munny (Clint Eastwood, Million Dollar Baby) har trukket sig tilbage fra sine vilde cowboydage og lever fredsommeligt som en grisefarmer. Da en ung revolvermand, der har døbt sig selv ’Schoefield Kid’, opsporer Munny for at få hjælp til en dusør, afslår Munny i første omgang. Efter at have taget bestik af situationen (han er ikke en særlig god grisefarmer) vælger han at finde revolveren frem en sidste gang for at få penge til at støtte sine to børn.

Munny og ’The Schoefield Kid’ rekruterer Munnys gamle partner, Ned Logan (Morgan Freeman, Seven), og sætter af sted mod dusøren. I vejen står dog sheriffen ’Little Bill’ Daggett (Gene Hackman, The French Connection), der slår hårdt og ekstremt brutalt ned på enhver form for lovovertrædelse. Alle skuespillere leverer i filmen, men Hackman er ekstra modbydelig, og med en truende aura stjæler han hver en scene, han er med i.

Filmen skildrer vold og grusomhed lige så afskyeligt, som det er. Det er ikke overflødig vold, for det er den største alvor, hvilket både kan virke forfriskende, når man ser på actionfilm igennem tiden (Ikke at der er noget i vejen med dem), og også tjener filmen i et historisk og tematisk perspektiv.

Unforgiven kaldes western-genrens svanesang. Hvor Once Upon a Time in the West viser tæmningen af vesten med jernbanernes oprettelse, viser Unforgiven tæmningen af menneskets voldelighed og starten på en mere ansvarlig og ordentlig civilisation. Den viser slutningen på det vilde vesten, og efter min mening er Unforgiven den sidste rigtige western, der er lavet.

LÆS OGSÅ: Anmeldelse: ‘The Power of the Dog’ er en sanselig western med et hint af paranoia

LÆS OGSÅ: Anmeldelse: ‘Eternals’ har det hele men mangler tid

LÆS OGSÅ: Tiden værd: De bedste film og serier i 2021

Total
1
Shares

Skriv et svar

Din e-mailadresse vil ikke blive publiceret.

You May Also Like